Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

SALÓ DE L'ENERGIA DE LES TERRES DE LLEIDA: JORNADES SALÓ DE L'ENERGIA

Dissabte 27 d'abril “Sessió ciutadana” (Trobada formativa Comunitats Energètiques de Ponent)
  • Què? Eficiència energètica Transició energètica Sobirania energètica
  • Quan? 27/04/2024 de 10:15 a 11:15 (Europe/Madrid / UTC200)
  • Afegiu l'esdeveniment al calendari iCal
  • On? Recinte CEI Balaguer Espai Energy HubLab C/Sant Pere, 1-19 Balaguer
.

La producció d’energia està esdevenint cada dia més en l’empoderament energètic dels ciutadans i ciutadanes, amb eines disponibles per tal de poder generar energia de manera descentralitzada de proximitat, justa i de KM0. Aquestes produccions d’energia es poden dur a terme mitjançant diverses formes de gestió i titularitat, a més esdevenen ser llocs de trobada i d’intercanvi de coneixements i sinergies de sobirania i de bon veïnatge i suport mutu; les quals responen a les necessitats bàsiques com són l’energia, entre d’altres com l’alimentació, l’aigua i l’habitatge.

En els darrers anys a Catalunya han anat sorgint propostes sobiranes energètiques, sota el marc de l’autoconsum individual/col·lectiu i les Comunitats Energètiques, la majoria de les quals s’estan posant en marxa de la mà de les entitats públiques (ajuntaments, consells comarcals...) i també d’alguns col·lectius privats (associacions, cooperatives...).

La sessió ciutadana té com a objectiu principal poder contribuir i sumar coneixement i impuls d'aquestes iniciatives d’autoconsum i comunitats energètiques entre els diferents perfils assistents; així com ajudar a tenir una millor perspectiva de les experiències reals.

La sessió s'estructura en una breu introducció i dos apartats:

  • Explicació de l’ OTC – CATALUNYA RURAL.

  • Contextualització de l’Autoconsum.

  • Introducció a les Comunitats Energètiques.

En aquest àmbit, pel que fa a la transició energètica justa a Catalunya, hi ha un important treball desenvolupat i en procés de desenvolupament per institucions com la Generalitat de Catalunya, l'Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya - ARCA, les Oficines Comarcals de Transició Energètica (OCTE - ICAEN), les Diputacions, els Consells Comarcals, els Ajuntaments..., així com altres entitats privades i/o socials com Associacions, Cooperatives... les quals que formen part del treball desenvolupat present i futur en el desenvolupament de la Transició energètica justa, descentralitzada, de proximitat i de KM0 a Catalunya; l’empoderament a la ciutadania del sistema energètic.