Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

1r Congrés del món de la masia: passat, present i futur del territori rural català

L'Institut d’Estudis Catalans i l'Institució Catalana d'Estudis Agraris, juntament amb altres entitats com el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, impulsen el "1r Congrés del món de la masia: passat, present i futur del territori rural català", que tindrà lloc els dies 11, 12 i 13 de març de 2015 a l'Institut d'Estudis Catalans. 

Aquest congrés naix de l'interès que ha despertat l'àmbit dels masos i el seu entorn els darrers anys. Un interès que s'ha vist reflectit en múltiples actes i esdeveniments a tot el territori, amb l'objectiu de valoritzar aquest món que fins fa poc era un puntal de la nostra societat, quan una part molt important de la població vivia al mas o hi tenia una relació directa. Tot i així, en els últims cinquanta anys hi ha hagut molts canvis que han transformat aquests masos i el seu entorn. Així, amb aquest congrés es pretén debatre sobre quin és l’estat actual del mas o la masia i el seu entorn, per a comprendre’l i, tenint en compte la seva història, per a impulsar el futur que en molts casos ja s’ha encetat.

Amb l'objectiu d'aconseguir la implicació al congrés, i per tal de donar resposta a l'interès mostrat per la societat, des de l'organització s'invita a la participació, ja sigui a través de les comunicacions, o bé com a patrocinadors. En aquest sentit, es demanen comunicacions que plantegin debats sobre la situació actual i futura dels temes de qualsevol dels quatre blocs temàtics següents:

  • La masia com a edificació: Estudi de l’evolució de la forma constructiva de l’edifici del mas\masia - Rehabilitació, una aposta de futur.
  • Economia i usos lligats a la masia: La política agrària i l’evolució de les explotacions agràries catalanes: del mas a les empreses - Del mas familiar al mas empresa - Impacte de les noves tecnologies i recerques: TIC, recerques en millores de conreus i ramaderia - Alternatives:Masia i producció de proximitat i ecològica /Masia i turisme rural.
  • Masia i evolució territorial: Masia/demografia/entorn - Polítiques de desenvolupament rural.
  • Masia i organització social: Comunicacions sobre l’evolució de l’organització social a la masia.

Els resums de les comunicacions es podran lliurar entre el 30 de maig i el 15 de juny de 2014per correu electrònic a l’adreça congresmasia.icea@iec.cat.

Actualment, des de l'organització s’estan confeccionat uns dossiers informatius on es concretaran els diferents nivells de participació, i tan aviat estiguin enllestits es difondran a través de la xarxa i a través de l’espai web del congrés.

Web del 1r Congrés del món de la masia
Tríptic informatiu de les comunicacions i els pòsters del 1r Congrés del món de la masia
Cartell del 1r Congrés del món de la masia


INFORMACIÓ: Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central i web del congrés