Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

ADRINOC i l’Observatori del Paisatge de Catalunya signen un conveni de col·laboració per impulsar les actuacions del projecte de cooperació "COL·LABORAxPAISATGE"

ADRINOC i l’Observatori del Paisatge de Catalunya signen un conveni de col·laboració per impulsar les actuacions del projecte de cooperació "COL·LABORAxPAISATGE".

El projecte “COL·LABORAxPAISATGE” continua avançant i guanyant terreny per preservar, inventariar i difondre les construccions de pedra seca. Un nou pas ha estat la signatura d’un conveni de col·laboració entre ADRINOC i l’Observatori del Paisatge de Catalunya. L’acord, que s’ha formalitzat aquest dimarts amb la signatura per part dels responsables d’ambdues entitats, pretén crear desenvolupament a través del paisatge i la col·laboració ciutadana mitjançant la recuperació de les construccions de pedra seca. El projecte compta amb el finançament del  Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i del fons europeu FEADER.

Aquest projecte ha d’ajudar a difondre i valoritzar el patrimoni de les construccions de pedra seca com a elements que conformen el paisatge i que poden crear economia al seu voltant; alhora que ha de posar en valor i visualitzar com la col·laboració de la ciutadania esdevé un element clau per a crear desenvolupament en les zones rurals. Ja que és gràcies a la col·laboració de ciutadans i voluntaris que es cataloguen construccions de pedra seca, i que amb mitjans que es posen a l’abast des del  sector públic, acaba generant un impacte social, econòmic i ambiental en el territori. Aconseguint que “paisatge + col·laboració ciutadana + mitjans/eines = desenvolupament rural”.

Un dels objectius de “COL·LABORAxPAISATGE” és potenciar el portal col·laboratiu Wikipedra (wikipedra.catpaisatge.net) impulsat per l’Observatori del Paisatge i que, en els seus cinc anys de funcionament, a través de les aportacions de més de 190 col·laboradors, ha aconseguit inventariar més de 13.000 barraques de pedra seca i ha generat diverses sinergies tant en el sector públic com en el privat que estan contribuint a donar visibilitat i a posar en valor aquest patrimoni de les zones rurals de Catalunya. En aquest sentit, una de les accions serà el desenvolupament d’una aplicació mòbil vinculada a la Wikipedra on també s’hi puguin inventariar altres tipus de construccions, a part de barraques de pedra seca.

El projecte COL·LABORAxPAISATGE és impulsat per ADRINOC amb el suport tècnic de l’Observatori del Paisatge de Catalunya i la complicitat de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional. En el marc dels ajuts Leader, també s’han adherit com a socis de projecte quatre grups d’acció local de Catalunya: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp (comarques de l’Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat, Baix Camp, Baix Penedès, Tarragonès), el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i el Montsià (comarques de Baix Ebre, Montsià), l’Associació Leader de Ponent (comarques de Pla d’Urgell, Urgell, Garrigues, Segrià) i el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre-Terra Alta (comarques de Ribera d’Ebre, Terra Alta). També hi participa el grup d’acció local francès del Parc Naturel Regional des Pyrénées-Catalanes, que ja col·labora estretament amb l’Observatori en altres projectes.

Les accions previstes durant aquest 2016 i principis del 2017 són:

  • Elaboració de fitxes de catalogació de construccions de pedra seca
  • Creació d’una aplicació per a mòbils i tauletes per facilitar la catalogació de construccions de pedra seca
  • Creació d’un catàleg de bones pràctiques en col·laboració ciutadana i paisatge a nivell europeu.
  • Donar suport en la participació en trobades de pedra seca
  • Jornades de formació per protegir i divulgar patrimoni pedra seca orientades als ajuntaments i entitats.
  • Intercanvi d’experiències amb altres territoris

FONT: ADRINOC