ADRINOC i l’Ajuntament de Sant Miquel de Fluvià presents a l’intercanvi d’experiències 'Els camins de Sant Miquel'
La trobada ha tingut lloc el passat 4 d’octubre a la regió italiana del Piemont
Aquesta jornada tècnica, que s’emmarca en el projecte estratègic Camins de Sant Miquel, patrimoni, natura i cultura, tenia com a objectiu conèixer com des de la Sacra di San Michele promocionen el seu patrimoni vinculat a la figura de Sant Miquel a partir del senderisme.
Els socis del projecte Camins de Sant Miquel, patrimoni, natura i cultura són ADRINOC, l’Ajuntament de Sant Miquel de Fluvià, el Consell Comarcal de l’Alt Empordà i l’Associació Empordà Turisme, que s’han associat en aquest projecte amb l’objectiu de desenvolupar nou itinerari turístic de mobilitat sostenible al voltant de la figura de Sant Miquel.
Aquest projecte s’emmarca en un projecte de cooperació transnacional més ampli, el projecte “Sites Saint Michel en Europe”. Aquest projecte, que es gestiona a través dels grups Leader dels territoris participants (el grup Leader coordinador del projecte és el GAL francès GAL du Velay, a la regió Auvergne-Rhône Alpes, que representa el Rocher Saint Michel d’Aiguilhe, i els altres grups Leader participants són el GAL francès Terres Romanes en Pays Catalan, a la regió d’Occitània i que representa l’abadia de Sant Miquel de Cuixà, el GAL italià Escartons e Valli Valdesi a la regió del Piemont, representant de la Sacra di San Michele, el grup Leader Pôle d'Équilibre Territorial et Rural Sud-Manche-Baie du Mont Saint Michel amb el Mont Saint Michel i el grup Leader català ADRINOC, amb la presència del monestir de Sant Miquel de Fluvià al seu territori).
Aquesta col·laboració internacional permetrà unir les forces de diferents territoris per donar a conèixer uns espais patrimonials emblemàtics i crear una xarxa europea al voltant d’aquests espais. Tal i com s’ha parlat en aquesta trobada, la idea és recuperar i revitalitzar l’associació “Réseau Européen des Sites et Chemins dédiés à St. Michel”, entitat que aglutina diferents espais de Sant Miquel, i que té com a objectiu paral·lel al projecte reconquerir la marca “Itinerari cultural europeu” concedit en el seu moment pel Consell d’Europa. Aquest distintiu permetria associar aquests edificis i els seus òrgans de gestió sota un mateix paraigua, i crear un projecte comú de dinamització territorial, afavorint que aquests espais millorin la seva imatge turística i la seva visió europea.
Amb aquest projecte es pretén donar valor a aquests edificis i promoure itineraris europeus entre els diferents espais. Amb això els espais aconseguiran millorar la seva imatge i aconseguir ser un pol d’atracció turística de la zona, fomentant un turisme estable i durador, conscient i respectuós del patrimoni i del territori.