Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Agricultura atorgarà els distintius de l'Estratègia Marítima de Catalunya 2018 a 8 iniciatives GALP i a tres projectes de cooperació

Agricultura atorgarà els distintius de l'Estratègia Marítima de Catalunya 2018 a 8 iniciatives GALP i a tres projectes de cooperació.

El proper 27 i 29 de novembre, la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i els GALP Mar de l’Ebre i Costa Brava organitzen les jornades “El desenvolupament local participatiu als GALP Mar de l’Ebre i GALP Costa Brava 2018: resultats i oportunitats d’implementació de la Estratègia Marítima de Catalunya al Territori” que es desenvoluparan a la Confraria pescadors de Sant Carles de la Ràpita i la Confraria de Blanes, respectivament.

A les jornades s’analitzarà l’estat d’execució del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP) a Catalunya, els resultats d’implementació de les Estratègies de desenvolupament local participatiu (EDLP) a cada territori, i les futures oportunitats de finançament en el marc del FEMP. 

El Programa Operatiu FEMP de Catalunya, que reserva el 15% del pressupost al Desenvolupament Local Participatiu, destinarà en el període de programació 7.773.529,41€ al territori, cofinançats un 85% pel FEMP i un 15% per la Generalitat de Catalunya.

En la primera convocatòria d’ajuts FEMP dels GALP 2018-2019, APM/1124/2017, de 21 de novembre, s’han aprovat 69 projectes en total que generaran una inversió als dos territoris de 3.212.498,58€, dels quals 2.000.000€, són d’aportació pública, d’acord a la següent distribució.

En el decurs de la jornada es podran conèixer, de mans dels promotors, alguns d’aquests projectes.

El Director General de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, presentarà a les jornades l’Estratègia Marítima de Catalunya 2030 (EMC), una eina consensuada entre tots els Departaments de la Generalitat, i també es lliuraran els distintius EMC 2018.

L’EMC es fonamenta en un desenvolupament sostenible i respectuós amb l'ús de la mar, la creació i el manteniment d'ecosistemes marins resilients, la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i un marc de governança innovador que garanteixi l'operativitat. 

Les iniciatives GALP que es distingiran l’any 2018 per la seva contribució a l’EMC són:

  • Pla estratègic per a impulsar el turisme pesquer a la Confraria de pescadors “Verge del Carme”, desenvolupat per la Confraria de Pescadors Verge del Carme.
  • Projecte Mirador Badia Mar: tallers d’aqüicultura i arts de pesca tradicionals, desenvolupat pel Grup Bahia Musclera S.L.
  • Rutes pesqueres a l’Ametlla de Mar, desenvolupat per l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar.
  • Innovació en l’envasat i encaixat de la sal del Delta de l’Ebre, desenvolupat per INFOSA.
  • Actualització dels recursos expositius del centre d’interpretació “MARAM, desenvolupat per la Confraria de Pescadors de l’Escala.
  • Tallers pedagògics Pescaplàstik, desenvolupat pel pescador d’arts menors del Port de la Selva i propietari d’Empordà Mar, S.L.
  • Projecte Masterpeix: formació ocupacional per a pescadors en el sector de la gastronomia, desenvolupat per la Fundació Promediterrània. 
  • Formació de monitors i guies de busseig per a la conservació dels hàbitats marins i d’interès pesquer a la Costa Brava, desenvolupat per l’Associació de centres subaquàtics Costa Brava.

També es distingiran, per la seva contribució a la EMC 2018, els projectes de cooperació desenvolupats per la Federació Catalana de Confraries de Pescadors i els dos GALP de Catalunya:

- Constitució i posada en funcionament de l’Associació catalana de dones de la mar. L’Associació pretén vetllar per incrementar la visibilitat de les dones del sector primari: pesquer i aqüícola i reconeixement a la tasca que duen a terme mitjançant informació, formació, lliurament de guardons etc. Un altre eix del projecte serà el de fomentar el desenvolupament de projectes empresarials promoguts per dones, especialment aquells que tinguin relació amb l’economia blava. La promoció de la participació de la dona en la diversificació de les activitats econòmiques dels sector primari: pesquer i aqüícola serà cabdal en les accions de l’Associació. Finalment, es fomentarà la participació de les dones en la formació i l’accés a les activitats professionals que es realitzen dintre de l’àmbit del sector. 

- Transferència de coneixement i experiències en la gestió de la pesqueria d’encerclament entre Euskadi i Catalunya. Mitjançant aquesta operació es vol constituir una Organització de Productores Pesqueres (OPP) del peix blau d’abast català i el paper que poden fer els GALP en la seva posada en marxa. L’intercanvi d’experiències i aprenentatge amb el País Basc permetrà implementar les OPP, trobar instruments per gestionar millor la oferta que permetran adequar la quantitat de producte desembarcat a les necessitats del mercat, conèixer les millores de comercialització en la primera venda del peix blau, la seva promoció, transformació i cerca de nous mercats.  

- Valorització del producte local pesquer del Mar Mediterrani nord-occidental. El projecte establirà xarxes de cooperació entre els GALP de la regió Nord-Occidental del Mediterrani, impulsarà actuacions conjuntes de valorització del producte pesquer i aqüícola d’aquesta zona del Mediterrani i finalment, potenciarà l’intercanvi de coneixements i experiències entre els GALP de la zona Nord-Occidental. 

A Catalunya s’han constituït dos Grups d’Acció Local Pesquer (GALP), el GALP Mar de l’Ebre i el GALP Costa Brava, que esdevenen un l’instrument de participació del territorial per definir i implementar les estratègies, aprovades en el marc del Fons Europeu Marítim i de la Pesca (FEMP), de desenvolupament local participatiu (EDLP). 

L’àmbit territorial del GALP Mar de l’Ebre abasta 509,8km2 amb una població de 71.185 habitants que integren els municipis pesquers de l’Ametlla de Mar, l’Ampolla, Deltebre, Sant Jaume d’Enveja, Amposta, Sant Carles de la Ràpita i Alcanar. Per la seva banda, l’àmbit territorial del GALP Costa Brava abasta 3.611,90 km2 amb una població de 171.936 habitants que integren els municipis pesquers de Roses, l’Escala, l’Estartit, Blanes, Lloret de Mar, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Cadaqués, Port de la Selva, Llançà i Tossa de Mar.

Les EDLP contribuiran a la creació i manteniment de llocs de treball del sector pesquer, l’augment del valor afegit dels productes de la pesca i l’aqüicultura, la diversificació de l’activitat pesquera, el foment de l’economia blava, la protecció del medi ambient territorial, la protecció i recuperació del patrimoni cultural dels municipis pesquers, el foment de la cohesió social i l’impuls en les comunitats locals de mecanismes de participació local i nous models de governança.

Font: Ruralcat