Agricultura impulsa el càlcul de la petjada de carboni en l'elaboració dels vins amb el projecte de cooperació Leader "Vi+Net"
El projecte Vi+Net es va presentar en el marc d‘una jornada organitzada pel grup Leader Consorci Leader Priorat – Baix Camp, coordinador del projecte, que va tractar sobre el canvi climàtic i els reptes per al sector vitivinícola, la petjada de carboni i les eines i casos pràctics per al seu càlcul.
El projecte Vi+Net pretén revaloritzar la viticultura i la seva aportació al medi ambient, a més de dotar d’una qualificació mediambiental a aquells cellers que incorporin tècniques que contribueixin a la disminució dels Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH). Els projectes de cooperació Leader formen part del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2007-2013, i estan cofinançats pel Fons Europeu Agrícola per al Desenvolupament Rural (FEADER).
L’objectiu general del projecte és la millora del medi ambient, la generació d’ocupació o millora de les condicions d’ocupació associades a la millora mediambiental, a més de la posada en valor de pràctiques que mitiguin l’emissió de GEH. Com a objectius específics cal destacar:
- La definició d’una metodologia estandarditzada per a mesurar la petjada de carboni en tot el procés d’elaboració del vi; i
- La formació dirigida a viticultors i tècnics per a utilitzar aquesta eina.
Amb aquest projecte es pretén, d'una banda, certificar el càlcul de la petjada de carboni en 40 vins de 40 cellers de l’àmbit territorial dels 9 grups Leader participants en el projecte i, de l'altra, posar a disposició de tots els cellers una metodologia estandarditzada per a mesurar la petjada de carboni.
FONT: DAAM