Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Amb "STAT-ON" es vol oferir atenció sanitària a distància als malalts de Parkinson que viuen en entorns rurals

Amb "STAT-ON" es vol oferir atenció sanitària a distància als malalts de Parkinson que viuen en entorns rurals.

Aquest any ARCA ha col·laborat amb l’"SmartCatalonia Challenge", el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de Polítiques Digitals per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes del nostre país, enguany centrat en donar resposta a les problemàtiques que afecten els territoris rurals.

En parlem amb Daniel Rodríguez, CTO de "Sense4Care" (STAT-ON), guanyadora del tercer de l’"SmartCatalonia Challenge" d’enguany en resposta al repte "Com oferir atenció sanitària no urgent a distància per a la població rural?". 

  • Amb STAT-ON es vol oferir atenció sanitària a distància als malalts de Parkinson que viuen en entorns rurals. Ens pots fer cinc cèntims del projecte?
    STAT-ON és un anomenat "wearable", un dispositiu mèdic vestible que, mitjançant intel·ligència artificial, detecta i registra els símptomes motors del Parkinson. Aquesta tecnologia serveix als neuròlegs per a que puguin obtenir un mapa de la severitat i la distribució dels símptomes del Parkinson en ambients domèstics, i no només en 10 minuts en una consulta de pressa i corrent. D’aquesta forma, tenint una visió molt més objectiva i global, poden ajustar millor la teràpia, augmentant la qualitat de vida del pacient. Com que és un "wearable" i funciona amb "Bluetooth", no hi ha necessitat que el pacient vagi a la consulta. Es pot enviar el sensor, o es pot enviar la informació del sensor en remot, fent que sigui un sistema totalment aplicable en entorns rurals.

  • A quina problemàtica es vol donar resposta?
    Avui dia el pacient visita al neuròleg només 1 o 2 vegades l’any. A més, donada la naturalesa de la malaltia, el pacient s’ha de medicar per poder anar a la consulta ja que si no té grans dificultats per arribar. Això implica que el pacient no mostri els símptomes quan està allà. També s’afegeix el problema que en 10 minuts ha d’explicar què ha passat els últims 6-8 mesos. El neuròleg, basant-se en aquesta informació esbiaixada i subjectiva, ha de proporcionar una teràpia que és molt complexa en Parkinson per controlar tots els símptomes que té.
    Si el neuròleg pot tenir una font objectiva que li proporcioni informació sobre la distribució i severitat dels símptomes, es pot ajustar molt millor la medicació.

  • Parlem d’un dispositiu mèdic ja reconegut a nivell científic que es vol testar en pacients d’àmbit rural. Quin seria el procediment a seguir?
    El sensor ja s’ha provat en 40 hospitals a nivell Espanyol i s’està provant a Itàlia, França i països Nòrdics (Suècia, Noruega, Dinamarca i Finlàndia). No obstant, un dels objectius pel 2021 és provar el sensor en pacients que viuen en àrees remotes per validar que es pot fer servir en l’escenari COVID i aplicat al món rural. La idea és que 5 pacients que viuen en àrees remotes rebin un sensor i el duguin 1 setmana. Aquest informe el rebrà el neuròleg telemàticament, que farà una trucada per a fer el seguiment rutinari. Amb les 2 informacions (sensor i trucada) es farà l’aplicació de la teràpia i es citarà al pacient per la propera visita. La idea és fer el mateix procediment i amb el sensor i la trucada veure si ha millorat o no. A més en aquest punt es valorarà si les visites telemàtiques són productives i aporten una millora al pacient, a part d’evitar desplaçar-se a la ciutat amb totes les barreres implícites de la malaltia.
    Els resultats es publicaran a la reunió anual de la SEN i a un pòster al "Movement Disorders Conference", el congrés més important del món de Parkinson.

  • Amb STAT-ON us apropeu al món rural. Què us ha motivat a fer el salt?  És una oportunitat de futur?
    Sabem que la incidència del Parkinson en ambients rurals és més alta. Això implica que s’ha de fer un seguiment més curós i sobretot implantar un pla d’actuació per a pacients que viuen lluny dels grans hospitals.
    Per una altra banda, l’objectiu d’STAT-ON és ser el que se’n diu un Gold-Standard, una referència mundial en l’avaluació del pacient. Volem canviar el paradigma de l’avaluació i això s’ha de portar a les condicions més complexes, que són pacients en àrees rurals, ja que és allà on es veurà que el sistema de monitorització remota funciona bé. Aquest sensor és únic al món i l’únic que ha demostrat objectivitat en el seguiment de la malaltia a través de publicacions científiques de primer nivell. És per això que estem davant d’un oportunitat única, però ens cal trobar els partners adequats per a poder tirar-ho endavant.

  • Fins ara es parlava de les “Smart Cities”.  Podem dir que el concepte SMART ha arribat als territoris rurals?
    Crec que sí que podem dir que ha arribat, però encara falta molt. Quasi tot són pilots i en general, des del nostre punt de vista, hi ha pocs projectes d’implantació de sistemes smart. Això ens ho hem trobat a la universitat, on es finançava la recerca, però no existia cap pla per aportar el coneixement al mercat. Crec que encara s’han de superar barreres administratives i crear més projectes d’implantació d’aquesta tecnologia als territoris rurals.  

  • I si mirem al futur, podem parlar de territoris rurals intel·ligents?
    Crec que el nostre projecte és un bon exemple a seguir de com es va implantant una tecnologia que ha passat per una fase d’investigació, industrialització i certificació abans d’arribar al mercat. Una vegada s'hi arriba, és necessari trobar un bon model de negoci per a tots els interessats, tant usuaris com proveïdors de serveis. Si aquest exemple es va diversificant amb altres tecnologies i altres serveis i normalitzant de forma que no costi tant d'implantar, estic segur que en 5 anys podrem estar parlant perfectament de territoris rurals intel·ligents. Ara per ara, però, crec que encara falta molt per parlar sobre aquest concepte.

Més informació premis "SmartCatalonia Challenge" 2020