Anàlisi Sensorial de Carn de Xai a la Cooperativa l’Obradora de Manresa
L’acció s'emmarca dins el projecte de l’Escorxador Mòbil per millorar la qualitat i sostenibilitat del sacrifici d’oví.
Aquest dilluns, 15 de juliol, el Grup Operatiu de l’Escorxador Mòbil, amb la col·laboració del grup investigador de CIRTTA (TECNIO-CERTA), ha organitzat un anàlisi sensorial de carn de xai a la Cooperativa l’Obradora, l'Espai Agroalimentari Compartit de Catalunya. L'anàlisi va comparar carn de xai sacrificat en l’escorxador mòbil i carn de xai sacrificat en escorxador convencional.
Les carns avaluades procedeixen de la mateixa explotació i presenten les mateixes característiques, amb l’única diferència en el mètode de sacrifici: unes canals sacrificades en escorxador convencional i les altres en l'Escorxador Mòbil.
Durant el tast, una mostra representativa del sector, formada per un panell de 12 experts, ha realitzat l’anàlisi sensorial de la carn de xai, guiats per dues tècniques del centre investigador CIRTTA. Es van provar diferents peces de carn cuinades sota les mateixes condicions per analitzar les qualitats organolèptiques de les canals sacrificades de les dues maneres. Al mateix temps, es va realitzar una anàlisi de les mateixes carns en cru.
El Grup Operatiu de l'Escorxador Mòbil està format pels Grups d'Acció Local: Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i LEADER Ripollès Ges Bisaura, sota l’aixopluc de l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya (ARCA).
CIRTTA (TECNIO-CERTA), és un grup de recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), especialitzat en innovació i transferència de coneixement en tecnologia alimentària, va recollir les enquestes per processar-les i es va endur mostres de carn de les dues procedències de sacrifici per analitzar al laboratori. Els resultats permetran determinar si hi ha diferències significatives entre els dos sistemes de sacrifici.
El projecte de l’Escorxador Mòbil respon a la necessitat de petits productors de bestiar, sobretot d’oví i cabrum, d’evitar moure els animals als pocs escorxadors existents a la Catalunya Central, facilitant així la venda directa i millorant la qualitat i sostenibilitat del producte final.
Grup Operatiu de l'Escorxador Mòbil
El Grup Operatiu “Assaig, monitoratge i escalabilitat d’un escorxador mòbil d’oví i cabrum com a suport a la petita pagesia i al relleu generacional al món rural” és un projecte finançat per l’operació 16.01.01 de cooperació per a la innovació del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.