Antoni Vallès (ICF): "El món rural té una casuística molt determinada que cal conèixer per dissenyar solucions de finançament"
Antoni Vallès Novel és el director de desenvolupament de negoci de l’Institut Català de Finances (ICF)
Quina és la vostra activitat com a entitat pública dedicada al finançament pel teixit empresarial?
A l’ICF financem i invertim, a través de préstecs, avals i activitat en capital risc, en startups, persones treballadores autònomes, pimes, grans empreses i entitats amb l’objectiu d’impulsar el creixement, la innovació i el desenvolupament sostenible del teixit empresarial català.
Ho fem apostant clarament per projectes i iniciatives que impacten de manera positiva en l’economia, la societat i el medi ambient, tot generant valor pel conjunt del país i complementant les solucions de finançament de la banca comercial. En aquest sentit, tenim especial predisposició a finançar projectes culturals, d’habitatge de lloguer social i d’eficiència energètica, així com promoure inversions a sectors estratègics de l’economia catalana com el turisme, la indústria o l’agricultura.
Un dels trets diferencials del nostre finançament és que és a llarg termini. En el cas de préstecs per circulant, el termini pot arribar fins als cinc anys i, en el cas de projectes d’inversió, arriben a terminis molt superiors que, en alguns casos, arriben als 30 anys.
Com treballeu amb el teixit empresarial rural?
En primer lloc, crec que és important destacar que l’ICF compta amb una xarxa de delegats i delegades comercials arreu de Catalunya que es relaciona amb les empreses del territori, coneix la situació de la zona i les necessitats concretes del teixit empresarial. Aquesta proximitat és clau per dissenyar solucions de finançament que responguin a les necessitats de les pimes i persones treballadores autònomes. .
A més de comptar amb aquestes delegacions comercials, treballem conjuntament tant amb els diferents departaments de la Generalitat com amb associacions, cambres i organitzacions territorials per analitzar el context economicoempresarial, trobar les millors solucions de finançament i posar-les a disposició de les empreses.
En concret, pel teixit empresarial rural, l’ICF compta, a més de les solucions generals per finançar projectes d’inversió o necessitats de circulant, préstecs específics destinats a la indústria agroalimentària i empreses del sector primari. En aquest sentit, destaca la línia Agrocrèdit destinada a finançar inversions, necessitats de circulant i capitalitzacions d’empreses agràries, agroalimentàries, forestals i del sector de la pesca i l’aqüicultura. Per exemple, a través d’aquesta línia podem finançar inversions fins a 1,5 milions d’euros a 10 anys, amb fins a 2 anys de carència inclosos, i també necessitats de circulant fins a 500.000 euros i un termini de 5 anys, amb fins a 1 any de carència inclòs.
Aquest 2021 hem continuat fent costat al teixit empresarial rural. Una mostra és que hem fet més d’una cinquantena d’operacions vinculades amb projectes del sector primari i les indústries agroalimentàries, el que representa el 10% del finançament de l’ICF durant el darrer any.
Quins creieu que són els reptes principals als que s’enfronta el món rural en relació a l’accés al finançament?
El món rural té una casuística molt determinada que és rellevant conèixer a l’hora de dissenyar solucions de finançament per oferir unes condicions financeres que s’ajustin als requeriments. En aquest sentit, crec que és important que les entitats financeres comptem amb préstecs amb terminis llargs que permetin un retorn més còmode del préstec i d’acord amb el calendari de pagament del món rural. Els períodes de carència, en aquest sentit, poden ser de gran ajuda també per accedir a préstecs bancaris.
Entre els diferents reptes a què s’enfronta el món rural hi ha, per destacar-ne alguns dels més importants, la digitalització, la modernització de les infraestructures i maquinària emprada i l’aposta per sistemes que contribueixin al desenvolupament sostenible.
La banca, tant pública com comercial, ha de tenir en compte aquests grans reptes i impulsar solucions que acompanyin la transformació que irremeiablement hauran de fer les empreses rurals.