ARCA celebra la seva Assemblea General
La posada en marxa de les noves Estratègies de Desenvolupament Local i el desplegament de l’Agenda Rural de Catalunya, pals de paller del Pla de Treball de l’entitat.
L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA ha celebrat aquest divendres, 13 de gener, la seva Assemblea General, una sessió presidida per Francesc Lluch, president de l’entitat, i que ha comptat amb la presència de representants dels 11 grups Leader catalans, de l’Associació GALP Costa Brava i del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. L’Assemblea, celebrada a la seu del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya de Solsona, ha tractat diversos aspectes de gestió i administració de l’entitat, alhora que ha servit per presentar l’estat de situació de l’Agenda Rural de Catalunya, així com els projectes que l’entitat té previst seguir desenvolupant al llarg del 2023.
Abans d’iniciar la reunió, Francesc Lluch ha pres la paraula per fer una primera presentació de l’ordre del dia de l’Assemblea i donar la benvinguda als assistents a la sessió, a la vegada que ha tingut unes paraules de record pel president del Grup d'Acció Local Pesquer Costa Brava, que ens ha deixat recentment.
Durant l'Assemblea s’ha presentat el Pla de Treball de l’entitat per aquest 2023. Un Pla centrat en acompanyar el desenvolupament de les noves Estratègies de Desenvolupament Local (EDL) que els GAL han treballat durant l’anualitat 2022 tot oferint-los suport tècnic, acompanyament i formació de cara al nou període de programació Leader que s’iniciarà enguany.
Aquest 2023 és també l’any del desplegament de l’Agenda Rural de Catalunya. Alinear els objectius de treball dels grups Leader amb les conclusions recollides a l’Agenda és clau, així com ampliar la implicació de la societat civil dels territoris rurals a fer-la efectiva. Durant la sessió s'ha explicat que des d’ARCA s’està treballant en 69 de les accions fixades a l’Agenda Rural, 33 de les quals són prioritàries i 9 estratègiques. L’Agenda Rural és un document transversal que ha de servir per millorar les condicions de vida dels nostres territoris rurals i, a la vegada, ajudar a planificar les polítiques d'equilibri i cohesió territorial del país.
Pel que fa als projectes de l’entitat, es preveu seguir treballant en la consolidació de les línies centrades en infraestructures compartides i relleu agrari mitjançant els tres Projectes d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) dels que ARCA és soci beneficiari: “BCN Smart Rural”, “Agrobiofood Ponent” i “Pobles Vius i Actius”; així com la posada en marxa de la “Red de Espacios Test Agrarios - RETA” (amb el suport i finançament de la Fundación Daniel Nina Carasso). El desenvolupament d'iniciatives vinculades a la mitigació i adaptació a canvi climàtic, amb l’inici del projecte “LIFE eCOadapt50”, liderat per la Diputació de Barcelona i que compta amb la participació d'ARCA i de 7 dels grups Leader catalans; i la digitalització del teixit empresarial rural, amb el projecte “Oficina acelera avanza PIME”, també seran línies de treball clau aquest 2023.
Un projecte consolidat que preveu també desenvolupar noves línies de treball vinculades a les persones i el seu benestar. En aquest sentit ja s’han fet els primers passos amb iniciatives per fomentar l’educació transversal i al llarg de tota la vida a rural, amb el projecte “Educació 360”; o bé la iniciativa “Oportunitat 500”, un projecte d’acollida i arrelament al món rural liderat per l’Associació de Micropobles de Catalunya i que compta amb el suport d’ARCA i els Grups Leader.
L’Assemblea també ha servit per detallar algunes de les reunions i trobades que ARCA ha mantingut, i té previst mantenir, amb diverses entitats i institucions de referència del sector, amb l'objectiu de donar a conèixer els grups Leader i la tasca que desenvolupen, així com cercar noves vies de col·laboració i treball conjunt.
Al final de la sessió ha intervingut el Sr.Oriol Anson, secretari d’Agenda Rural, qui ha posat en valor la feina dels GAL i ARCA al territori català, agraint la feina feta i intensíssima en la redacció de les estratègies territorials. Al mateix temps ha explicat l’estat de l’Agenda Rural de Catalunya i ha plantejat una trobada de cara el mes de març per formalitzar la signatura dels convenis plurianuals per al nou període Leader.
L’Assemblea s’ha clos amb unes paraules d’agraïment del president de l’entitat a la tasca que desenvolupen els grups Leader, el Departament d’Acció Climàtica i, especialment, l’equip tècnic d’ARCA; a la vegada que ha donat les gràcies a tots els assistents a la reunió.
Ponències prèvies
Prèviament a la reunió d’Assemblea s’han desenvolupat quatre ponències. La primera, a càrrec de la Sra.Nel·la Saborit, directora general d'Agenda i Renovació Urbana, ha servit per presentar l’“Agenda dels pobles i ciutats – Catalunya 2050”. Seguidament hem conegut el projecte “Arrelament” de la ma del Sr.Joan Masferrer, director general d'Estratègia Territorial. Una iniciativa per combatre el despoblament del territori, centrant-se en el projecte a les Garrigues Altes.
La Sra.Roser Bombardó, directora general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, ha presentat l’“Agenda Estratègica del Pirineu”, una eina que ha de servir per reflexionar, consensuar i dissenyar el futur del nostre Pirineu; i, finalment, el Sr.David Rodríguez, com a secretari de Governs Locals i de Relacions amb l'Aran, ens ha parlat del procés de plantejament i redacció de l'"Estatut del Municipi Rural”.
Unes iniciatives estratègiques per al desenvolupament i dinamització de nostre territori; i perfectament alienades als objectiu fixats a l’Agenda Rural de Catalunya.