ARCA celebra la seva Assemblea General
Els Grups d’Acció Local Pesquers de Catalunya s’incorporen a l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya. El Departament d’Acció Climàtica ha encarregat a ARCA la creació i posada en funcionament de l’oficina tècnica de seguiment de l’Agenda Rural de Catalunya.
Barcelona, dilluns, 15 de gener de 2024.- L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA ha celebrat la seva Assemblea General avui dilluns, 15 de gener, a la seu de l’Associació de Municipis de Catalunya. Una trobada que, més enllà de presentar el Pla d’Actuació de l’entitat per a l’anualitat 2024, ha servit per donar el tret de sortida al nou període Leader 2023-2027.
L’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya – ARCA ha celebrat avui dilluns, 15 de gener, la seva Assemblea General. La sessió ha comptat amb la presència de l’Honorable Sr.David Mascort i Subiranas, Conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; el Sr.Sergi Penedès, secretari general adjunt de l’Associació Catalana de Municipis, i el Sr.Sergi Méndez, president d’ARCA, que han presidit l’acte d’obertura de l’Assemblea General.
En la seva intervenció, el secretari general adjunt de l’ACM, el Sr. Sergi Penedès, actuant com a amfitrió, ha sigut l’encarregat de donar la benvinguda als assistents, posant en valor el conveni de col·laboració ACM-ARCA, que es renovarà d’aquí poc després de 4 anys de vigència. N’ha destacat els fruits de la col·laboració com l’Atles del Mon Rural o l’impuls coordinat a l’Agenda Rural de Catalunya, entre d’altres.
El Conseller d’Acció Climàtica ha iniciat la seva intervenció donant la benvinguda als assistents a la reunió, i molt especialment als nous representats dels grups d’acció local (GAL) Leader que s’han incorporat a l’assemblea, i als representants dels nous GAL de Pesca, que han ratificat el compromís de sol·licitar la incorporació a ARCA. Un fet que sense dubte és tot un repte i oportunitat per ARCA i les seves entitats associades, que passaran de les 12 actuals a 16. Incloent, d’aquesta manera, totes les entitats gestores de fons Leader del país.
El discurs de Mascort ha volgut posar en valor la “decidida aposta del Departament per l’aplicació de la metodologia Leader a Catalunya”. En aquest sentit, ha destacat alguns dels resultats aconseguits en el període 2014-2022 com “el recolzament i acompanyament mitjançant les subvencions Leader a 1.783 projectes, que han generat una inversió a les zones rurals de més de 208 M€ i han creat 1.684 llocs de treball directes”. Una tasca a la que cal sumar-hi el desenvolupament de “98 projectes de cooperació, 9 d’ells transnacionals amb altres països de la Unió Europea”. Aquest fet, sumat a que Catalunya “ha estat la primera de tot l’estat espanyol en seleccionar els GAL i les estratègies de desenvolupament local, en el marc del PEPAC 2023-2027, i en signar els convenis de col·laboració i delegació de funcions per tot el període”, converteixen al programa Leader de Catalunya en un referent a nivell estatal i europeu que no seria possible sense el treball i l’esforç dels tots els equips tècnics que conformen aquest projecte des dels diferents Grups d’Acció Local.
El Conseller ha acabat la seva intervenció tot destacant la cooperació i el treball conjunt existent entre ARCA, els grups GAL i el Departament. “Una col·laboració que enguany fa un pas més amb l’encàrrec del Departament a ARCA per la creació i posada en funcionament de l’oficina tècnica de l’Agenda Rural de Catalunya”.
L’acte de benvinguda s’ha clos amb unes paraules del nou president d’ARCA, el Sr.Sergi Méndez, que ha subratllat la importància del treball conjunt entre les diferents administracions “La cooperació entre el govern local, nacional i les entitats que coneixem i trepitgem el territori és fonamental per abordar les necessitats específiques de les nostres zones rurals”.
Méndez també ha fet referència als mecanismes de garantia rural, o Rural Proofing, “una eina del tot essencial per garantir que les polítiques i les iniciatives tinguin en compte les particularitats de les àrees rurals”. El president d’ARCA ha acabat la seva intervenció fent una valoració molt positiva dels quatre anys de treball conjunt amb l’“Associació Catalana de Municipis”, a la vegada que ha donat les gràcies als Grups d’Acció Local del territori per la seva entrega i dedicació i treball incansable.
A partir d’aquí, Méndez ha fet una primera presentació de l’ordre del dia de l’Assemblea i ha cedit la paraula a Albert Puigvert, gerent de l’entitat, que ha estat l’encarregat d’explicar detalladament les actuacions previstes per aquesta anualitat i el nou pla de treball de l’entitat, que enguany ve marcat per una reestructuració de les seves funcions a causa dels dos fets ja avançats pel Conseller. D’una banda, la incorporació dels 5 Grups Leader Pesquers als quals caldrà donar suport tècnic, especialment i d’una manera accentuada a l’inici ja que tres d’ells són de nova creació. De l’altra, l’aprovació de l’Agenda Rural de Catalunya i la demanda per part del DACC que l’ARCA esdevingui la seva oficina tècnica.
“Ens trobem davant d’un nou repte com a entitat, d’un canvi d’escala. El que aprovem avui amb l’encomana de gestió de la Oficina Tècnica de l’Agenda Rural permet la consolidació d’un equip tècnic potent, que ha de possibilitar fer efectiva l’Agenda Rural i poder facilitar el desplegament, també, de l’Estratègia Marítima 20230 de Catalunya des de l’Acció dels GALPs". En la seva intervenció, Puigvert ha volgut dedicar unes paraules a agrair la feina i l’entesa entre els equips i esperonar a que "seguim mantenint l’acció al bon nivell que hem aconseguit aquests últims anys”.
Previ a la cloenda de la sessió han intervingut:
- El Sr. Mario Vizcarro, Secretari de la Federació Nacional Catalana de Cofaries de Pescadors i del GALP Mar de l’Ebre, actuant en nom de tots els GALPs assistents, qui ha ratificat la voluntat de que tots els Grups d’Acció Locals de Pesca entrin a formar part d’ARCA.
- La Sra. Itziar Segarra, Subdirectora General de Pesca i Aqüicultura, qui ha posat en valor la oportunitat de col·laboració entre GALPs i GALs en el marc de l’Associació d’Iniciatives Rurals i Marítimes de Catalunya.
- La Sra. Laura Dalmau, Subdirectora General de Planificació Rural, que ha destacat els nous reptes d’enguany, com ara el Tiquet Rural, un nou dispositiu d’acompanyament a l’emprenedoria i al relleu rural d’activitats.
L’Assemblea s’ha clos amb unes paraules d’agraïment del Sr. Sergi Mendez, president de l’entitat, a la tasca que desenvolupen els grups Leader, el Departament d’Acció Climàtica i, especialment, l’equip tècnic d’ARCA; a la vegada que ha donat les gràcies a tots els assistents a la reunió.