ARCA dona suport al MANIFEST 25N 2020. Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones
Amb l’objectiu visibilitzar i reflexionar sobre la violència contra les dones, l'Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya recolza el "Manifest 25-N 2020. Dia Internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones" impulsat per l’Institut Català de les Dones, juntament amb les Diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis.
En el manifest d’enguany diem que “el temps s’ha esgotat per als agressors masclistes” i que “el rebuig social contra les violències masclistes és cada cop més fort”. Es reconeix que “mai abans hi havia hagut una implicació tan extensa i conscient respecte les violències masclistes. I és que, els darrers mesos han estat absolutament durs per a les dones i criatures que viuen en situacions de violència com, segurament, ho seran els mesos que vindran, mentre duri la pandèmia”. I ens dirigim als homes “que esteu en contra d’aquestes violències i sabeu que un dels vostres amics, familiars, coneguts les exerceixen: és hora que us en feu responsables i hi intervingueu”. El document acaba adreçant-se als agressors, “als agressors, un recordatori: no hi haurà espai per a la impunitat”.
Campanya “Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes”
“Ni agressor, ni còmplice. Atura les violències masclistes” és el lema de la campanya que endega el Govern en motiu de la commemoració del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones (dia 25 de novembre). La campanya reforça els missatges adreçats als agressors. El focus de la solució de les violències masclistes es situa en la seva responsabilitat i no en les dones que les pateixen. També apel·la a la no complicitat de l’entorn amb els agressors i promou l’avenç en la identificació de diferents situacions de violències masclistes.
Les violències masclistes són violències que pateixen les dones pel sol fet de ser dones. Cal remarcar que els únics responsables de les agressions masclistes són els agressors. La campanya interpel·la els homes perquè aturin les violències masclistes i formin part de la solució.
La campanya també destaca el paper de les persones de l’entorn i dels testimonis d’aquestes agressions. Davant les violències masclistes no és possible tenir una postura neutral. És a dir, si no et situes al costat de la dona en situació de violència, estàs de la banda de l’agressor. Et converteixes així en còmplice d’aquella violència masclista. L’entorn, a més d’un factor de protecció, és clau per neutralitzar la impunitat dels agressors. A través de la sanció social vers l’agressor, l’entorn esdevé un agent actiu partícip de la solució a les violències masclistes.
S’apel·la també les persones de l’entorn perquè actuïn, esdevenint com a part de la solució. La neutralitat davant d’una situació de violència masclista et fa còmplice. Cal mostrar que la connivència vers aquestes violències no té cabuda en la nostra societat. S’aposta per la promoció d’un entorn protector, què és aquell que rebutja les violències masclistes i sanciona els agressors.
FONT: Institut Català de les Dones