Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

ARCA i quatre Grups d'Acció Local signen un conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona

El Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, l’Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, ADRINOC i ARCA han establert un acord amb la Diputació de Barcelona per enfortir les estratègies de desenvolupament rural durant els propers tres anys.

Signatura del conveni amb la Diputació de Barcelona.
Signatura del conveni amb la Diputació de Barcelona

L’actual crisi climàtica, econòmica, sanitària i el preocupant procés d’abandonament del món rural fan indispensable actuacions decidides i coordinades per aturar i en la mesura del possible revertir les conseqüències dels canvis que aquestes comporten. Alguns són el despoblament que pateixen més del 15 % dels municipis de la província de Barcelona, l'envelliment de la població, la pèrdua de més de 120.000 hectàrees de sòl agrari en els darrers seixanta anys, la pèrdua de sobirania alimentaria, el relleu generacional i les dificultats en l’emprenedoria rural. Són uns canvis profunds que afecten la societat i al paisatge rural en tota la seva dimensió.

En aquest context, el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, l’Associació per al Desenvolupament Rural de la Catalunya Central, l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, ADRINOC i ARCA han signat un conveni de col·laboració amb la Diputació de Barcelona per enfortir les estratègies de desenvolupament rural en l'àmbit local durant els propers tres anys.

A la província de Barcelona, un centenar de municipis rurals formen part i es beneficien de les actuacions dels grups Leader. Aquesta nova col·laboració permetrà actuar més intensament i de forma coordinada en el seguiment de les zones rurals i de les seves necessitats en la lluita contra el despoblament i el repte demogràfic, en la promoció socioeconòmica del món rural, en la millora de la implantació de les TIC i les seves aplicacions al sector agrari, i en el desenvolupament de la transició energètica i la mobilitat sostenible en zones amb baixa densitat demogràfica.

Així mateix, aquest 2021, la Diputació de Barcelona destinarà 118.000 euros per impulsar projectes clau per als diferents territoris com són ENFOCC, per augmentar la sostenibilitat dels territoris rurals catalans mitjançant la transició energètica i la gestió forestal sostenible, COL·LABORA x PAISATGE per posar en valor el patrimoni arquitectònic de la pedra seca, GUSTUM per posar en valor els productes agroalimentaris locals o ODISSEU d’acompanyament als joves emprenedors del món rural, entre molts altres. Són projectes que permeten avançar en polítiques essencials per garantir la cohesió territorial i la igualtat d’oportunitats de la ciutadania.