Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

ARCA participa a la tercera trobada del Grup de Treball en Territoris Circulars a l’Ariège

ARCA participa a la tercera trobada del Grup de Treball en Territoris Circulars a l’Ariège.

Els dies 6-7 d’abril va tenir lloc la tercera trobada del Grup de Treball en Territoris Circulars al Parc Natural Regional Pyrénées Ariegeoises. L’objectiu de la trobada va ser visitar diferents projectes i bones pràctiques vinculades a l’economia circular territorial en el marc del Parc Natural i celebrar la tercera reunió de coordinació dels participants del grup, entre els quals s’inclou ARCA i en aquesta ocasió també es va comptar amb la participació de l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. El grup està format per una vintena d’entitats i institucions de l’àrea del sud-oest europeu, principalment Espanya i França, i està coordinat per la Diputació de Teruel en el marc de la xarxa europea EUROMONTANA.

Les visites es van organitzar pel PNR Pyrénées Ariegoises els quals van seleccionar aquelles empreses i experiències vinculades amb els territoris circulars. Després d’un intercanvi inicial sobre el funcionament del Parc i dels projectes que duen a terme, van tenir lloc les visites. La primera, la granja Carregaut, a Castelnau-Durban, la qual produeix formatge de forma artesanal i en cercle tancat, i compta, a més, amb la certificació de productors del Parc. Seguidament es va visitar el centre de distribució d’estella forestal, a la Bastide de Serou, la qual utilitza la fusta de la zona en un radi de 100km i la distribueix a usuaris locals (radi de 50km). Finalment, es va visitar la població d’Alzen i el seu ecomuseu que pretén posar en valor la vida rural. L’alcalde del municipi, el qual també és el President del Parc Natural, André Rouch, van exposar la seva estratègia per atraure nous habitants al municipi que ha permès quadriplicar la seva població des de la dècada dels 70s arribant actualment als més de 200 habitants, a partir d’oferir habitatge i mitjans de vida a nous pobladors.

Durant la trobada també va tenir lloc la tercera reunió de coordinació del grup de treball. Des de la seva creació, el febrer de 2016, el grup compta amb la participació d’una vintena entitats i institucions i ha elaborat una declaració desenvolupant el concepte de territoris circulars, ha recollit 30 bones pràctiques de projectes vinculats amb l’economia circular territorial i pretén impulsar, en el futur, projectes conjunts per implementar i difondre el concepte.

La propera trobada del grup de treball es preveu que es dugui a terme al setembre vinent en territori català organitzada per ARCA.