Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

ARCA presenta el primer escorxador mòbil de l'Estat espanyol als ramaders

Està destinat a productors d’oví i cabrum de la Catalunya Central

ARCA presenta el primer escorxador mòbil de l'Estat espanyol.
ARCA presenta el primer escorxador mòbil de l'Estat espanyol

ARCA ha presentat aquest dilluns a Prats de Lluçanès el primer escorxador mòbil de l’Estat espanyol, per donar servei als productors d’oví i cabrum de la Catalunya Central. A la presentació, principalment orientada als ramaders, hi han assistit una quarantena de persones,entre els que hi havia ramaders de les explotacions que estan més interessats en fer servir aquest escorxador mòbil, i s’ha explicat què és, com funcionarà i a partir de quan.  La inauguració oficial de l'escorxador es realitzarà passat l'estiu.

Posteriorment, s’ha fet una visita a l’escorxador, on s’hi ha pogut entrar en torns de dues persones, i on l’empresa instal·ladora ha explicat més concretament el seu funcionament. L’escorxador mòbil, que ha costat 96.000 euros, s’ha equipat sobre un camió. Disposa d’una zona exterior amb una plataforma elevadora i diverses cledes metàl·liques que actuen com a tancat per a 4 o 5 animals.

A l’interior, el vehicle té habilitades diverses zones diferenciades per àrees netes i brutes, així com una càmera de fred per guardar les canals fins que són expedides per una porta lateral. El vehicle disposa de l’equipament necessari per poder desenvolupar la matança amb les màximes condicions del benestar animal i garantir un servei ràpid i efectiu. 

La iniciativa és ja una realitat després que fa 2 anys es van iniciar diverses trobades de treball entre un grup de ramaders, l'actual Departament d’Acció climàtica, Alimentació i Agenda Rural i responsables del Departament de Salut, per estudiar-ne la viabilitat i els condicionants del seu funcionament. 

L’escorxador mòbil donarà servei principalment a Osona, Bages, Berguedà, Moianès. El nou servei dona resposta a una demanda històrica per part de diversos ramaders del territori, arran de les dificultats creixents per trobar escorxadors propers que acceptessin les seves petites produccions davant el tancament progressiu dels escorxadors municipals.

Ara, mitjançant el projecte BCN Smart Rural, i conjuntament amb la Diputació de Barcelona, ARCA ha aconseguit el finançament necessari per posar en marxa aquest nou escorxador en format pilot.