Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

ARCA presenta el projecte ODISSEU a les jornades “Joves i Europa” de les Terres de l’Ebre

ARCA presenta el projecte ODISSEU a les jornades “Joves i Europa” de les Terres de l’Ebre.

L’Associació d’iniciatives Rurals de Catalunya ha participat a la jornada “Joves i Europa”, celebrada a Tortosa el dia 27 de setembre, on ha exposat  l’experiència pràctica del projecte Odisseu i la seva dimensió transnacional durant la seva posada en marxa. La jornada ha estat organitzada per la Direcció General de Joventut, amb l’objectiu de formar i dotar d’eines a l’equip de tècnics i regidors de joventut de les comarques de les Terres de l’Ebre. La jornada ha comptat amb la participació d’un total d’una vintena d’assistents.

Teresa Marcelino, coordinadora territorial de Joventut de les Terres de l’Ebre, ha donat obertura a l’acte. Tot seguit, Joaquim Millan, representant del Consell Català del Moviment Europeu (Eurolocal), ha exposat els programes europeus de joventut actuals i futurs amb l’objectiu  de contextualitzar la situació de la joventut en el context europeu, els beneficis de les experiències de mobilitat europea per als joves, i les noves prioritats en matèria de programació europea.

Durant la jornada s’han presentat dues experiències pràctiques en l’àmbit de la joventut i la internacionalitat ben diferenciades. D’una banda, el Consell Comarcal de l’Alt Urgell i Oficina Jove han presentat la seva experiència com a Servei de Voluntariat Europeu (SVE), l’únic de la província de Lleida i l’únic situat al medi rural a Catalunya. El servei és entitat emissora i receptora de joves i actualment estan estudiant altres accions per a l’intercanvi de joves en el marc del programa Joves en Acció.

D’altra banda, Gemma Estany, tècnica de cooperació d’ARCA, ha presentat el projecte ODISSEU per al retorn dels i les joves al medi rural, centrant-se en la dimensió transnacional que va tenir el projecte en la seva posada en marxa l’any 2011. En la fase de construcció del model es va realitzar una anàlisi sobre models similars implementats en altres països i es van realitzar dos viatges d’intercanvi: amb la xarxa regional de GAL de Nord-Pas-de-Calais (França) i amb el programa “Place aux jeunes” (Quebec). Durant la presentació s’han ressaltat els objectius d’aquestes actuacions i els beneficis de l’intercanvi.

La jornada s’ha clos amb la presentació de Sara Molins, tècnica internacional de l’Agència Catalana de Joventut, sobre mètodes i eines per la recerca de recursos en l’àmbit europeu.