Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

ARCA s'adhereix al manifest en defensa de la petita pagesia

Més d’un centenar d’organitzacions i col·lectius de tot Espanya acabem de registrar al Ministeri d’Agricultura, aquest 30 de març, una petició formal perquè es «dictin les instruccions pertinents a les comunitats autònomes i ajuntaments per buscar solucions per als mercats no sedentaris i de proximitat».

La demanda es fa davant el tancament generalitzat d’aquests mercats alimentaris per la interpretació excessivament restrictiva que molts governs locals i autonòmics estan fent de les prohibicions decretades per l’estat d’alarma davant la pandèmia del COVID-19.

Les organitzacions signants, entre les quals es troben diverses plataformes d’àmbit estatal, remeten als protocols de seguretat i higiene posats en marxa per algunes comunitats autònomes perquè els mercats de proximitat puguin seguir sent garants de seguretat alimentària durant aquesta crisi. Aquests canals de venda directa faciliten l’accés a la ciutadania de béns de primera necessitat -la producció, circulació i proveïment estan protegides expressament per l’estat d’alarma- en condicions òptimes de seguretat i higiene que solen ser superiors a les de qualsevol supermercat. En concret, el manifest cita la regulació que va fer de la venda directa d’aliments el Govern de les Illes Balears; o dels desplaçaments a granges, horts i corrals d’auto-abastiment d’aliments que va fer la Conselleria de Medi Rural a Galícia.

També, de cara a mitigar el brutal impacte econòmic que està provocant aquesta crisi en la economia pagesa, es demana un esforç de les diverses administracions perquè apostin per les produccions locals en la compra pública d’aliments per proveir hospitals, centres de gent gran, menjadors socials, menjadors escolars o bancs d’aliments; o mesures fiscals com l’exempció del pagament d’autònoms a les petites granges.

A continuació, compartim l’escrit íntegre presentat davant el Ministeri d’Agricultura (català) amb la totalitat dels arguments i peticions que s’han avançat per tal de reobrir els mercats no sedentaris d’aliments i de proximitat a tot Espanya.

Manifest a favor de la pagesia "Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació" 

En la següent pàgina web trobareu un enllaç al formulari d’adhesió per a entitats:
https://www.soberaniaalimentaria.info/otros-documentos/luchas/722-produccion-campesina

FONT: Càtedra d'Agroecologia i Sistemes Alimentaris (UVIC)