Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

ARCA se suma a la campanya de l'Institut Català de les Dones

En el marc del Dia Internacional de les Dones, l’Institut Català de les Dones centra les reivindicacions en com la pandèmia ha posat de relleu de forma especialment punyent les greus discriminacions que encara s’exerceixen sobre les dones.

Institut Català de les Dones.
Institut Català de les Dones

Durant el confinament domiciliari (març-abril de 2020), les dones van manifestar en gairebé el 60% que eren elles les que s'ocupaven de manera principal o en exclusiva de les tasques domèstiques, tot i que la seva presència en les ocupacions de primera línia era majoritària: 64% en venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, 80% en personal de serveis socials, 84% en personal de residències per a gent gran i 70% en personal sanitari i farmacèutic.

No sembla que els hàbits patriarcals en la distribució dels usos del temps pel que fa a la corresponsabilitat hagin estat afectats pel confinament, tot i que l’increment de la convivència d’homes i dones a les llars ho hauria d’haver facilitat. Els estereotips encara són ben arrelats i les tasques domèstiques, de cura de les persones dependents i de les obligacions escolars de filles i fills han recaigut majoritàriament sobre les dones. Això va en detriment del seu accés al treball, la seva carrera professional i del seu temps de lleure, que hauria de ser exactament igual d’important que el dels homes, i a més minva la seva salut i el seu benestar.

Cal lluitar perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere en cap dels avanços socials que els darrers anys s'han assolit. La campanya “Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables” vol conscienciar i denunciar aquesta realitat i així avançar en una cultura de pacte per a una corresponsabiltiat efectiva.