ARCA va assistir a Torino a la presentació dels primers resultats del projecte PADIMA
El passat mes de novembre va tenir lloc a la ciutat de Torino (Itàlia) la primera trobada del projecte PADIMA (Policies Against Depopulation in Mountain Areas). Es tracta d’un projecte de cooperació europeu (Interreg IVC) basat en l’intercanvi de bones pràctiques amb l’objectiu de proposar polítiques que evitin el despoblament de les àrees de muntanya. La temàtica se centra, en el capital humà, més enllà de les infraestructures i altres variables també influents.
En aquest projecte hi participen set regions europees pertanyents a cinc països diferents (Diputación de Teruel, Dalarna Regional Development Council de Suècia, IREALP d’Itàlia, la Província de Torino, UCCIMAC de la regió del Massif Central de França i les autoritats regionals de Buskerud i Hedmark de Noruega), a més de l’organisme Euromontana (Associació Europea multi‐sectorial de les zones de muntanya) que actua com a coordinador. Tots els participants són zones de muntanya que estan duent a terme actuacions per evitar el despoblament i, mitjançant quest projecte, se seleccionaran les millors pràctiques per definir recomanacions a implementar en altres regions europees.
PADIMA, de tres anys de durada, es va iniciar el febrer de 2010 i planteja treballar en els àmbits de l’educació i la formació, el màrqueting territorial i la diversificació econòmica per assolir els objectius plantejats. Cada regió duu a terme una enquesta que reuneix informació sobre cada àmbit d’estudi així com un inventari de les bones pràctiques, els resultats dels quals es posen en comú mitjançat diferents seminaris.
El primer seminari va tenir lloc els dies 24‐26 de novembre de 2010 i va estar dedicat a l’educació i a la formació. ARCA hi va participar com a oient per conèixer en profunditat el tema, molt en la línia al projecte sobre el retorn de joves en zones rural que està engegant a Catalunya. En la primera jornada del seminari es van presentar els primers resultats de l’enquesta i l’anàlisi DAFO referent a l’educació i formació de les àrees de muntanya. En un segon bloc, es van presentar set bones pràctiques seleccionades una per cada regió, i en grups de treball es va discutir la seva possible transferibilitat a altres regions. En general, les experiències presentades estaven orientades en acostar la formació a les zones rurals, especialment la referent a oficis més especialitzats relacionats amb els sectors existents necessitats de mà d’obra (com el turisme, indústria de la fusta, etc.). També es van presentar experiències com ecomuseus o centres quepretenen revaloritzar la zona a través del turisme, però alhora fent formació als habitants locals perquè siguin ells mateixos els que donin valor al seu territori. La majoria de les experiències presentades estaven dirigides als estudiants, a la formació professional i a afavorir la cobertura dels llocs de treball del territori pels joves locals. Altres presentacions, en canvi, estaven orientades a facilitar la formació i els serveis a qualsevol franja d’edat a través de les noves tecnologies, les aules mòbils i una formació més flexible, entre d’altres propostes.
La següent jornada va consistir en una visita a diferents experiències a la província de Torino relacionades amb la formació en zones rurals. Es va visitar l’escola agrària Malva, que és un centre de formació i experimentació d’agricultura ecològica i de salvaguarda de varietats locals de la vall de Pellice, a la zona dels Prealps, i es va presentar el programa educatiu de l’escola de capacitació forestal Osasco Institute. També es va visitar l’escola Pra Catinat, a 1600 metres d’alçada, on es fan cursos d’educació ambiental per a educadors i públic en general i que també és una casa de colònies. Finalment, es va presentar l’experiència de l‘Eco‐museu Sopriminiera, de la vall minera de Germanasca, amb un alt índex de visites que ha servit per donar sortides econòmiques a altres activitats de la vall, alhora que ha revalorat el territori pels propis habitants, la majoria ex‐miners, molts dels quals treballen ara a l’ecomuseu.
Les properes jornades del seminari, en les que es difondran els resultats treballats en els altres àmbits de treball seran:
- Maig 2011 a Noruega: màrqueting territorial.
- Novembre 2011 a França: diversificació econòmica.
- Juny 2012 a Brussel∙les: es presentarà una guia final de recomanacions.
Més informació sobre el projecte PADIMA:
http://www.euromontana.org/English/events/padima_seminar.htm