Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Arrenca la Setmana de la Pedra Seca amb 76 activitats arreu dels Països Catalans

Arrenca la Setmana de la Pedra Seca amb 76 activitats arreu dels Països Catalans.

Als Països Catalans existeix un importantíssim patrimoni rural de pedra seca que articula el nostre paisatge: barraques, forns, sínies, fonts, marges, tines,…, moltes d’ells protegits com a BCIL (Béns Culturals D’interès Local), BCIN (Béns Culturals d’Interès Nacional) o ZIE (Zones d’Interès Etnològic), o bé situats dintre de parcs naturals o altres categories d’espais protegits.

L’arquitectura tradicional de pedra seca és un patrimoni paisatgístic predominant i identitari a bona part dels paisatges rurals dels Països Catalans així com d’altres àmbits propers al mediterrani.

Però malgrat els seus diversos valors (ecològics, estètics, històrics i identitaris), es troba immers en una dinàmica d’abandó que comporta el seu deteriorament i destrucció, i que coincideix, malauradament, amb la desaparició de l’ofici de marger i la pèrdua del coneixement d’aquesta tècnica constructiva. Entitats i voluntaris s’esforcen, des de fa molts anys, per mantenir, restaurar i divulgar aquest patrimoni i aquesta tècnica que, d’altra banda, s’ha demostrat vàlida per a donar resposta als reptes de l’arquitectura contemporània.

Per tal de commemorar el 2n aniversari de la declaració de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO el 28 de novembre de 2018, COL·LABORAxPAISATGE impulsa la Setmana de la Pedra Seca en col·laboració amb nombroses entitats del territori. Una setmana per a l’organització i promoció d’activitats relacionades amb la pedra seca arreu dels Països Catalans que neix amb l’objectiu de visibilitzar i posar en valor no només aquest patrimoni sinó especialment l’important teixit d’entitats, col·lectius i persones voluntàries en què se sustenta el coneixement, la divulgació i el manteniment de la pedra seca a casa nostra


Quines activitats tindran lloc
S’han programat un total de 76 activitats de diferents formats, des de sortides i visites guiades a exposicions, cicles de documentals i xerrades online, passant per tallers i restauracions, activitats de descoberta individual o convocatòries i concursos de fotografia del patrimoni local per omplir les xarxes, entre molts d’altres.
Tot i que el gruix de les activitats tindrà lloc a Catalunya, també se n’han programat a Andorra, Catalunya Nord, Balears i País Valencià.

COL·LABORAxPAISATGE valora molt positivament la resposta rebuda per part de les entitats, que s’han volcat en organitzar activitats adaptades a les circumstàncies actuals de Covid i en reinventar-se proposant nous formats de divulgació. En aquest sentit, Maite Oliva, coordinadora del projecte, assenyala que: “Ens trobem en uns moments molt difícils, i que setanta-sis entitats hagin organitzat activitats a l’entorn de la pedra seca, amb l’esforç que això suposa, ens fa veure que aquesta iniciativa es percep, des del sector, com a engrescadora, però també com a útil i necessària”.

Hi haurà sortides i visites guiades a la Muntanya de Montserrat, Sella i Fondó de les Neus, el Montgrí, Santa Pau, Les Peces, el Parc Natural del Montsant, La Torre de l’Espanyol, Mont-roig del Camp, el Pont del Diable de Tarragona, Sant Vicenç de Calders, els Banys d’Arles, Castellar del Vallès, Vinaixa, Llers, Avinyonet de Puigventós, Vilanant, Aiguamúrcia, Monistrol de Calders, Torrebesses, Ordino, Santa Coloma de Queralt i Santa Oliva.

Pel que fa a cursos, tallers i jornades de construcció i restauració, se’n realitzaran a Santa maria de Cornet, Les Planes d’Hostoles, la Muntanya de Montserrat, Olot, Sant Privat d’en Bas, La Granja d’Escarp, Porrera, Subirats, Mieres, Llers, Batet de la Serra, Cadaqués, El Pla de Santa Maria, Sant Pere de Ribes, Begues i Rodonyà.

Quant a les activitats de divulgació, la gran majoria seran online mitjançant diferents plataformes i xarxes socials. Però n’hi haurà també de presencials, concretament a Bonastre, La Fatarella, el Vendrell, Palma, Llers, L’Escala, Ordino, Manresa i Cadaqués.

Durant la Setmana de la Pedra Seca se celebrarà també l’entrega del Premi Pedra Seca per part de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) que enguany recaurà en la Revista Pedra Seca, que aquest any celebra el seu 20è aniversari.


Com es poden seguir les activitats de la Setmana de la Pedra Seca?
La Setmana de la Pedra Seca compta amb una Agenda online amb totes les activitats a www.collaboraxpaisatge.cat/accio/agenda-setmana-de-la-pedra-seca, així com amb un mapa d’ubicacions que trobareu en aquest enllaç.
Igualment, les activitats es podran seguir a les xarxes socials de la Setmana (Facebook i Instagram @SetmanadelaPedraSeca, Twitter @SetmPedraSeca) i mitjançant el hashtag #SetmanadelaPedraSeca.

Dossier de la Pedra Seca

FONT: ADRINOC