Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Àstrid Desset: “El món rural requereix d’estratègia i ha de tenir visió de futur”

Àstrid Desset és directora gerent del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC). En aquesta entrevista parlem amb ella sobre l'Agenda Rural de Catalunya i, sobretot, de quins aspectes importants del seu àmbit d'actuació considera clau treballar en un futur immediat als territoris rurals.

Àstrid Desset, directora gerent del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC).
Àstrid Desset, directora gerent del Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC)

Què en penseu de que s’estigui desenvolupant l’Agenda Rural de Catalunya?

És una molt bona iniciativa. El món rural, com qualsevol altre sector, requereix d’estratègia i ha de tenir visió de futur per afrontar els reptes que es presenten. És primordial i imprescindible que els principals actors d’aquest sector tinguin veu en les decisions que es puguin prendre des del Govern i des dels òrgans de decisió. La participació diversa, col·laborativa i oberta dels actors implicats arreu del territori és cabdal per assolir bon resultats.

Quins aspectes importants del vostre àmbit d’actuació considereu clau treballar en un futur immediat als territoris rurals?

En primer lloc, la necessitat imperiosa de dotar de connectivitat de telecomunicacions i d’infraestructures de progrés tot el territori català per evitar el despoblament i la desigualtat urbana. Pel que fa al “talent digital” cal evitar la seva marxa del territori rural i promoure el retorn dels que han marxat a l’àmbit urbà. En aquest sentit, el teletreball és l’oportunitat per fer-ho possible i cal potenciar-lo. I, finalment, cal treballar en l’actual fractura i “escletxa” digital per poder assolir una societat catalana formada per ciutadans empoderats digitalment.

Com podeu contribuir des de l’AOC en el desenvolupament de l’Agenda Rural de Catalunya?

Des de l’AOC continuem treballant per aconseguir que els municipis més petits tinguin les mateixes oportunitats i mitjans que els més grans en la seva transformació digital, tal i com ho fan, també, les entitats col·laboradores de l’administració -com ara els grups LEADER-.

Aviat el Consorci Administració Oberta de Catalunya farà vint anys que treballa amb ens locals, universitats, Generalitat de Catalunya i altres institucions per impulsar la transformació digital de les administracions catalanes.

Com creieu que l’Agenda Rural de Catalunya pot beneficiar el treball que feu des de les vostres entitats?

Ens permetrà detectar les necessitats en l’àmbit digital del món rural i definir les prioritats en què cal treballar per poder ajudar a crear una societat catalana plenament digitalitzada.