Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Begoña Nieto, directora general de Desenvolupament Rural i Política Forestal del MAGRAMA: "Els grups fan possible que la població rural millori la seva qualitat de vida"

El Butlletí Informatiu 4 Leader de FADETA (Federación de Asociaciones para el Desarrollo Territorial del Tajo- Tajuña)  recull una entrevista amb Begoña Nieto, en la qual parla sobre la importància de les polítiques rurals per a la qualitat de vida i futur de les poblacions rurals, i on reconeix la tasca realitzada pels Grups durant el període Leader, que ara es prepara per a una nova etapa després de l'aplicació de la reforma de la PAC per al període de programació 2014-2020. "La política de desenvolupament rural per al proper període de programació s'ha d'organitzar de manera que permeti afrontar els reptes estructurals que condicionen la competitivitat i el creixement del sector agrari, la preservació dels recursos naturals, l'assoliment d'un nivell de vida digne al medi rural i, en definitiva, la seva sostenibilitat", afirma Nieto. Segons la directora general de Desenvolupament Rural i Política Forestal del MAGRAMA, els principis que haurien de regir aquesta política a nivell nacional són "millorar el nivell de vida dels habitants del medi rural, rejovenir i fixar la població al medi rural, incentivar la innovació i l'emprenedoria al medi rural, millorar la internacionalització de les empreses del medi rural, optimitzar el procés de cohesió econòmica, social i territorial, i garantir la sostenibilitat de l'activitat del medi rural".

Respecte a la reforma de la PAC, Begoña Nieto diu que l'aposta del Ministeri serà "la millora de la programació de desenvolupament rural, de manera que es doni resposta als reptes que la Comissió ha preparat per a Espanya". Encara que reconeix que, d'altra banda, "no tot és PAC". Afirma que des del MAGRAMA s'està treballant en "importants" modificacions legislatives, com la modificació de la llei 43/2003 de muntanyes, i la llei 45/2007 de desenvolupament sostenible del medi rural, a més d'un nou pla de diversificació econòmica del medi rural, que estarà finalitzat "en els pròxims mesos". També destaca l'"empenta" del sector agroalimentari, " ja que en moments de crisi econòmica aquest sector sempre l'ha suportat millor que altres sectors econòmics" i és "la principal font d'activitat econòmica i d'ocupació en el medi rural".

No és l'únic sector que destaca la directora general, ja que també posa l'accent en el desenvolupament d'"altres activitats econòmiques complementàries amb l'activitat agrícola". "Un exemple clar és el sector forestal, la contribució a nivell de PIB potser no és tan rellevant com el d'altres sectors, però sens dubte té una gran importància socioeconòmica i ambiental en el nostre medi rural", comenta.

Finalitza l'entrevista reafirmant la importància i la influència de les Associacions de Desenvolupament Rural en el present i futur del medi rural. "Les Associacions de Desenvolupament Rural estan jugant un paper molt important a l'hora d'aplicar la metodologia LEADER del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) a la seva comarca". "Han permès", conclou Nieto, "que la població rural s'organitzi i canalitzi les seves inquietuds a través de la realització de projectes que contribueixin a la millora de la qualitat de vida del medi rural, perquè són els habitants del territori els millors coneixedors del seu entorn".

FONT: FADETA