Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"El benestar dels animals i de l’entorn és sempre la primera prioritat"

Un espai test suposa que els i les joves que es volen incorporar al sector puguin provar un projecte propi sense assumir riscos econòmics, tenint accés a la terra, a totes les instal·lacions i al ramat. Amb aquesta idea la Mercè, propietària de la finca "La Casanova", va cedir les seves instal·lacions per a crear un dels primers espais test ramaders de l'Estat.

Mercè Oms, propietària de la finca "La Casanova" de Sora (propietat projecte RETA).
Mercè Oms, propietària de la finca "La Casanova" de Sora (propietat projecte RETA)
  • L’explotació "La Casanova" de Sora naix fa 20 anys com un centre dedicat a la cria de cavalls i que ha evolucionat fins a convertir-se en una residència equina.
    Des de ben petita ja tenia clar que em volia dedicar als cavalls i viure a pagès. El 2002 va començar la Casanova i durant molts anys es va dedicar a la competició i cria de cavalls de raid. L'any 2010, però, vam canviar i ens vam centrar en ser una residència de cavalls jubilats i fer rutes a cavall per l'entorn, activitats que encara fem a dia d'avui.

  • Amb els anys el projecte ha crescut i s’ha diversificat.
    Quan vam tenir la possibilitat de tenir més terres pels cavalls, ens vam adonar que ells sols no podien cuidar tal com volíem de tot el territori, sobretot perquè era molt bosc i moltes feixes que portaven molt temps abandonades. En aquest moment ja vam projectar la combinació de cavalls, vaques i cabres per poder recuperar i mantenir el bosc. Fa 8 anys vam introduir les vaques. Després de conèixer l’agricultura regenerativa, vam triar unes vaques que fossin petites i rústiques per entrar bé el bosc(creuades de Angus i asturiana de la muntanya) i que infiltressin bé el greix i poder fer carn 100% de pastura. Actualment fem venda directa d’aquesta carn ecològica i 100% de pastura, sense pinsos i amb un engreix natural i respectuós.

  • I sempre amb el mateix objectiu, tenir cura de l’entorn.
    El benestar dels animals i de l’entorn és sempre la primera prioritat. Practiquem  l’agricultura regenerativa ecològica, sense pesticides, sense llaurar i fent rotacions de les terres i animals, per aconseguir  un sòl fèrtil i poder així capturar CO2 i no emetre'n.

  • Un projecte que recentment ha estat guardonat amb el “Premi d’Excel·lència a la innovació en l’activitat agrària” del Ministeri d’Agricultura, Pesca y Alimentació.
    El fet de rebre el Premi suposa donar visibilitat al projecte un reconeixement a la feina feta de molts anys.

  • Des del 2019 estàs treballant en la creació d’un espai test ramader a la teva finca. Aquest 2023, finalment, s’ha pogut posar en funcionament. Què et va motivar a prendre aquesta decisió? 
    Les cabres ja estaven contemplades en el nostre projecte, quan vam saber del projecte de l’espai test a través d’ARCA, ens va semblar una bona oportunitat per completar el projecte cedint l’espai perquè joves tinguessin l’oportunitat de provar el seu projecte.

  • L’espai test ramader de Sora ofereix tot el necessari per dur a terme l’activitat ramadera, inclòs el ramat. Unes instal·lacions que permeten a la persona iniciar l’activitat sense assumir riscos a nivell econòmic.
    Crec que és una gran oportunitat pels joves agricultors tenir un  espai test. Suposa poder provar un projecte propi sense assumir riscos econòmics, tenint accés a la terra (molt difícil per la gent que no ve de família pagesa), a totes les instal·lacions i al ramat. Assegura que després de 3 anys tinguin clar el què volen i poden fer, tenint un molt bon coneixement real de tot el què suposa tenir una explotació.

  • I no tan sols parlem d’un suport físic.
    A part del suport material, comptar amb tot el suport de mentors ja experts en ramats, el suport en papers, l’accés a cursos i recursos, crec que és clau per l’èxit. Ja que quan comences sol tardes anys a saber com funciona tot, papers, recursos públics que disposes, funcionament de les administracions....

  • En el teu cas la tester és l’Abril Ibáñez, una jove estudiant d’un cicle de ramaderia, que gràcies a l’espai test està tenint un primer contacte amb el sector.
    La nostra relació amb la persona que gestiona l'espai test, el/la tester, es basa en que pugui fer el que decideixi que és millor per les seves cabres. Nosaltres aportem coneixement del territori i suport amb el què necessitin, com pot ser el tractor, les eines, suport en tràmits...

  • Els espais test, són doncs, una eina clau per facilitar la incorporació de joves al camp.
    Actualment és difícil començar una explotació ramadera per la quantitat de paperassa que col·lapsa i avorreix només per començar, l’accés a la terra que no és fàcil, i  saber si després de tota la inversió inicial serà viable el projecte que tens pensant. Un espai test facilita tots aquests aspectes, i les persones que s'incorporen es poden centrar més  en aprendre realment lo important que és el ramat.

  • I per donar continuïtat a explotacions.
    En un futur, els i les testers són noves incorporacions al món ramader que poden donar continuïtat a explotacions que tanquen i no tenen relleu. A la vegada, també donen un aire nou al sector amb noves maneres de fer.