Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Cal Menut, un allotjament de turisme rural recolzat pel programa Leader

Cal Menut, un allotjament de turisme rural recolzat pel programa Leader.

Cal Menut és una casa fundada al segle XIX, que anys enrere allotjà un hostal i una botiga. Actualment, la casa ha estat reformada i convertida en un allotjament de turisme rural amb una capacitat de fins a 10 persones. Cal Menut disposa de 6 habitacions i 4 banys, a més d’una golfa reformada que allotja una sala de joc, un gimnàs, un solàrium i una piscina. Als antics estables de la casa trobem el restaurant, un espai que conserva les parets de pedra i les arcades originals que, combinades amb els colors càlids i la il·luminació, aconsegueixen donar-li un aspecte del tot acollidor. Cal Menut es va obrir al públic l’any 2004 i, un any després, es va inaugurar el restaurant. 
La casa rural forma part de “l'Associació de Cases de Turisme Rural de l'Urgell”

- Com va sorgir la idea de dedicar-te al turisme rural? Quines van ser les circumstàncies que et van empènyer a impulsar Cal Menut?

Nosaltres som de poble i sempre hi hem viscut. Tot i que al llarg de la nostra vida professional hem treballat, tan jo com la meva mare, en altres activitats, sempre havíem tingut ganes de dedicar-nos a un ofici relacionat amb el nostre territori. Volíem que el nostre treball servís per donar a conèixer una zona del tot desconeguda, la Vall del Corb, i incentivar així el turisme d’interior. En definitiva, volíem formar part de l’engranatge que dinamitza la vida d’aquest territori. Seguint aquesta premissa, vam començar a treballar per impulsar el nostre propi negoci i, un cop vam trobar la casa de Belianes, vam tirar-ho endavant.

- En el moment d’engegar el projecte, et vas trobar amb alguna dificultat?
La burocràcia; el turisme rural té una normativa molt específica i complexa, fet que ens va suposar un esforç important a nivell burocràtic.
També ens vam trobar amb algunes dificultats inicials amb el tracte amb els proveïdors, el tracte amb els primers clients... petits problemes del tot habituals que són conseqüència del poc coneixement del sector i la falta de rodatge.
Passat un temps, i mirant-ho amb perspectiva, crec que quan vaig començar hagués necessitat més assessorament a nivell pràctic; un tipus d’informació i suport que, al no tenir, vaig haver d’aprendre amb la pràctica del dia a dia.

- Per als que no coneixen Cal Menut, ens pots explicar que es troben els hostes quan arriben a la casa rural?
Cal Menut és una casa totalment restaurada situada al centre de Belianes. La casa s’ofereix com un allotjament independent, és a dir, la casa es lloga a un sol grup i d’aquesta manera els hostes poden gaudir de totes les instal·lacions amb total tranquil·litat.
Al primer pis de la casa trobem 3 habitacions, 2 banys, una cuina, un menjador, una sala d’estar i una terrassa amb barbacoa. Al segon pis hi ha 3 habitacions, 2 banys i una sala de lectura. I, la planta superior està ocupada per una sala de jocs, un gimnàs i una terrassa amb piscina coberta d’aigua salada, amb hidromassatge i contracorrent. Aquest espai és per als hostes un racó on relaxar-se i desconnectar de la rutina diària.

- Quins són els serveis que ofereix l’establiment? es disposa d’activitats que complementin l’estada a la casa?
Com ja he comentat, i més enllà de l’allotjament, la casa rural ofereix diferents espais on l’hoste pot descansar, llegir, prendre el sol i relaxar-se. Així mateix, Cal Menut també disposa d’un restaurant on els clients poden degustar plats típics de la comarca elaborats amb productes del territori.
Pel que fa a les activitats complementàries, des de Cal Menut informem als hostes de totes les activitats que poden realitzar a la zona; activitats vinculades al turisme cultural i patrimonial, al turisme gastronòmic i al turisme natural, entre d’altres.

- Quin és el perfil dels hostes que s’allotgen a Cal Menut?
Al tractar-se d’una casa rural independent amb capacitat de fins a 10 persones, fa que la majoria dels nostres clients siguin famílies i grups d’amics.
Pel que fa a la seva procedència, entre el 85 i el 90% dels nostres hostes són de l’àrea metropolitana de Barcelona, Castelló, Valencia i el País Basc. Darrerament, però, també tenim petits grups de les províncies de Lleida, Tarragona i Girona que, mica a mica, comencen a acostar-se a la Vall del Corb.
Així mateix, hem observat que la nostra situació, al centre del Catalunya, propicia l’estada de grups formats per persones que provenen de diferents zones del territori, que aprofiten la situació de Cal Menut per trobar-se en un punt mig vers la seva residència habitual.

- Quin és el valor afegit o diferencial que ofereix Cal Menut a la seva clientela?
Crec que el nostre punt fort és el restaurant, un espai on degustar plats del territori sense la necessitat que els clients s’hagin de moure de la casa.
En aquest sentit, cal assenyalar que la majoria de les cases rurals de la plana de Lleida han hagut de donar un valor afegit al seu allotjament per suplir la falta de platges o grans muntanyes. Es tracta d’un territori que no disposa de grans recursos naturals i, per tant, els allotjaments rurals que s’hi troben han de fer un gran esforç per dotar-les de personalitat pròpia. Personalment, crec que les cases rurals de la plana tenen un gran potencial i que, gràcies a l’esforç i manteniment dels seus propietaris, s’estan convertit en un bon exemple del que és el turisme rural.

- Amb el recolzament del programa Leader, i Proder anteriorment, has pogut obrir la casa rural i sol·licitar una ampliació del restaurant, incorporant una vinacoteca i una zona d’exposició de productes locals. Un cop tramitats els ajuts, quin seria el balanç de la teva experiència com a beneficiaria?
He sol·licitat aquest tipus d’ajut en tres ocasions, dues dins del període 2000 – 2006 (Proder), i una en el període actual (Leader). Tot i que en una de les ocasions anteriors el resultat no va ser favorable per falta de finançament, vaig decidir tornar a sol·licitar un tercer ajut, ja dins d’aquest període, per poder ampliar el restaurant. A dia d’avui he de dir que la vaig encertar, estic molt satisfeta amb l’equip tècnic del Consorci Urgell – Pla d’Urgell, un grup que m’ha assessorat i recolzat en tot el procés de gestió.

- Cal Menut forma part de “l'Associació de Cases de Turisme Rural de l'Urgell”, una entitat que engloba un total de 17 allotjaments rurals de la comarca. Quins beneficis aporta formar part de l’Associació? i els deures que s’han de complir?
En el meu cas tinc una carrega important de deures, ja que sóc la presidenta de l’entitat.
Tot i així, i a grans trets, les funcions de l’Associació es basen en la promoció dels allotjaments i el suport entre els membres que en formen part. Personalment, crec que és fonamental que un col·lectiu que treballa en un mateix sector s’uneixi per poder impulsar iniciatives conjuntes que els beneficiïn.
L’Associació, però, no disposa del capital necessari per tal de poder engegar grans iniciatives i, per suplir aquest fet, es treballa de forma piramidal. L’entitat està federada a nivell provincial i confederada a nivell autonòmic. Aquest fet ens permet estar representats i tenir força davant dels organismes públics, a més d’estar informats en tot moment de la normativa del sector.

Pel que fa als deures, aquests els tenim amb els nostres clients i el territori. Hem d’establir una bona relació amb els nostres clients i explicar-los-hi què poden trobar al nostre territori, quines activitats poden fer i on poden anar. En definitiva, transmetre’ls la nostra estima cap a la Vall del Corb.

- Actualment ens trobem en una situació econòmica complexa, com afecta aquesta situació al turisme que visita la comarca? Has pres alguna mesura per mitigar-ne els efectes?
La crisi ens ha afectat a tots en major o menor mesura. En el nostre cas, i veient les demandes dels nostres clients, moltes vegades reticents a l’hora de compartir els espais comuns de la casa, el que hem fet és passar de dos llicències ARI (Allotjament Rural Independent) a una. D’aquesta manera, el grup que lloga la casa no ha de compartir-la amb ningú.
Altres mesures que hem pres s’han basat en les promocions, oferint esmorzars gratuïts o bé regalant visites a bodegues i cellers de la comarca. Un seguit d’idees i propostes que ens serveixin per fidelitzar els nostres clients i guanyar-ne de nous.

- Ja per acabar, quins plans de futur tens per Cal Menut?
Una de les inversions que tinc en ment des de fa un temps és la redistribució d’una part dels espais de la casa, uns canvis que em permetrien un major estalvi energètic.
Tot i així, el futur de Cal Menut passa per mantenir-nos i seguir endavant, obrint la casa als nostres hostes sempre que sigui possible.