CASTELL D’ENCUS, Vinyes a 1000 d’alçada
Parlem amb Raül Bobet, l'impulsor, i somiador, de Castell d’Encús.
Amb més de 30 anys d’experiència en el camp de l’enologia, acumulant coneixement en diversos països arreu del món, Raül Bobet, un lleidatà enamorat del Pallars, decideix emprendre el seu propi projecte, el celler Castell d’Encús.
Enginyer químic i enòleg, per Bobet aquest projecte és un retorn a les seves arrels, en un territori privilegiat i encara desconegut que reuneix unes característiques molt interessants des del punt de vista del sòl, el clima i, sobretot, el paisatge.
Castell d’Encús és resultat de la suma de l’experiència, el coneixement i l’estima pel territori de Bobet.
- Com sorgeix la idea de crear el celler Castell d’Encús?
Des d’un punt de vista motivacional, el celler naix de la pròpia inquietud personal, sumada al sentiment d’estima i pertinença al territori.
Més enllà d’aquest fet, també va jugar un paper important el handicap, o repte, que hi havia alhora d’elaborar vins frescos, amb menys cos i alcohol. Unes característiques que només s’aconsegueixen treballant amb un contrast tèrmic pronunciat.
Per tal de trobar la ubicació adequada, vaig cercar durant força temps per la zona del Pallars, un territori que intuïa que podria ser prou interessat i complir els requisits que necessitava.
Finalment, vaig trobar el lloc ideal on es reunien dos factors prou rellevants; un sòl calcari relativament pobre en matèria orgànica, i un gradient tèrmic interessant degut a la situació de la finca. Aquest fet, sumat a la personalitat històrica del terreny, amb una ermita romànica i un seguit de cups de pedra, van fer que definitivament m’enamorés del lloc.
En resum puc dir que el celler és la suma d’un conjunt d’elements: el terreny, el paisatge, la intuïció, i l’estima i la pertinença a un territori.
- Castell d’Encús es fonamenta en el respecte al medi ambient, essent el primer a utilitzar en tots els seus processos l’energia geotèrmica. Ens pots explicar en què consisteix aquesta pràctica?
L’any 2007 vam ser els primers a utilitzar l’energia geotèrmica en totes les nostres instal·lacions. Actualment, però, trobem d’altres cellers que utilitzen també aquest tipus d’energia a les seves instal·lacions.
La geotèrmia consisteix en aprofitar-se de la capacitat d’absorbir calor o fred del sòl en sistemes que tenen la necessitat de dissipar-se, com poden ser les bombes de calor. Això es fa amb un bescanvi líquid - líquid força més eficient que el bescanvi líquid - gas, fet que suposa un estalvi energètic que pot arribar a un terç del consum de les nostres instal·lacions.
- I en el disseny de la bodega, com s’ha tingut en compte la sostenibilitat?
Les instal·lacions de la bodega s’han dissenyat tenint en compte la gravetat. Aquest estil de construcció no és nou, ja s’utilitzava al nostre territori al segle XII. L’avantatge rau en que s’evita l’ús de bombes i, d’aquesta manera, les possibles incidències en l’amargor dels vins.
- Un dels trets més característics del celler és la utilització d’antics cups de pedra durant el procés de fermentació dels seus vins. Com es reflexa aquest fet en el vi?
Una de les característiques més rellevants quan treballem amb els cups de pedra es deu a la seva superfície, una pedra de tipus sorrenc marcadament porosa, que desprèn un seguit d’oligoelements de silicats que deixen empremta al vi i el doten de caràcter.
També és interessant la personalitat que l’ús del llevat autòcton proporciona als vins, ja que al treballar fora del celler no hi ha possibilitats de contaminació.
- I en el dia a dia de l’activitat del celler?
Pel que fa a la praxi, treballar amb els cups de pedra incrementa el caràcter artesanal del vi, alhora que augmenta la laboriositat en tot el procés de producció. No tenim accés directe a cap dels cups de pedra, per tant, part del recorregut cal fer-lo a peu, tot carregant les caixes del raïm, fet que suposa un esforç molt important que s’allarga durant tota la verema.
Cal destacar que la verema es fa íntegrament de forma manual, en petites caixes de 10kg. Un cop arriba el raïm al celler, es destria i es torna a encaixar per segona vegada. En aquest moment, s’inicia el procés de fermentació, ja sigui en el propi celler, en tines de fusta i d’acer inoxidable, o bé en els cups de pedra naturals que es troben a la finca.
- El vi es fermenta en diferents materials: tines de fusta i d’acer inoxidable i cups de pedra naturals i, posteriorment, es mescla per tal d’obtenir vins amb tons i matisos molt diferents i d’una gran complexitat aromàtica. Seguint aquest procés, quins vins s’elaboren al celler actualment?
A dia d’avui, elaborem blancs com l’EKAM, que en sànscrit (antiga llegua indoeuropea) significa "unitat divina", un vi singular, elegant i amb un caràcter afruitat que s’elabora amb les varietats Riesling i Albariño.
El TALEIA, “obsessió” en català, un vi amb presència de Sauvignon, elaborat amb llevats naturals i amb part de la seva fermentació feta als de pedra. Actualment, també estem treballant en l’elaboració d’un nou blanc, el TAÏKA, un vi escumós i elaborat seguint els antics mètodes ancestrals.
Pel que fa als vins negres, tenim el THALARN, nom del poble de Talarn durant l’edat mitjana, un Syrah fermentat en diferents materials (cups de pedra, tines de fusta i tines d’acer inoxidable); i el QUEST, que significa “recerca”, un cupatge de diferents varietats que es decideixen en funció de l'anyada i fermentat en la seva totalitat als cups de pedra de la finca, fet que li dona un caràcter únic i característic.
Aquests són tan sols alguns dels vins que elaborem, tot i així, creiem que el treball i l’experimentació són la base per elaborar nous vins que emocionin als nostres clients.
- I el perfil de la vostra clientela?
Actualment exportem una part important de la producció, a més de distribuir els nostres productes directament a restaurants i a botigues especialitzades.
Un eix de comercialització en que creiem profundament i que volem millorar és la venda de proximitat. Creiem en el territori i estem dedicant temps i esforç a consolidar aquest canal de venda.
- Si parlem del turisme, veiem que en els darrers anys els cellers han guanyat protagonisme gràcies a l’enoturisme. En el vostre cas, quines iniciatives impulseu en aquest sentit?
Periòdicament el celler reuneix a sommeliers i professionals del sector d’arreu del món perquè coneguin els vins que elaborem i, sobretot, on i com els elaborem. A més d’aquestes trobades, Castell d’Encús està obert a tots els visitants i curiosos que ens vulguin conèixer.
La nostra finca està situada en un entorn privilegiat. Privilegiat pel paisatge que l’envolta, amb unes vistes espectaculars de la Conca de Tremp i les muntanyes de la Vall Fosca; i amb una vessant històrica que ve donada per l’ermita romànica del segle XII i els cups de pedra que l’envolten. Un territori integrat i de grans possibilitats que ens permet treballar més enllà del concepte de vins de finca, per tal d’impulsar noves iniciatives a oferir als nostres visitants.
- El celler ha tramitat un ajut Leader amb el recolzament del Consorci Centre de Desenvolupament Rural Pallars - Ribagorça. Ens pots fer una valoració de la vostra experiència?
La nostra experiència ha estat molt positiva. Estem molt agraïts i satisfets amb el resultat.
- A nivell empresarial, com afecta la situació econòmica actual al celler? Podem dir que el sector vinícola català s’ha vist afectat per la crisi?
Depèn del nivell d’exportació de cada celler.
Cal que tinguem clar que aquesta situació econòmica la trobem al nostre territori. En indrets com Àsia, o bé en països emergents, aquesta crisi no existeix. Per tant, depenent del percentatge d’exportació de cada celler, aquest es veurà més o menys afectat per la situació actual.
Ara per ara, i com que el vi és un producte que es pot exportar fàcilment, podem dir que l’exportació minimitza els efectes de la crisi tot permetent impulsar iniciatives en aquesta direcció.
- Com valoraries l’activitat del celler fins l’actualitat i, de cara a un futur pròxim, quines són les prioritats que us heu marcat?
Tenim clar que no volem créixer en volum de producció. Som un celler que busca la qualitat i l’excel·lència dels seus vins i, sobretot, tenint una personalitat clarament marcada que reflecteixi l’entorn i les característiques de la nostra vinya.
Disposem d’un equip de professionals molt potent en tots els àmbits, des dels enòlegs fins als treballadors de la finca, que amb un treball seriós i rigorós, permeten tirar endavant un projecte d’èxit com aquest. Vull remarcar especialment la tasca que es desenvolupa des de l’àrea comercial i creativa del celler, un dels eixos fonamentals del Castell d’Encús que ens permet conèixer millor els nostres clients i estar a prop seu.
- Ja per acabar, quin vi ens recomanes del teu celler?
Jo m’estimo tots i cada un dels vins que s’elaboren al celler. Cada un d’ells expressa un moment, un sentiment, i una situació determinada. Així doncs, hi ha un vi per a cada ocasió. Podríem parlar del TALEIA, un blanc que ha tingut molt d’èxit entre els restauradors. És un vi que, per la seva frescor i un subtil caràcter especiat, lliga molt bé amb el menjar, fet que el fa present a diversos restaurants de renom a nivell mundial.
Més informació: www.encus.org
Informació i fotografies: Castell d'Encús