Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Catalunya i Astúries intercanvien experiències en desenvolupament rural

Catalunya i Astúries intercanvien experiències en desenvolupament rural.

El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director General de Desenvolupament Rural, Jordi Bertran, ha donat avui la benvinguda als representants de la Red Asturiana de Desarrollo Rural (READER), presidida per Francisco González. L’acte de benvinguda també ha comptat amb el president de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), Xavier Casoliva, entitat que ha gestionat la visita asturiana.

De fet, la visita de la READER és la primera gestionada per l’ARCA, constituïda al gener com la xarxa regional dels 13 Grups d’Acció Local de Catalunya. Amb l’objectiu de potenciar la cooperació entre comunitats autònomes en aquest àmbit, una comitiva de 19 membres de READER, alcaldes i gerents dels 11 Grups de Desenvolupament Rural (GDRs) d’Astúries, seran a Catalunya fins el 20 de maig per conèixer diferents projectes i iniciatives dels territoris LEADER de Catalunya, i exposar la feina que estan fent als territoris asturians. Fruit de la visita, es treballarà per assolir punts de col.laboració per futurs projectes de cooperació. Els àmbits d’intercanvi passaran per emprenedoria i vivers d’empreses; turisme; tecnologies de la informació; marques de qualitat; paisatge i territori; energies renovables i alternatives, així com comercialització i distribució de productes agroalimentaris.

El conseller Joaquim Llena ha traslladat a la comitiva asturiana que “el mon rural és un espai de la nostra societat on has de tenir unes garanties de guanyar-te la vida i això només es pot aconseguir si la gent pensa des del mon rural i pel mon rural”. Per això, la metodologia LEADER és l’instrument ideal perquè “les iniciatives es gestionen des del territori, de baix a dalt”, al marge de qualsevol directriu política. És la gent del territori qui millor conèixer que es necessita per impulsar l’activitat econòmica i “s’ha de ser ambiciós”, ha afegit el conseller. Llena ha recordat que una empresa d’èxit internacional com Nokia va néixer com a projecte de desenvolupament rural, i per això cal impulsar i promoure iniciatives que “generin activitat econòmica i valor afegit en el món rural”. I això, segons el conseller, s’ha de fer sortint d’un mateix i coneixent que es fa en altres indrets. Per aquest motiu, la cooperació entre Comunitats Autònomes és una manera de conèixer noves experiències i una forma de treballar junts per accedir a iniciatives amb un major finançament i un àmbit d’actuació més ampli.

En concret, Catalunya i Astúries L’intercanvi d’experiències entre Catalunya i Astúries és l’inici d’un seguit de col.laboracions que es duran a terme entre les diferents xarxes rurals regionals, nacional i transnacionals. El que es pretén és la interacció de coneixements per tal d’assolir un entorn rural diversificat econòmicament, fomentant la innovació i els nous projectes per evitar la despoblació dels nuclis més desfavorits.