Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Celler EDETÀRIA: l'Esperit d'una Terra

El Celler EDETÀRIA neix l’any 2003 amb l’objectiu de convertir-se en un projecte de referència de la DO Terra Alta i de Catalunya, i posicionar-se entre els productes de més prestigi com a vi de terrer, mostrant en el seus vins la naturalesa de la terra d’on provenen, i vi d'autor, tot elaborant vins que reflecteixen el caràcter de qui els pensa, dissenya i elabora.
Els vins del celler estan considerats pels crítics vinícoles com uns dels millors vins mediterranis de Catalunya i d'Espanya. Mineralitat, complexitat, equilibri i elegància són l'essència d'uns vins fruit d'un treball minuciós, adequant cada vinya al terrer on viu.

Parlem amb.... Joan Àngel Lliberia creador del celler Edetària

- Ens pots explicar en què consisteix el projecte del celler Edetària?
Edetària neix fa deu anys com un projecte personal per elaborar, a la meva terra, vins especials. Un vins autèntics, gràcies a les varietats autòctones, principalment garnatxes (blanca, fina, peluda), i amb un estil propi, han de ser vins que mostrin la terra de la que provenen, i que alhora tinguin el caràcter del paisatge d’on vénen.

- Una de les característiques del celler és que no es parla de varietat de raïm, sinó de la vinya i el terrer on creixen ceps. Ens pots fer cinc cèntims del perquè.
El tipus de raïm, la varietat, tan sols és una de les variables. Quan vols fer vins com els d’Edetària, cal tenir en compte que cada cep, en funció del terrer on està plantat, de l’edat de la vinya, de l’orientació... acaba donant la seva pròpia personalitat. Per tant, a Edetària no només parlem de la varietat, sinó també de la finca de la que procedeix el raïm. És el concepte “terroir” portat al màxim.

- Edetària només elabora vi dels seus ceps per tal de controlar tot el procés de producció. Com afecta aquest fet a la producció del celler?
La complexitat dels vins és el reflex de totes aquestes finques, parcel·les i sub-parcel·les, que descrivíem abans. Per tant, afecta moltíssim, doncs al celler es treballen totes elles per separat per que cadascuna aporti els seus matisos. Això fa que el volum de feina al celler es multipliqui, fent moltíssimes petites vinificacions. Però aquesta és la gran diferència amb els cellers que treballen amb processos més industrials, els petits detalls.

- La filosofia del celler es centra en el respecte per la natura, treballant de manera sostenible i cercant la màxima expressió i autenticitat de la terra on es treballa. Seguint aquesta premissa, quins vins s’elaboren actualment?
Treballem dues línies de vins: els “Edetària Selecció”, que com el nom indica provenen de vinyes molt velles, sempre per sobre de 50 anys, i de terrers molt especials, donant com a resultat vins molt característics. I els vins “Via Edetana”, també procedents de vinyes velles, d’entre 30-40 anys, cercant igualment el caràcter propi, però alhora més propers i fàcils d’entendre.

- Els vins d’Edetària s’han posicionat entre els millors vins, ocupant llocs de privilegi en els podis de les millors publicacions nacionals i internacionals. En el darrer any han obtingut una molt bona valoració en la Guia de Vins de Catalunya 2014, a més de guanyar dos guardons en la primera edició dels Premis Vinari 2013: el Vinari d'Or al Millor Blanc de Pas per Fusta per l'Edetària Blanc 2011 i el Vinari de Plata al Millor Negre de Criança pel Via Edetana Negre 2011. Què representen aquests reconeixements per al celler?, i per a la Denominació d’Origen Terra Alta?
Per nosaltres és la satisfacció del reconeixement a una manera de fer les coses que vàrem iniciar fa 10 anys, i l’encoratjament per continuar creixent i millorant cada dia cap a noves fites.
Pel que fa a la D.O. Terra Alta, està començant a recollir els premis d’uns quants cellers que, com nosaltres, han emprès un camí propi. Esperem que això encoratgi a d’altres a trobar el seu camí i entre tots puguem enlairar-la on es mereix. Es tracta d’un projecte que l’hem de fer entre tots, cadascú amb el seu estil, però tots fent les coses en una mateixa direcció, és el nostre patrimoni de futur.

- Des del celler es desenvolupa una gran la tasca a nivell comercial, sent presents en establiments especialitzats i restaurants de rellevància. Tenint en compte aquest fet, quin és el perfil dels vostres consumidors?
Elaborem vins autèntics i anem a buscar clients que els sàpiguen valorar. Alhora, volem que els encarregats de vendre els nostres vins els sàpiguen presentar. És evident que això ho trobem a les botigues tradicionals i a la restauració, però cal fer un gran esforç en comunicació i formació.

- Si parlem del turisme, veiem que en els darrers anys els cellers han guanyat protagonisme gràcies a l’enoturisme. En el vostre cas, quines iniciatives impulseu en aquest sentit?
A la Terra Alta, i gràcies entre d’altres als diferents ajuts Leader que hem anat tenint -penseu que som una comarca pionera en aquest sentit-, disposem d’unes estructures actualitzades per rebre als visitants. Unes estructures inexistents tan sols fa vint anys. Em refereixo no només als cellers, sinó a hotels, cases rurals, restaurants, càmpings...
Gràcies a aquestes inversions, actualment estan apareixent noves iniciatives com poden ser les rutes enoturístiques, rutes gastronòmiques, rutes històriques, i rutes de natura, entre d’altres. Nosaltres ens apuntem a recolzar tots aquells projectes i iniciatives que cerquin col·laboradors. Estem en un creuament de camins, a prop i lluny de tot arreu, per tant hem de fer créixer el territori tots junts.

- El celler ha tramitat un ajut Leader amb el recolzament del Consorci Intercomarcal d'Iniciatives Socioeconòmiques. Ens pots fer una valoració de la teva experiència.
Fa uns anys, el paradigma per part de determinades persones responia a l’afirmació “anem a fer tal cosa perquè ens donaran una subvenció”.
Actualment, però, els emprenedors reals fem les coses perquè hi creiem. Hi posem tot el nostre esforç i els coneixements necessaris per a tirar-ho endavant. Si al mateix temps que treballes en aquest sentit reps una ajuda, perfecte, abans aconseguiràs la rendibilitat en la teva iniciativa.

- A nivell empresarial, com afecta la situació econòmica actual al sector? Podem dir que el sector vinícola català s’ha vist afectat per la crisi?
Som l’únic país que no beu el seu vi. Per tant, en el nostre sector fa molts anys que patim la crisi, forma part del nostre “genoma”. El problema és que no ens creiem el que valem i el que fem, sempre tenim dubtes. Ara sembla que estem agafant una mica d’autoestima i comencem a beure vi català, ja era hora!

- Com valoraries l’activitat del celler fins l’actualitat i, de cara a un futur pròxim, quines són les prioritats que us heu marcat?
El 90% del nostre mercat es troba a l’estranger. La nostra base és l’exportació, per tant, continuarem treballant per un millor reconeixement de marca als mercats on ja som presents, a més d’obrir-ne de nous.
Molts cops m’és més fàcil recomanar una botiga o un bon restaurant a Tòkio, Nova York o Zürich, que a certes ciutats i viles del nostre país. Hem de continuar treballant perquè se’ns reconegui al propi territori.

- Ja per acabar, ens pots recomanar algun vi del celler.
Edetària blanc 2010 o 2011, vins on el temps importa. Per beure’ls amb calma, ben acompanyat, ara o durant els propers 5 anys, són uns vins que van in crescendo.

Més informació: www.edetaria.com

  

Informació: Celler Edetària

Amb el suport de: