Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Cicle de tallers i xerrades de productes artesanals Gustum

Sota el títol Aliments, persones i territori el projecte Gustum i El Gat del Rosal (Associació Alba) volen transmetre els lligams ferms que existeixen entre la producció alimentària, les persones que els fan possibles (pagesos i artesans) i el territori on són produïts. Uns lligams ferms dels quals no sempre som conscients; per això es volen crear espais de trobada on conèixer i reflexionar sobre els nostres aliments i aprendre a elaborar els productes de forma artesanal a partir del saber dels artesans del nostre territori.

Les jornades es van presentar el passat dimecres 19 de setembre en roda de premsa amb l’assistència de Rosa Mª Mora, Presidenta del Consorci Leader Urgell – Pla d’Urgell i Maite Trepat, Directora de l’Associació Alba (El Gat del Rosal).
La Presidenta del Consorci, la Rosa Maria Mora, va destacar la tasca de GUSTUM al capdavant d’iniciatives com aquesta, destinades a per poder donar a conèixer els petits productors del territori i la importància de crear sinergies amb entitats d’aquestes característiques.
Per la seva part, Maite Trepat, directora de l’Associació Alba, corroborà la voluntat des del Gat del Rosal d’oferir activitats obertes a tota la població, tal i com ja ha anat fent aquest estiu. També el recolzament que sempre s’ha intentat fer als petits productors de la zona amb qui ja s’està treballant i promocionant conjuntament a través de lots de Nadal i de la botiga del Gat del Rosal. Al mateix temps, com a petits productors de les galetes El Rosal, va reafirmar la importància de crear projectes com GUSTUM que ajudin a impulsar i recolzar aquesta gent que lluita per mantenir la producció artesanal i a recuperar la manera de fer dels nostres avis.
Finalment, Teresa Fuentes, tècnica al capdavant del projecte GUSTUM, va explicar que des del primer moment en què es va plantejar als productors aquest cicle, tots es van mostrar molt predisposats a col·laborar i a poder donar a conèixer la seva feina, els seus petits secrets.

La raó de realitzar aquest cicle de tallers i xerrades sorgeix de l’interès de molta gent d’aprendre a fer per ells mateixos alguns productes de la nostra dieta habitual, com per exemple, el pa. La consciència de la gent vers el consum de productes naturals i ecològics està canviant i cada vegada es dóna més valor.

XERRADES I TALLERS: Inscripcions

Dimecres 3 d’octubre (INSCRIU-TE!)

18 h. Portes obertes de l’obrador de galetes El Rosal
L’any 2003 l’Associació Alba recupera aquest petit obrador i la fòrmula original de les galetes, i rellencen el producte a Catalunya amb un valor social afegit. Elaborades d’una en una i amb ingredients naturals. Dóna ocupació a persones amb discapacitat.
19 h. Taller de melmelades i confitures de tardor
A càrrec de Maria Soler, de Al pot petit hi ha… Petita empresa especialitzada en l’elaboració de melmelades, chutneys i gelies artesanals. Fan servir un acurat procés d’elaboració que les fa molt especials.

Dimecres 17 d’octubre (GRATUÏT)
20 h. Presentació dels lots de Nadal de l’Olivera i l’Associació Alba
A càrrec de Núria Cendoya de l’obrador El Rosal i Meritxell Burgués, responsable de Botigues Alba (botiga.aalba.cat) Lots amb valor social, de qualitat i amb productes del territori. Cada any es fa una tria de nous productes amb l’objectiu de fer un reconeixement dels petits productors i artesants.
20.30 h. Taller tast de vins i maridatges amb productes dels lots
A càrrec d’ Eva Llovera, de la Cooperativa l’Olivera de Vallbona de les Monges. Descobreix com combinen els sabors i les textures d’aquests productes tan especials i descobreix la història que s’amaga a darrere de cada un d’ells.

Dimecres 7 de novembre (GRATUÏT)
19 h. Xerrada sobre herbes silvestres de la comarca i la seva aplicació a la cuina
A càrrec de David Moreno, etnobotànic aficionat. Vincles entre les persones i les plantes.

Dimecres 14 de novembre (GRATUÏT)
19 h. Projecció de l’audiovisual Aliments, persones i territori
Posteriorment, debat sobre el desenvolupament territorial a partir del producte local amb els protagonistes de l’audiovisual.

Dimecres 21 de novembre (INSCRIU-TE!)
18 h. Taller sobre elaboració de formatge artesanal
A càrrec de Francesc Marquilles, formatger. Formatges Mombert (Agramunt)

Dimecres 28 de novembre (GRATUÏT)
18 h. Xerrada sobre el valor nutricional del producte local i ecològic
A càrrec d’ Olga Rodríguez, nutricionista.

Dimecres 5 de desembre (INSCRIU-TE!)
18 h. Taller sobre l’elaboració de pa artesà
A càrrec de Josep Manel Busqueta, pastisser. Pastisseria Busqueta (Bellpuig)

Dimecres 12 de desembre (INSCRIU-TE!)
18 h. Receptes saludables per a l’hivern
A càrrec de Mireia Tell, Naturòpata. Estudis de medicina tradicional xinesa i dietotèrapia energètica