Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

“COL·LABORA X PAISATGE”, Construccions de Pedra Seca

“COL·LABORA X PAISATGE”, Construccions de Pedra Seca.

“Col·labora x Paisatge” és una iniciativa que pretén posar en valor el patrimoni paisatgístic de l’arquitectura tradicional de pedra seca com a element predominant i identitari de bona part dels paisatges rurals de Catalunya i d’altres àmbits propers al Mediterrani.

El projecte pretén crear desenvolupament rural a través d’elements que configuren el nostre paisatge (construccions de pedra seca) tot facilitant eines i mitjans tant als joves com a la ciutadania que de forma col·laborativa promourà activitat econòmica. 

Paisatge + Eines + Col·laboració ciutadana = Desenvolupament Rural

El primer any del projecte ha permès crear les eines necessàries per a la consulta i catalogació de les construccions de pedra seca, com:  

 • Les fitxes – marc, en format paper i digital, que permeten la catalogació de noves tipologies constructives de pedra seca (barraques, murs, forns, construccions d’aigua i altres construccions) de manera homogènia i vinculada a la “wikipedra”.
 • L’"App de la Pedra Seca", una aplicació col·laborativa per a mòbils i tauletes que permet consultar i catalogar construccions de pedra seca de Catalunya i dels 85 municipis que integren el “Parc Natural Regional del Pirineu Català” i la “Mancomunitat del Conflent-Canigó” de l’estat francès.
 • La publicació "Paisatge, desenvolupament rural i ciutadania. Bones pràctiques de col·laboració ciutadana en la gestió del paisatge a Europa". Un recull de deu experiències ciutadanes de gestió del paisatge desenvolupades al continent europeu.

A la vegada, també s’han organitzat formacions i trobades per posar en valor i protegir el patrimoni de pedra seca, com: 

 • 5 jornades arreu del territori per mostrar el potencial de la pedra seca com a element de desenvolupament rural: “Les construccions de pedra seca, un valor afegit per al territori”.
 • El viatge d’intercanvi i visita d’estudi transfronterer al “Parc Natural Regional del Pirineu Català”, per conèixer com impulsen el sector “filière” de la pedra seca i alhora descobrir nous usos i aplicacions en varis municipis del Parc de forma conjunta amb les brigades municipals i ciutadans.

En la segona fase del projecte, les accions es centren en divulgar el patrimoni de les construccions de pedra seca i les eines ja creades a través de: 

 • La participació en Trobades de Pedra Seca.
 • La dinamització del voluntariat per conservar el paisatge i promoure el desenvolupament local.
 • La realització de jornades de formació i accions territorials.
 • L'elaboració d'un recull de bones pràctiques en relació a la pedra seca.

  A la vegada que es preveu la creació de noves eines, com: 

 • L’elaboració d’un inventari d’experts i professionals de la tècnica constructiva de la pedra en sec.
 • La creació de recursos educatius per a descobrir el món de la pedra seca.

Trobaràs tota la informació del projecte "COL·LABORAxPAISATGE" a:
www.adrinoc.cat
Fitxa resum "COL·LABORAxPAISATGE"