Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

COL·LABORAxPAISATGE organitza dos tallers de restauració de barraques de pedra seca

Els tallers s’emmarquen en la línia de recerca "Pedra Seca i Salut: aportacions a la reconstrucció del paisatge i el benestar", impulsada per COL·LABRAxPAISATGE amb la col·laboració de la Universitat Autònoma de Barcelona.

COL·LABORAxPAISATGE impulsa dos tallers de restauració de barraques de pedra seca.
COL·LABORAxPAISATGE impulsa dos tallers de restauració de barraques de pedra seca

En el marc de la línia de recerca "Pedra Seca i Salut: aportacions a la reconstrucció del paisatge i el benestar", impulsada per COL·LABRAxPAISATGE amb la col·laboració de la CORE de Salut Mental
de la Universitat Autònoma de Barcelona, el pròxim dissabte 27 i diumenge 28 de març, s'organitzaran dos tallers de restauració de barraques de pedra seca a l’Alt Empordà.

La primera proposta es farà el dissabte 27 de març, de 8.30 a 14 hores, a Vilanant i la segona, el diumenge 28 de març, de 8.30 a 14 hores, a Avinyonet de Puigventós. Ambdues propostes, que comptaran amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanant i l’Ajuntament d’Avinyonet de Puigventós, seran gratuïtes i impartides per l’Associació Prat Comú. Per a participar-hi, cal inscripció prèvia a paisatge@adrinoc.cat.

L’objectiu d’aquesta recerca és avaluar si la participació activa en la reconstrucció del paisatge
de pedra seca pot contribuir a millorar la salut de les persones que hi assisteixen, fomentant el
benestar, el sentit de pertinença, la salut mental positiva, les fortaleses humanes i l’autoestima, o bé contribuint a reduir, en alguna mesura, factors de risc per a la salut com ara l’estrès o l’ansietat. Per aquest motiu, les persones que formin part dels dos tallers podran participar en l’estudi de recerca aportant la seva valoració de l’activitat.

COL·LABORAxPAISATGE: Desenvolupament rural a través del paisatge i la col·laboració ciutadana (construccions de pedra seca) és un projecte de cooperació nascut l’any 2016, impulsat per ADRINOC amb l’assessorament de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que compta amb la col·laboració de l’APSAT (Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional) i la participació de cinc grups d’acció local (GAL) d’arreu del territori català: el Consorci Leader Desenvolupament Rural del Camp, el Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià, l’Associació Leader de Ponent, el Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. El projecte compta també amb un soci a la Catalunya Nord (França), el Parc Natural Regional del Pirineu Català, que gestiona el GAL Terres Romanes en Pays Catalan. 

El projecte COL·LABORAxPAISATGE neix l’any 2016 amb l’objectiu de contribuir a la creació de desenvolupament rural a través d’elements que configuren el nostre paisatge, centrant-se en les construccions de pedra seca, tot facilitant eines i mitjans a la ciutadania.

Des de la seva creació, COL·LABORAxPAISATGE ha dut a terme actuacions transversals per a la posada en valor, la difusió i el coneixement del patrimoni i l’ofici de la pedra seca, tals com jornades i tallers formatius, publicacions, la Setmana de la Pedra Seca, l’App de la Pedra Seca, material pedagògic per a les escoles i instituts, iniciatives per a la dinamització del voluntariat, o treball en xarxa amb entitats i agents del territori, entre moltes altres accions.

COL·LABORAxPAISATGE és un projecte subvencionat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya en el marc dels Ajuts de Cooperació Catalana entre Grups d’Acció Local i cofinançada pel FEADER.