Com a Leader Catalunya central apostem per la “força de l’atractiu rural” impulsant una ruralitat viva i capdavantera
Ens ho explica Jordi Vilalta, gerent del Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central.
- El Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central engloba un municipi més en aquest període. Cinc comarques amb unes característiques i, a la vegada, necessitats molt diferents. Com es gestiona un territori tan divers?
Des del Consorci treballem en l’àmbit territorial que avarca tota la comarca de la Segarra, tot el Solsonès, 19 municipis de la comarca de l’Anoia, 6 municipis del Bages i incorporem el municipi de Mediona, de l’Alt Penedès.
Gestionem la diversitat establint el treball en xarxa amb els diferents agents existents que són el contacte directe amb el territori, ja sigui amb els ens consorciats que representen el sector empresarial, del turisme i hostaleria, el sector social, els sectors agrari i forestal, entre d’altres i tenint un contacte permanent amb serveis de promoció econòmica dels Consells Comarcals, dels ajuntaments i de les entitats, a més de promoure taules territorials de treball per trobar les sinèrgies en diferents temàtiques de l’Estratègia. - Cada grup Leader ha definit la seva Estratègia de Desenvolupament Local (EDL) 2023-2027 juntament amb les entitats del seu territori. Ens podries detallar com ha estat el vostre procés participatiu i qui hi ha participat?
Per tal de poder realitzar un procés efectiu en un curt espai de temps, hem treballat combinant el format presencial i virtual; amb una primera fase d’investigació i diagnosi, havent analitzat 11 plans o estratègies territorials i 12 plans supraterritorials i havent generat l’anàlisi FARO; un cop detectades les necessitats territorials, a través de tallers de co-creació amb agents locals es va desenvolupar la reflexió estratègica del territori a 3 nivells (reptes i línies d’actuació, mapa d’actors i model de governança) validades a través d’una enquesta on-line. En total 20 entitats van participar de forma directa als tallers, i 90 persones van respondre l'enquesta. - Una Estratègia on s’analitzen les oportunitats i les necessitats del territori de cara al nou període i d’on sorgeixen les línies de treball més rellevants.
La motivació de l’Estratègia és posar en valor “la força de l’atractiu rural” que en l’àmbit de la Catalunya central representa una ruralitat viva i capdavantera. Per dur-ho a terme cal posar en valor la qualitat de vida, la diversitat del paisatge, el patrimoni cultural i artístic juntament amb el recolzament als sectors econòmics i socials.
Els objectius específics que es pretén desplegar son:
- Retenció de població rural i captació de noves persones pobladores, fomentant l’accés a l’habitatge en l’entorn rural, nous models alternatius d’habitatge i propiciant la qualitat de vida i el relleu generacional.
- Emprenedoria i desenvolupament econòmic, enfortint i acompanyant les persones emprenedores i reforçant alguns sectors productius, com la transformació agroalimentària o bioeconomia, entre d’altres.
- Transició sostenibles del territori, impulsant la transició cap a models de gestió energètica i forestal més sostenibles.
- Identitat cultural i patrimoni rural, posant en valor la identitat territorial a través de la cultura i el patrimoni.
- Governança i cooperació, millorant la participació i implicació amb els agents i població del territori.
Crec interessant remarcar que plantegem una estratègia amb uns valors Leader d’acompanyament i suport a les persones i activitats, proximitat i empatia a la realitat territorial, connectivitat i cooperació amb els agents, i transparència i objectivitat en la gestió i les decisions.
- Una Estratègia que de ben segur ha introduït nous eixos de treball.
L’Estratègia ha permès plantejar nous temes de treball que fins ara com a grup Leader no ens havíem plantejat, com són la retenció de la població rural i captació de noves persones pobladores, l’impuls de la transició sostenible del territori cap a models de gestió energètica i forestal més sostenibles o posar en valor la identitat territorial a través de la cultura, la natura i el patrimoni. També creiem interessnat poder desenvolupar alguna línia de treball en la millora de l’atracció del turisme desestacionalitzat en el territori, fent especial incidència al turisme inclusiu i al turisme basat en la fauna i la natura. - Unes línies de treball que estan en consonància amb els reptes que s’han fixat a nivell de país a l’Agenda Rural de Catalunya?
Sí. Els Grups hem participat en el procés d’elaboració de l’Agenda Rural i per tant compartim les línies de treball. En el nostre cas, l’alineament de l’Estratègia amb l’Agenda Rural estem en consonància amb els reptes de les persones, benestar i demografia; el sistema agroalimentari; la innovació, dinamització econòmica i social; la transició ecològica i gestió forestal; i la governança. - En el Leader 2023-2027 també es reforça el paper de decisió dels Grups GAL tot incloent una partida de fons que us permet executar projectes propis al territori.
El fet de comptar amb la possibilitat de generar i executar projectes propis ens permetrà desenvolupar temes estratègics amb un finançament garantit i podent treballar amb agents rellevants del territori, que en algunes ocasions tenen idees de projectes interessants alineades amb l’Estratègia Leader, però que els hi manca el suport tècnic i econòmic per desenvolupar-ho. - A les acaballes del període 2014-2022, i basant-te en la teva experiència com a gerent del Consorci, que ha significat el Leader per al teu territori?
El programa Leader ha permès dinamitzar i recolzar les inversions de les petites i mitjanes empreses i persones autònomes que porten molts anys resistint les crisis econòmiques, pandèmiques... i malgrat tot, aposten per seguir treballant al territori. Molts projectes podrien tirar endavant sense els ajuts, però amb l’ajut poden plantejar-se unes inversions més importants per al funcionament de l’activitat
Pel que fa a projectes territorials i de cooperació, des de Leader sempre hem posat per davant la “CO” de col·laborar, cofinançar... amb la finalitat de tirar endavant projectes.
Leader significa ajut, cooperació, transmissió de coneixements i dinamització d’activitats que permetin afrontar reptes territorials.
Hem treballat per millorar l’acollida rural a través de Viure a rural, per a la promoció del treball col·laboratiu a través de potenciar el Coworking rural; també hem treballat la transició energètica a través de taules de concertació i accions del projecte ENFOCC, continuant amb accions de Masies + sostenibles; també hem impulsat el turisme de fauna en el medi rural a través del projecte Vida Silvestre i accions de suport al sector de la producció agroalimentària a través del projecte GUSTUM o el projecte estratègic Producte d’aquí. - I de cara al nou període que ara iniciem, algun propòsit?
El propòsit per al nou període és innovar i donar suport a projectes del nostre entorn rural per tal de facilitar el progrés de les persones amb la seva col·laboració i aconseguir un territori atractiu.
A més dels reptes proposats en l’Estratègia, com a Grup els nostres reptes són poder desenvolupar projectes estratègics d’impacte en el territori, incrementar la comunicació i difusió de les actuacions dels grups Leader, implicar més agents en la governança del grup i fomentar la cooperació amb altres territoris més enllà de Catalunya.
Com a Leader Catalunya Central apostem per la “força de l’atractiu rural” impulsant una ruralitat viva i capdavantera.
El Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central actua en un territori molt divers, que va des de la serra d’Ancosa que pertany a la serralada pre-litoral al sud de l’Anoia, passant per l’altiplà central de la Segarra i Anoia, i arribant a la serra de Port del Comte, al nord del Solsonès, i que pertany al Pre-Pirineu.
INFORMACIÓ I FOTOGRAFIA: Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central