Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Com fomentar l’ocupació juvenil en l’àmbit rural centra la primera jornada del “Seminar on rural youth migrations and employment”

Com fomentar l’ocupació juvenil en l’àmbit rural centra la primera jornada del “Seminar on rural youth migrations and employment”.

Un centenar de persones han assistit a la primera sessió plenària del “Seminari on rural youth migrations and employment” (seminari sobre les migracions i l’ocupació juvenil al medi rural); un espai on 50 experts provinents de Romania, la Toscana, Irlanda del Nord i Catalunya han debatut sobre les migracions dels joves rurals, l’emprenedoria i l’ocupació juvenil al medi rural.

L’acte ha estat inaugurat pel Sr. Jordi Sala i Casarramona, Director General de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural; i pel Sr. Antoni Reig i Cassassas, Director General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família. En la seva intervenció, Sala ha fet referència al projecte“ODISSEU: programa per al retorn i la inserció laboral dels i les joves al medi rural”, com a exemple d’iniciativa transversal que treballa per fomentar i facilitar el retorn dels joves universitaris als territoris rurals. El director general ha remarcat que davant la pèrdua de població de les àrees rurals i de l’atur juvenil, que en el cas del medi rural està per sota de la mitjana nacional “cal trobar sinèrgies entre tots els agents implicats, empreses, administració, centres de formació i la mateixa joventut, per tal de donar resposta a bona part d’aquestes qüestions”.

Per la seva part, el Director General del  Joventut ha afegit, que “en el context socioeconòmic actual, és més necessari que mai dibuixar escenaris de futur sostenibles per frenar el despoblament rural i aturar l’èxode de persones joves cap a zones urbanes”. Segons Reig, “si aconseguim fixar joves al territori i aturar la tendència a l’envelliment i la pèrdua de població, generarem dinamisme i activitat econòmica. I això comportarà que comencin a aflorar noves oportunitats que, al seu torn, contribuiran a fixar i rejovenir la població”.

La primera sessió plenària ha comptat amb les ponències de  Mark Shucksmith, Director del Newcastle Institute for Social Renewal i Catedràtic de la Universitat de Newcastle; i Petri Rinne, President de la European LEADER Network for Rural Development – ELARD (Xarxa Europea de Grups d’Acció Local). La sessió plenària s'ha clos amb una breu presentació per part de cada un dels països participants de les polítiques de joventut i ocupació a les seves regions. 

Durant la tarda s'han desenvolupat tres sessions de treball paral·leles, on els participants europeus han debatut vers temàtiques tan diverses com les oportunitats d’ocupació i l’esperit empresarial a les zones rurals, com promoure l’arrelament dels joves al territori i com incentivar als i les joves a participar en la seva comunitat, entre d’altres.

El seminari continuarà fins divendres, quan es farà una nova sessió oberta al públic on es presentaran les conclusions que s’han extret dels tallers i workshops participatius.