Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Comencen les sessions participatives virtuals als quatre municipis pilot del projecte ‘Repoblem un camp d’oportunitats’

El projecte 'Repoblem un camp d’oportunitats' del Consorci Leader per al Desenvolupament Rural del Camp engega la segona fase amb quatre municipis pilot. Aquests municipis són Vilabella, a l’Alt Camp; Vilaplana, al Baix Camp; Passanant i Belltall, a la Conca de Barberà; i Gratallops, al Priorat.

Projecte 'Repoblem un camp d’oportunitats'.
Projecte 'Repoblem un camp d’oportunitats'

Aquesta segona fase consisteix en la creació d’espais per a la innovació, la recerca participativa, el desenvolupament i les activitats amb enfocaments multidisciplinaris i sota el paradigma de la co-creació, basant-se en els Rural Living Lab Practices. En concret, a cada municipi es duu a terme una dinàmica participativa grupal basada en el design thinking per a identificar idees d’oportunitats de negoci i d’ocupació a partir dels recursos endògens i els seus actius, així com idees per a poder-hi viure.

La identificació de les oportunitats es basa en els recursos presents al territori en àmbits econòmics tan diversos com ara el sector agrari i agroalimentari, el turisme i l’economia creativa (d'acord amb el patrimoni natural i cultural, però també el patrimoni artesanal i agroalimentari), la gestió cultural i patrimonial, els serveis a les persones, les activitats enfocades a la transició ecològica (economia verda, energies renovables, economia circular i bioeconomia), les noves professions i el coworking rural, entre altres possibilitats.

Aquestes dinàmiques grupals van iniciar-se amb Vilabella, el dimecres 20 de gener; seguit de Vilaplana, el dimecres 27 de gener, i amb Passanant i Belltall, el dissabte 30 de gener. En el cas de Gratallops, resta pendent la confirmació de la data, que s’espera que sigui al llarg d'aquesta primera setmana del mes de febrer. Durant les sessions realitzades, les persones assistents han definit possibilitats de desenvolupament productiu molt diverses i heterogènies, però sempre amb una orientació molt fixada en una millora col·lectiva del municipi. En aquest sentit, el repte de l’habitatge ha estat una constant a totes les trobades, com també la connectivitat i la captació o retenció de població que pugui activar i rejovenir l’actual situació demogràfica local.

Els resultats de les dinàmiques es traduiran en uns fulls de ruta personalitzats per cada municipi pilot. A més, s’espera que tot el procediment desenvolupat en aquest projecte pugui ser transferible a altres territoris rurals catalans, amb reptes sobre la taula similars als dels municipis que participen en el programa.

Les dinàmiques són conduïdes per Coemprèn, amb el suport de Raiels SCCL com a equip executor del projecte. La iniciativa ha estat impulsada pel Consorci Leader per al Desenvolupament Rural del Camp conjuntament amb el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, del Priorat, del Baix Camp i de l’Alt Camp.