Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

"Comptem amb un pla de mesures amb 10 eixos d’acció i 130 línies d’actuació transversal per millorar les zones rurals"

La baixa densitat de població, l’envelliment progressiu de les persones, la fuga de talent fora de la ruralitat, la manca d’habitatge i el difícil accés a determinats serveis converteixen el repte demogràfic en vital per al futur de les zones rurals. En parlem amb Francesc Boya, Secretari General per al Repte Demogràfic.

Francesc Boya - Secretari General per al Repte Demogràfic.
Francesc Boya - Secretari General per al Repte Demogràfic
 1. Quines són les funcions de la Secretaria General para el Reto Demográfico?

  El Reial Decret 500/2020 va establir l’estructura de la Secretaria General para el Reto Demográfico, que va quedar integrada dins del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico amb rang de vicepresidència quarta del govern. L’estructura desenvolupa les funcions de la Secretaria General para el Reto Demográfico i articula una direcció general i dues subdireccions que aborden l'anàlisi, la planificació i les iniciatives.

 2. Quin pla d’acció té la Secretaria General per fer front al repte demogràfic?

  Hi ha un pla de mesures, aprovat molt recentment a la Comissió Delegada, que configura 10 eixos d’acció i 130 línies d’actuació transversal entre tots els ministeris. Un gran esforç de coordinació com mai s’havia fet, que pretén ser una acció transversal del conjunt del govern davant del repte demogràfic. Aquest pla, vinculat al Fons de Recuperació, significarà invertir aproximadament el 10% dels recursos en polítiques que tinguin impacte en la millora dels àmbits rurals i les polítiques de cohesió territorial.

 3. Quin paper jugaran els fons Next Generation de la Unió Europea en les línies de treball de la Secretaria General para el Reto Demográfico?

  Els fons Next Generation són una gran oportunitat per superar problemes endèmics relacionats amb la falta de connectivitat, millora de serveis, impuls a la digitalització, sostenibilitat... Una gran oportunitat per repensar també els models de desenvolupament rural i les opcions de cada territori per retenir el talent, desenvolupar nous ecosistemes i impulsar l’economia i les transformacions socials. Per tant, és una oportunitat que no hem de deixar passar i que ens reclama un esforç compartit.

 4. En quin punt hauríem d’estar d’aquí a deu anys per poder considerar que la Secretaria General para el Reto Demográfico ha estat un èxit? Quins serien els resultats desitjables?

  La Secretaria ha de desplegar una veritable política de cohesió territorial i aportar les eines, juntament amb les comunitats autònomes i les administracions locals, per tal que els territoris tinguin una situació d’equitat davant les oportunitats i els serveis. Els comportaments demogràfics són difícils de predir, i més en un context tan divers com el de l’Estat. Tanmateix, estic segur que tindrem èxit si aconseguim que aquest repte sigui un repte compartit pel conjunt de la societat i apel·li al conjunt de les institucions.

 5. Hi ha gent de ciutat que té ganes de marxar a viure en un entorn rural. Què els hi diries?

  Que s’atreveixin, que ho facin... Si la seva ambició és trobar un model de vida més tranquil, vinculat a la natura i amb valors que les ciutats han anat oblidant és una opció molt recomanable. Es pot tenir una vida més plena a un entorn rural i també trobar oportunitats per desenvolupar una activitat econòmica. Avui, la tecnologia ens ajuda i els entorns que han d’acompanyar aquests processos milloraran molt en els pròxims anys.