"Comptem amb una xarxa d’assessors distribuïts per tot el territori"
L’emprenedor en el sector agroalimentari sovint es troba amb idees innovadores que vol desenvolupar, però no sap per on començar: es requereix saber i complir particularitats pròpies del sector. En parlem amb Iolanda Trilla, assessora territorial del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a la província de Tarragona.
- El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) des de l'any 2019 ha desenvolupat la figura de l’assessor territorial. En què consisteix la teva feina?
La meva feina consisteix a gestionar expedients d’ajuts de primeres instal·lacions de joves agricultors i ajuts d’inversions dins el Contracte Global d’Explotació. També, assessoro sobre ajuts a agricultors, tècnics de les oficines comarcals del DARP i tècnics de les entitats col·laboradores. Des de l'any 2019, a més, faig de dinamitzadora de joves, dins un pla pilot que, de moment, es fa a Tarragona i a Girona. - Actualment, la vostra figura només és present a les províncies de Tarragona i Girona. Està prevista l’ampliació d’aquest servei a les altres províncies o zones?
La figura del dinamitzador de joves probablement s’ampliarà a altres demarcacions. La Direcció General de Desenvolupament Rural decidirà quan i en quines. - A través de quins canals us arriben les peticions d’assessorament?
El darrer any, en el context de pandèmia, la majoria de consultes van ser via telefònica i per correu electrònic. Quan és possible, també en fem de presencials. - En cas de poder donar assessorament o acompanyament, aquest es fa directament a través vostre o es disposa de contactes amb altres assessors, mentors de la zona, etc.? Com us organitzeu un cop us arriben els diferents casos que necessiten acompanyament?
Hi ha una xarxa d’assessors distribuïts pel territori: tècnics de les oficines comarcals del DARP, tècnics de les entitats col·laboradores i tècnics de les escoles agràries. Segons l’àmbit de la consulta, ho gestionem directament o ho derivem a algun assessor de la xarxa. - Com creus que es podria millorar el servei que es dona des del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en temes de suport i acompanyament?
El pla pilot de la dinamització de joves ens ha permès detectar punts millorables en la instal·lació dels joves. Una possible millora a incorporar, per exemple, seria buscar mentors, agricultors amb àmplia experiència, que puguin aconsellar i donar coneixements als joves per tal que aquests puguin consolidar la seva activitat agrària i fer que el projecte d’instal·lació es desenvolupi amb èxit.