Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Conclusions de la 1a Jornada PROBIOMASSA

La Biomassa pot col·laborar significativament a la reducció del dèficit exterior, a la creació d'ocupació i a la disminució del cost d'emissions de Gasos d'Efecte Hivernacle.

PROBIOMASA ha promogut recentment, en el marc de GENERA 2012, una jornada sobre la Biomassa a Espanya des de les perspectives agrícola, forestal, energètica i autonòmica, algunes de les principals conclusions han estat les següents:

- La biomassa és una energia renovable que genera tot tipus de consensos. Consens en què: és una energia neta que estalvia de manera intensa emissions contaminants, evita incendis forestals,  crea ocupació de manera molt més intensiva que la resta d'energies i especialment en l'àmbit rural, no és responsable del dèficit de tarifa, és plenament gestionable i fomenta la diversificació i la reducció de la dependència energètica, així com l'estalvi i la eficiència energètica.
Tot i així, la seva utilització energètica és gairebé marginal i no està considerada com a estratègica per generar energia a partir de recursos propis i no importats, per disminuir la dependència nacional del mercat d'emissions, per crear activitat i ocupació en l'àmbit rural.

- La inversió en l'augment, la millora tecnològica i l'expansió de les energies renovables al món no ha parat de créixer des de començament de segle i, per primera vegada des de 2010, les noves inversions en aquestes energies netes dels països en vies de desenvolupament superen a la dels països desenvolupats.

- La producció de biomassa al món tampoc para de créixer. Aquest recurs, que permet obtenir energia neta, no només es produeix de forma creixent, sinó que és de procedència totalment nacional a cada país, per tant, substitueix combustibles importats i d'alt potencial contaminant per recursos nacionals. El seu tractament evita importants emissions de gasos d'efecte hivernacle, genera significatius retorns fiscals per a les hisendes públiques i contribueix a crear llocs de treball en tota la cadena productiva, des de la producció, recollida, tractament i transport de les biomasses fins a la seva conversió en energia.

Per tant PROBIOMASA considera que és urgent que es prenguin les mesures necessàries perquè la biomassa surti del greu estancament existent en el seu desenvolupament malgrat l'enorme potencial de matèries primeres per produir biomassa a Espanya; mesures dirigides a instaurar un nou sector productiu localitzat en el medi rural amb un fort caràcter industrial i molt intensiu en generació d'ocupació.

Consulta les presentacions de les jornades