Consolidació de les jornades masies + sostenibles realitzades a Pinós els dies 16 i 17 de juny
El cap de setmana del 16 i 17 de juny s’han realitzat les jornades masies + sostenibles emmarcades en el projecte de cooperació Masovera, a les que hi han hi han assistit una vuitantena de persones i 15 ponents.
La inauguració de les jornades va anar a càrrec del director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Sr. Jordi Sala, l’Il·lustre Diputat provincial, Sr. Marc Escarré, l’acalde de Pinós, Sr. Jordi Caselles i el president del consorci, Sr. Adrià Marquilles.
Durant els dos dies s’han tractat temàtiques relacionades amb el desenvolupament rural sostenible en l’hàbitat dispers, com l’impacte de la construcció en el medi ambient a càrrec de Fidela Frutos del COAC; arquitectura sostenible a càrrec de Josep Maria Santmartí del COAC, ecomaterials i rehabilitació amb criteris energètics a càrrec de Amarante Barambio; urbanisme, amb la presència de Daniel Rovira de l’Ajuntament de Lladurs, Antoni Albalate cap del servei tècnic del Consell Comarcal del Solsonès i Agàpit Borràs arquitecte del Montseny.
Pel que fa a les energies renovables s’han presentat xerrades a càrrec de Xavier Vallvé de l’associació SEBA pel que fa a energia fotovoltaica, Mireia Gil d’AZIMUT 360 pel que fa a energia minieòlica; Albert Nadal d’instal·lacions Nadal, Bartomeu Casals de Tellus Ignis i Jaume Badia de Badia energies pel que fa a l’energia geotèrmica, Pau Puigdollers del projecte de Biogàs Geronimo2 i Marc Font de Mas la Riba SCP amb el tema de biomassa, amb la finalitat de donar a conèixer i fomentar-ne l’aplicació entre els habitants de les masies, professionals i gestors públics que intervenen en el desenvolupament territorial.
Masies + sostenibles ha apostat per la sostenibilitat en l’hàbitat dispers que caracteritza el territori, on la seva icona és la masia; amb el projecte s’han desenvolupat accions dirigides a millorar aspectes relacionats amb la gestió energètica, urbanística, constructiva i social de les masies. Les principals accions han estat la creació de la guia de la masia sostenible, la realització d’aquesta jornada a Pinós, que aquest any arriben a la segona edició i la divulgació del documental viure a la masia, a més d’activitat complementaries com el primer cicle de cinema de medi ambient.