"Cowocat_Rural, un projecte que promou l’atracció i retenció del talent als territoris rurals". En parlem amb Begoña García
El projecte “Cowocat_Rural” vol afavorir i potenciar noves formes de treball com el coworking o treball col·laboratiu a les zones rurals amb l’objectiu d’atraure i fixar capital humà a aquests territoris. Treballar de forma descentralitzada i gaudir dels avantatges de viure en un entorn rural, a més de promoure el treball conjunt i la cooperació empresarial, punts clau d’aquesta iniciativa.
García ens explica el perquè de “Cowocat_Rural":
- Per als qui no coneixen el coworking com a filosofia de treball, ens en pots fer cinc cèntims?
El coworking es defineix com una manera de treballar que permet professionals independents, emprenedors i emprenedores, i PIMEs de diferents sectors, compartir un mateix espai de treball, tant físic com virtual, per desenvolupar els seus projectes professionals de manera independent, alhora que fomenten projectes conjunts.
Personalment crec que aquesta nova manera de treballar ens fa ser més eficients i eficaços en el treball, ja que ens fa entendre el treball des d’un altra perspectiva més global i més enriquidora a nivell professional.
- Coworking i zones rurals, d’on sorgeix la idea d’aquest projecte?
Aquest projecte va sorgir de la voluntat, necessitat, de generar ocupació́ i promoure l'emprenedoria als territoris rurals. Una emprenedoria vinculada a l'ús de les tecnologies de la informació́ i la comunicació, que aprofiti els valors del coworking i les oportunitats que aquesta forma de treball pugui generar als entorns rurals. En aquest sentit, el projecte va néixer l'any 2014, i prengué forma a l'entorn d'una experiència pionera de creació d'un espai de coworking a Riba-roja d’Ebre, municipi que tenia 1.195 habitants en aquell moment. Així, “Zona Líquida” es va configurar com el primer espai de coworking en l'entorn rural català. Per tant, i a partir d'aquesta iniciativa, des del Consorci es van plantejar una sèrie de reptes:
- Es pot replicar l’experiència de “Zona Líquida” a altres territoris rurals?
- Aconseguirem generar interès en el concepte coworking com a eina al servei del desenvolupament territorial i, alhora, de desenvolupament personal i professional de les persones en entorns rurals?
- Serem capaços de trobar i vertebrar una comunitat de professionals en aquests territoris rurals, que teletreballi i estigui disposada a col·laborar i generar sinergies conjuntes?
Anys després creiem que aquests reptes són, o poden ser en breu, realitats, i estem promovent actuacions que despleguen una estratègia de suport i d'expansió d'aquest concepte sobre cada un dels territoris participants al projecte, atenent a les necessitats i realitats de cada zona.
Per què una xarxa?
La xarxa és el valor afegit del projecte, no és el mateix interactuar amb la teva comunitat local que amb tota una comunitat on hi puguis trobar tots els espais de coworking de l’àmbit rural. Actualment, “Cowocat_Rural” compta amb més de 150 coworkers arreu del territori rural català, un fet que permet interaccionar i permet fer networking entre ells.
- El projecte funciona, doncs, com un pol d’atracció de nova població?
Així és. El projecte vol atraure capital humà qualificat als territoris rurals, professionals que treballen mitjançant les TIC i que se sentin atrets per la idea de viure i treballar en un entorn no urbà. Aquests professionals són repobladors dels nostres territoris rurals.
L’objectiu és atraure professionals, que vinguin amb les seves famílies, que omplin les nostres escoles, i ajudin a augmentar els serveis de que disposa el territori.
El món rural no significa només sector primari, sinó que també té necessitats d’altres sectors. Amb “Cowocat_Rural” es pot ajudar a captar, fixar i retenir talent d’altres sectors professionals que complementaran els que ja es desenvolupen actualment als territoris rurals.
- Un dels objectius principals del projecte és crear una comunitat.
L’objectiu principal del projecte és promoure l'atracció i retenció de talent als territoris rurals catalans, i difondre els valors del coworking i teletreball. Aquest fet permetrà la creació d’ocupació i activitat econòmica.
Però com atraure i retenir aquest talent?
El que primer s’ha fet des del projecte ha estat fer una cerca de la comunitat. Primer cal localitzar aquells professionals dels nostres territoris que treballen a través de les TIC, i aquells que treballen des de casa i que moltes vegades són invisibles per la població local, ja que no se sap molt bé quina feina desenvolupen.
Aquests són els primers amb qui cal connectar, ja que formen la primera comunitat amb la que hem de treballar. I sense comunitat no hi ha coworking.
Per aquest motiu és essencial detectar la comunitat i després treballar amb ells per fer xarxa.
I qui pot fer aquesta tasca?
El dinamitzador territorial, aquell professional que coneix tots aquests perfils existents al territori i pensa possibles accions de dinamització i networking entre ells.
Fent aquesta primera feina, de manera indirecta, la comunitat comença a créixer i fa més atractiva l’atracció d’altres professionals a l’espai de coworking que, a la vegada, poden fer de repobladors dels nostres territoris.
Una vegada tens comunitat al voltant de cada espai de coworking, la millor manera de fer-la créixer i donar-li un valor afegit és crear xarxa i sinergies entre elles.
Com s’ha fet això des del projecte?
Amb la creació de la “Rural Pass”, que facilita la mobilitat entre coworkers. La “Rural Pass” et permet treballar 3 dies al trimestre en un altre espai rural de Catalunya, o en algun dels “Espais Amics” (urbans), si ets, és clar, coworker d'algun dels espais de la xarxa “Cowocat_Rural” o d'aquests “Espais Amics” (urbans).
El millor dels nostres espais és la seva diversitat, personalitat, ubicació i comunitat. Tenim coworkings al Pirineu i a Girona, a la plana de Lleida, al Camp de Tarragona, a la Catalunya Central i a les Terres de l’Ebre. Són públics i privats, petits i grans, ubicats en capitals de comarca o en poblets tranquils i discrets.
- Una altra de les actuacions destacades del projecte ha estat la creació del programa “Rural&Go”. En què consisteix aquesta iniciativa?
“Rural&Go” es crea amb l’objectiu de mostrar als coworkers dels entorns urbans el potencial i el valor afegit que té el món rural. Es tracta d’escapades que combinen la descoberta d’espais de coworking amb vivències d'activitats culturals, gastronòmiques, artístiques, creatives o de benestar en zones rurals de Catalunya.
Aquestes activitats estan dirigides a emprenedors i emprenedores, freelances, professionals autònoms, i persones que tenen un petit gran projecte empresarial, que volen desconnectar del dia a dia, que desitgen connectar amb altres professionals o que volen motivar-se i créixer personal i professionalment en un entorn inspirador i relaxat.
- “Cowocat_Rural” també té en compte a aquelles persones, entitats i empreses interessades en crear un espai de coworking. Quines actuacions s’estan impulsant en aquest sentit?
Des del projecte, i per solucionar els dubtes plantejats des dels espais de coworking, ja siguin públics o privats, s’ha elaborat una guia per orientar en la creació d’un espai. Una altra de les actuacions impulsades ha estat la creació d’un servei d’assistència tècnica per assessorar, de forma més personalitzada, als promotors i promotores que volen crear o millor el seu espai.
- I si parlem de l’impacte del projecte?
A nivell de resultats, algunes dades que m’agrada destacar són:
- S’ha identificat, i donat suport, a més de 150 professionals que formen part de la base de dades de coworkers i professionals rurals.
- L’organització de 5 trobades de networking entre coworkers de l’àmbit rural, amb més de 60 assistents.
- L’impuls del “Catalunya Coworking Day”, una jornada formativa, de difusió i d’intercanvi d’experiències, amb més de 50 participants.
- La participació en diferents fòrums de debat sobre coworking, innovació i emprenedoria com: Coworking Spain, Coworking Day BCN, BIZ Barcelona, Fira Innova i Fòrum d’Ocupació de la URV Terres de l’Ebre, entre d’altres.
- La creació d’un programa formatiu a l’INS Julio Antonio de Móra d’Ebre i a l’IES Terres de l’Ebre, per difondre i promoure el concepte coworking entre els seus estudiants.
- Un projecte que s’ha convertit en un referent a nivell internacional.
Exacte, a més d’aparèixer en publicacions nacionals i internacionals com a exemple de bones pràctiques, “Cowocat_Rural” ha estat un dels 5 finalistes dels premis "Rural Inspiration", impulsats per la Xarxa Europea de Desenvolupament Rural (ENRD - European Network for Rural Development), que reconeixen iniciatives inspiradores i de referència a nivell europeu.
- I que ha despertat l’interès d’altres Grups d’Acció Local europeus.
Els Grups d’Acció Local europeus s’han mostrat molt interessats en la metodologia que nosaltres hem aplicat amb “Cowocat_Rural”, principalment perquè el coworking és un àmbit poc treballat en aquests territoris. Aquest fet ha suposat la creació d’un projecte de cooperació transnacional: “CoLabora. European Cooperation Project on coworking spaces in rural areas”, amb l’objectiu de reactivar l’economia rural europea a partir de les TIC i de comunitats actives que treballin en xarxa, frenant el despoblament i captant o retenint talent en aquests territoris. Un projecte on participen representants de sis regions europees de Letònia, Alemanya, Irlanda, França, Gal·les i Catalunya.
- Una de les actuacions que esteu treballant enguany és la creació de l’“Observatori del coworking rural català”. Una acció divulgativa que, a la vegada, ha de servir per a definir les noves accions del projecte.
Es parla molt del coworking i de les seves potencialitats, però nosaltres no volem parlar de sensacions, sinó de dades reals que serveixin per definir l’impacte que aquesta forma de treball representa al nostre territori.
Aquest Observatori s’ha creat amb la voluntat de disposar de dades actualitzades que expliquin l’evolució del moviment coworking en l’entorn rural català, així com el seu impacte econòmic i social. Les dades s’extreuen mitjançant dades facilitades pels coworkers i pels gestors/dinamitzadors. Algunes de les dades examinades són edat, sexe, ocupació, sector d’activitat, impacte econòmic, valoració dels espais, etc.
- I si parlem del futur de “Cowocat_Rural”.
La tendència i dades a nivell internacional ens mostren que aquestes dinàmiques estan arrelant fermament entre les persones, i també a nivell d'empreses i altres estructures o entitats. Segons la consultoria internacional “Hudson”, dedicada a la recerca i selecció de professionals i gestió del talent, la tendència dels “freelance” és molt forta en alguns països. Als Estats Units, el 50% del nous professionals no tindran un contracte laboral estàndard, sinó que seran professionals autònoms i/o treballaran per projectes.
Segons la “Federación de Trabajadores Autónomos - ATA”, el col·lectiu d’autònoms representarà en deu anys el 35% de la força laboral espanyola. Unes dades que ens deixen entreveure que el coworking ha vingut per quedar-se. Així, moltes empreses, per exemple, estan començant a potenciar el teletreball entre els seus professionals, i alhora constatem que els nous emprenedors i professionals freelance coneixen perfectament als avantatges de compartir espai i sinergies amb altres professionals que els poden generar noves oportunitats a l'hora de créixer professionalment. És evident que les fórmules de treball compartit no són noves, però actualment estan prenent noves formes i adaptant-se a una realitat en contínua evolució. La mobilitat dels professionals, la redistribució física del talent a qualsevol lloc del món, esdevé una realitat que no podem obviar i que brinda noves oportunitats i reptes a un entorn rural que ha d'adaptar-se i estructurar-se per aprofitar-les i ser competitiu en aquest sentit.
A més, i tenint en compte la situació actual, després de la pandèmia que estem vivint aquests moments, les dades citades anteriorment poden augmentar la seva proporció. El teletreball ha estat una de les lliçons d’aquesta crisi, ja que ha demostrat que és pot treballar sense que sigui necessari estar físicament al lloc de treball, i el coworking és el següent pas.
Més informació del projecte: www.cowocatrural.cat
FONT: Consorci Intercomarcal d’Iniciatives Socioeconòmiques Ribera d’Ebre – Terra Alta
Publicat a la plataforma "Ajuntament Impulsa"