Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Creix l’interès per fomentar l’arrelament de les persones joves als municipis petits

Creix l’interès per fomentar l’arrelament de les persones joves als municipis petits.

Dues jornades celebrades el passat mes de març, “Municipi Viu: joves i arrelament” i “L’arrelament de les persones joves en municipis petits” posen de manifest el creixent interès per treballar en pro de l’arrelament de les persones joves als municipis petits i el neguit pel fenomen de la despoblació del món rural a Catalunya. La primera va tenir lloc a La Vall d’en Bas (Girona), el 23 de març, la segona a Blancafort (Tarragona), el 28 de març, i totes dues van convocar professionals de joventut, representants d’ens locals i experiències de ruralitat i d’economia social i cooperativa.

Es parteix del convenciment que l’arrelament de les persones joves als municipis petits és un dels factors claus que contribueixen a fixar població, evitar el despoblament i l’envelliment del món rural. Alhora, les persones joves aporten el dinamisme i la innovació necessària per fer front als reptes i a les complexitats que actualment plantegen aquestes poblacions.

Entre els ponents a les jornades, Cecilia Gañan, consultora internacional en comunicació i desenvolupament territorial, experta externa de la Comissió Europea en política regional, va participar de la jornada “Municipi viu: joves i arrelament” i va analitzar les amenaces i les oportunitats del món rural en un món global. D’una banda, la infoxicació, el mercat global... d’altra l’economia col·laborativa, els valors genuïns del món rural... Tot plegat, segon Gañan, ha de contribuir a la creació d’un nou paradigma basat en l’economia creativa, la diversitat i el bé comú, lligat a les xarxes, la tecnologia, el talent i el valor afegit. “I en aquest nou paradigma els joves tenen un paper protagonista, en tant que motor d’innovació” conclou.

Per la seva banda, Jaume Salvat, llicenciat en Geografia i membre del Grup de recerca d’anàlisis territorial i estudis turístics de la Universitat Rovira i Virgili, va parlar a la jornada “L’arrelament de les persones joves en municipis petits” de la multifuncionalitat del món rural, atès que alguns d’aquests territoris han deixat de ser només agraris per donar servei a altres necessitats i funcions. Per això, el món rural ha de decidir què vol ser i construir una identitat de món rural. “En aquest procés de construcció els joves tenen un paper clau, tant els que van marxar i després tornen com les persones nouvingudes al medi rural. És important buscar solucions variades i creatives als problemes. És millor compartir que no tenir, enllaçant amb el treball col·laboratiu. I incidir en el valor de la terra, malgrat hi hagi èpoques en què no es reconeix aquest valor” detalla Salvat.

Ambdues jornades han posat sobre la taula diverses experiències del territori que han servit per analitzar els factors que incideixen en l’arrelament, ja sigui per consolidar les possibilitats de les persones que ja viuen en un entorn rural o en un municipi petit, com per donar eines a les persones que volen repoblar aquesta part del territori. Per això s’ha estat reflexionant al voltant de quins són els aspectes, materials i simbòlics, que influeixen positiva i negativament en l’arrelament de les persones joves al món rural.
Pel que fa als condicionants materials van sorgir necessitats bàsiques com l’accés al treball o a l’habitatge i l’accés a la formació; però també es va posar de relleu la importància de les comunicacions, tant a nivell de transport, com a nivell digital, atès que la xarxa de fibra òptica és cabdal per desenvolupar oportunitats. Pel que fa als aspectes més simbòlics es va posar de relleu la riquesa cultural i patrimonial, la natura i els seus paisatges que esdevenen inspiradors, la proximitat i la cooperació de les persones i la confiança en un mateix per desenvolupar el seu projecte de vida, entre altres.
Tots aquests són alguns dels elements que de ben segur influeixen a l’hora de crear vincle entre les persones i el territori, sigui o no aquest el seu territori d’origen.

Però encara queda molta feina per fer per part de tots, segons es va constatar a les jornades. I això implica als diferents nivells de l’Administració, a les entitats i també a la ciutadania. En aquest cas, les jornades han estat impulsades des de les Coordinacions Territorials de de la Direcció General de Joventut de Girona i Tarragona i han estat possibles gràcies a la implicació del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de Blancafort i de la Vall d’en Bas, Fundació Món Rural, l’Associació de Micropobles de Catalunya, Munxic, i ARCA entre d’altres organitzacions.

Aquestes dues jornades donen continuïtat a la jornada que va tenir lloc al mes de novembre a Aguilar de Segarra i posen de manifest la voluntat d’impulsar-ne d’altres properament. Tot plegat ha de contribuir a seguir reflexionant i treballant en propostes concretes que ajudin a potenciar els condicionants positius de l’arrelament i a mitigar-ne els negatius i generar respostes adequades a aquesta realitat des dels serveis públics.

FONT: ejoventut.gencat.cat