Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

“A pagès, cal diversificar perquè quan en una part hi ha menys activitat es pot complementar amb una altra activitat, tot està relacionat”

Parlem amb Maria Àngels Capdevila i Marià Anglerill, propietaris de l'explotació ramadera "Xai de Ferreres", sobre la gestió d'una finca amb 400 ovelles, 80 hectàrees de conreu, 170 hectàrees de bosc i 3 cases de turisme rural.

Maria Àngels Capdevila i Marià Anglerill, propietaris de l’explotació “Xai de Ferreres”.
Maria Àngels Capdevila i Marià Anglerill, propietaris de l’explotació “Xai de Ferreres”
  • L’explotació ramadera "Xai de Ferreres" és fruit de l'esforç de les diferents generacions de pagesos que us han precedit.
    Estic casada amb en Marià, fill de la casa de Ferreres d’Olvan, comarca del Berguedà. Al llarg dels anys a la finca sempre hi ha hagut una dedicació cap a l’agricultura i la ramaderia. Els avis ja tenien ovelles i quan es van jubilar, nosaltres vam agafar la gestió íntegra de l’activitat econòmica de la finca.
    I el perfil actual de l’exploració?
    Gestionem una finca amb un ramat de 400 ovelles, 80 hectàrees de conreu, 170 hectàrees de bosc i 3 cases de turisme rural de petita capacitat.
    El fet de tenir en propietat aquestes hectàrees ens permet poder fer tot el cicle, ja que nosaltres fem una gestió agrícola pensant en el nostre ramat, fem farratges i cereal per alimentar les ovelles. A més, tenim una part del bosc on hi tenim tancats perquè hi pasturin les ovelles.
    Els mateixos valors tradicionals però amb actualitzacions constants.
    Les diferents generacions han sigut pagesos i nosaltres seguim fent de pagesos, però,  en el nostre cas, vam decidir que havíem de fer un pas més, vam crear el producte "Xai de Ferreres", la comercialització del xai del nostre ramat.

  • La traçabilitat del producte i el tracte directe i personalitzat són les claus del vostre projecte.
    El fet de vendre el nostre xai ens permet mostrar la transparència de com treballem.
    Fem un producte tenint en compte els tres eixos de la sostenibilitat: social, mediambiental i econòmic. En la vessant social, oferim un tracte personalitzat amb garantia de la qualitat del producte, som partícips en iniciatives de la nostra comarca. Respectem i vetllem el medi ambient, som cuidadors del nostre territori. Treballem perquè la nostra activitat sigui viable econòmicament i tenir qualitat de vida.

  • L’any 2012 vàreu incorporar un obrador a l’explotació on elaborar els vostres propis productes. Què us va fer prendre aquesta decisió?
    L’any 2012 va ser el nostre punt d’inflexió, ja feia temps que volíem fer un canvi i no sabíem com, veiem que fèiem una feina de mesos, venia un majorista i donava un valor que no quedava reflectit a la nostra feina.
    Un dia, en Marià va anar a fer un cafè i l’amo del restaurant li va demanar si li podíem vendre xai. Van ser uns dies de pensar molt i planificar com havíem de fer tot el circuit per vendre el nostre xai (transport animals vius, escorxador, transport canals, tallar, embalatjar i servir) ja que cada fase té la seva pròpia normativa.

  • Una diversificació del negoci que va més enllà de l’obrador.
    El nostre projecte personal és el fet de comercialitzar el nostre xai, el portem a restaurants, carnisseries i a particulars, però a més, diversifiquem la nostra economia en l’agricultura, la gestió forestal i el turisme rural.
    No som partidaris d’enfocar l’activitat econòmica en una sola línia, a pagès cal diversificar, perquè quan una part hi ha menys activitat es pot complementar amb una altra activitat, tot està relacionat.
    Actualment, és molt important la comunicació, en el nostre cas vinculem l’agroturisme amb el nostre dia a dia de la gestió agroramadera, les persones que s’allotgin a les cases rurals saben que ens tindran com a veïns i que som pagesos, a més, fem l’activitat dels animals de granja i això permet poder explicar com treballem.
    En la nostra divulgació, ja sigui mitjançant les xarxes socials o in situ, expliquem com viuen les nostres ovelles, quin és el seu entorn i com les cuidem, per exemple, expliquem que cada dia surten a pasturar a les zones (camps i bosc) que tenim vallades, i quan es fa fosc tornen cap el corral, tornen? Sí, les ovelles són animals de costums i quan comença a fosquejar s’acosten a la porta del tancat per tornar al corral, és curiós, a l’estiu ho fan a les nou de vespre i a l’hivern a les cinc de la tarda, per elles el sol és el seu rellotge. És molt important la pedagogia, i no ens hem de cansar d’explicar.
    El consum va a la baixa per falta d’informació, cal saber que darrera d’un producte hi ha un projecte d’una família, i cal saber que de la ramaderia extensiva s’obté un producte estacional, perquè el xai és un producte estacional.

  • Recentment al vostre territori s’ha posat en marxa un escorxador mòbil, donant resposta així a una demanda històrica dels petits productors. Què suposa per vosaltres disposar d’aquest equipament?

    La idea és poder facilitar la gestió del ramader, ja que és prou difícil el dia a dia en la gestió d’un ramat com en tota la burocràcia que comporta. Cal que hi hagin accions directes per poder fer la comercialització.

  • També aquest 2022 el Govern ha aprovat el "Pla Estratègic de la Ramaderia Extensiva de Catalunya (PEREC)". Un pla ambiciós que, d’entre les seves mesures, preveu contractar ramats de bestiar per prevenir els incendis. Com veieu la mesura?
    És cert que cal fer unes accions directes pel territori per tenir cura del medi ambient, però, s’ha de ser molt conscient de qui ho portarà a terme, hi ha gestions que no donen resultats en quatres dies, cal que la gent del territori pugui fer la seva feina d’una manera més pràctica, s’ha de donar valor a la gent que ja hi ha, sigui jove o gran.

  • Iniciatives, totes elles, que busquen recolzar i valoritzar un sector molt envellit i aturar el tancament d’explotacions.
    Les iniciatives han de ser pràctiques, competitives i reals. Les persones que treballen en el sector primari tenen moltes dificultats. Les persones que es volen incorporar també tenen moltes dificultats.
    Quan parlo d’una incorporació no cal que necessàriament sigui un perfil jove, les persones que es volen incorporar han de poder ser de totes les edats.

  • El relleu generacional és un dels problemes més evidents del sector. En el vostre cas, com veieu el futur de "Xai de Ferreres"?
    Tenim dos fills, i a dia d’avui, tots dos es dediquen al sector primari. A nosaltres ens satisfà perquè de ben petits han viscut el dia a dia de viure a pagès, han vist que per Nadal s’ha de donar menjar al bestiar igual que un altre dia de l’any. Tot i així ens fa respecte, perquè no veiem clar el futur del sector, tot és molt difícil.

  Web: https://xaideferreres.com/