Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

David Coll: “Dotar el territori d’una agenda pròpia per al seu desenvolupament és començar a escoltar-lo”

David Coll és el president de PIMEC Agroalimentària. En aquesta entrevista parlem amb ell sobre l'Agenda Rural de Catalunya i, concretament, sobre com poden contribuir des de la seva entitat en el seu desenvolupament.

David Coll, president de PIMEC Agroalimentària.
David Coll, president de PIMEC Agroalimentària

Què en penseu de que s’estigui desenvolupant l’Agenda Rural de Catalunya?

Creiem que és necessari, ja que encara la situació no és la més desitjable. Existeix una dicotomia real, urbà-rural, que entre tots hem d’ajudar a trencar.

Per tant, desenvolupar una Agenda Rural és quelcom necessari, atès que dotar el territori d’una agenda pròpia per al seu desenvolupament és començar a escoltar-lo. Pensar des del territori per al territori és una obligació del Govern i una oportunitat de la societat del món urbà per entendre al món rural.

Quins aspectes importants del vostre àmbit d’actuació considereu clau treballar en un futur immediat als territoris rurals?

Els aspectes que fan referència a poder exercir una activitat del món de la agro-ramaderia i de la indústria agroalimentària, la facilitat de l’accés a l’habitatge, a la construcció i manteniment de masies, a la possibilitat que des d’urbanisme es facin avaluacions d’activitats a desenvolupar en el territori amb visió de gent que visqui i actuï en el territori.

Tot allò relacionat amb l’equiparació de poder viure en les mateixes condicions de salut, comunicacions, educació,... en el món urbà igual que en el món rural. Això vol dir garantir una xarxa de serveis bàsics (sanitat, ensenyament, finances, comunicació,...) per a les ciutats del món rural similar a la del món urbà, marcant uns ratis serveis/persona similars. I també millorar i dissenyar un nou model de governança a nivell de territori.

Tot allò que s’ha treballat en l’elaboració de l’Agenda Rural, amb el benentès que cal promoure aquelles activitats agrícoles i ramaderes que siguin sostenibles des de tots els punts de vista, social, econòmic i mediambientalment possibles.

Entendre les moltes aportacions que fa el territori a una societat que no valora prou el paisatge, l’entorn natural i les dificultats que suposa voler una fauna salvatge a costa de una malentesa compensació econòmica envers els agricultors i ramaders que en pateixen les conseqüències econòmiques i de viabilitat de les seves explotacions.

Com podeu contribuir des de PIMEC en el desenvolupament de l’Agenda Rural de Catalunya?

Des de PIMEC hi podem contribuir tot participant en el disseny de l’Agenda Rural, promovent i impulsant activitats econòmiques que permetin el relleu generacional, la salut, l’educació, la comprensió envers què vol dir disposar de boscos i persones que viuen, treballen i estimen el territori, tots els dies de l’any.

Hem de poder, d’alguna manera i mitjançant el nou instrument PIMEC RURAL, accedir a promoure l’emprenedoria i les noves tecnologies en el territori.

Hem d’impulsar la connectivitat del territori per aconseguir que sigui igual de fàcil o difícil viure i treballar al món rural com al mon urbà.

Organitzant i interlocutant amb el Departament d’Agenda Rural, Alimentació i Acció Climàtica de forma permanent i periòdica.

Com creieu que l’Agenda Rural de Catalunya pot beneficiar el treball que feu des de les vostres entitats?

Que tot un conjunt d’entitats i, en concret, l’Agenda Rural contemplin un marc d’actuació i unes línies estratègiques de desenvolupament segur que ajudin a que tots plegats treballem en la mateixa direcció, i això vol dir treballar amb criteri i a la una.

PIMEC ja està organitzant reunions i plantejant jornades per explicar i promoure que allò que s’hagi de fer seguint l’Agenda Rural sigui una realitat.

Com a organització, ens fa ser i seguir la línia estratègica d’“ACTIVISME EMPRESARIAL”.