Dinou obradors compartits de tot Catalunya es reuneixen en una trobada sense precedents
La trobada ha servit per presentar un vídeo promocional que pretén reivindicar el valor dels obradors compartits en territoris rurals.
Aquest dijous, 9 de novembre, s’ha celebrat una trobada d’entitats impulsores i gestores d’obradors agroalimentaris compartits, organitzada per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) al municipi de Jorba (Anoia). Aquesta és la quarta trobada organitzada per l’entitat al llarg dels últims dos anys, però és la primera que ha tingut lloc de forma presencial. I ho ha fet un amb un èxit absolut de participació, ja que ha reunit un total de 33 persones, en representació de 19 obradors compartits diferents, alguns plenament actius i d’altres pendents d’iniciar l’activitat.
L’objectiu de la jornada, igual que les anteriors celebrades online, ha estat habilitar un espai de trobada entre les diferents entitats que gestionen o que estan impulsant obradors compartits, per tal de generar coneixences, intercanviar informació, resoldre dubtes i recollir necessitats de cara al futur.
Durant la primera meitat del matí, després d’una necessària ronda de presentacions, s’ha fet balanç de les actuacions de suport desenvolupades recentment i s’han compartit diverses informacions d’interès. Entre d’altres, s’ha presentat a la comunitat un vídeo promocional dels obradors compartits, impulsat per l’ARCA, que veurà la llum els propers dies a través dels canals de comunicació habituals de l’entitat, i que pretén donar a conèixer què són els obradors compartits, com funcionen i com contribueixen a l’emprenedoria agroalimentària i al desenvolupament rural.
Seguidament, s’ha fet una visita a les instal·lacions d’un dels obradors en fase de creació: l’Obrador del Parc Agrari de la Conca d’Òdena, situat al mateix municipi de Jorba, que preveu iniciar l’activitat al llarg de l’any 2024 i que inclourà espais per a l’elaboració de transformats vegetals i de derivats làctics.
Finalment, a la tarda s’ha dut a terme una sessió de treball dirigida als obradors compartits de nova creació, amb l’objectiu de facilitar-los eines i recursos per a la correcta gestió d’aquests espais. En primer lloc, Jordi Giné (tècnic de Concactiva) i Ignasi Martínez (alcalde de Tagamanent) han explicat com es gestiona el dia a dia en els seus obradors compartits. Tot seguit, Anna Boix, de la consultora Fil a l’Agulla, ha impartit un taller formatiu sobre com gestionar espais comunitaris, on s’ha posat èmfasi en la necessitat de definir i explicar molt clarament el funcionament i la gestió dels obradors compartits per tal d’evitar conflictes amb les persones usuàries.
Aquesta trobada posa punt i final als PECTs Agrobiofood Ponent i Pobles Vius i Actius, coordinats respectivament per les Diputacions de Lleida i Tarragona, en què l’ARCA ha participat amb accions de suport i dinamització als obradors agroalimentaris compartits, principalment en aquestes dues demarcacions, però també adoptant una visió més àmplia quan les accions ho requerien. El PECT Agrobiofood Ponent i el PECT Pobles Vius i Actius són dos projectes cofinançats per la Generalitat de Catalunya.