Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

DOS NOUS CONTRACTES CLIMA APROVATS AQUEST ANY: L’ACTUALITZACIÓ DEL BM-RURAL I EL NOU BM-CAT

DOS NOUS CONTRACTES CLIMA APROVATS AQUEST ANY: L’ACTUALITZACIÓ DEL BM-RURAL I EL NOU BM-CAT.

Ambdós projectes, gestionats per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, pretenen estimular la instal·lació de calderes de biomassa al territori. A través dels contractes amb el MAPAMA, qualsevol empresa, ja sigui pública o privada de Catalunya, que vulgui instal·lar una caldera de biomassa de mida mitjana o gran podrà adherir-se al projecte i percebre 9,7 euros per tona de CO2 deixada d'emetre en relació al consum que tindria per la utilització de combustibles fòssils.

El projecte BM-Rural està actiu des de 2013 i durant l’anualitat 2016 es van poder certificar les emissions de CO2 deixades d’emetre de 13 calderes de biomassa instal·lades dins el territori dels Grups d’Acció Local. S’ha certificat un estalvi total de 1.067,5 tones de CO2 no emeses a l’atmosfera, suposant una compensació econòmica agregada de 9.170,81€ pels propietaris de les calderes. Amb l’ampliació del contracte, aquesta anualitat 2016 el proper mes de maig es certificaran un total de 58 calderes de nova instal·lació.

El nou projecte BM-CAT promogut pel Clúster de la Biomassa de Catalunya i coordinat per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, ha estat seleccionat entre 63 projectes presentats dins els programes CLIMA pel conjunt de l’Estat espanyol. Formen part d'aquest projecte els 11 Grups d'Acció Local de Catalunya i li donen suport 18 organismes, entre els quals figuren Diputació de Girona, Diputació de Barcelona, l'Institut Català de l'Energia (ICAEN) i l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC). La gestió del projecte s’ha finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a través del projecte de cooperació entre els GAL que formen part de l’ENFOCC.

Durant aquesta primera anualitat es preveu compensar les emissions de 55 instal·lacions de biomassa de les quatre províncies de catalanes, amb un total de 17.591 tones de CO2 que  comporta la substitució de 100 calderes de combustibles fòssils. Al llarg dels quatre anys que durarà el projecte, aquestes calderes hauran estalviat un total de 70.364 tones CO2 que revertiran en els seus propietaris un total de 682.530 euros.

Cada any, igual que es venia fent amb el projecte BM-Rural, es podran incorporar noves calderes de biomassa que s’instal·lin dins l’anualitat corresponent, incrementant les reduccions de carboni fins arribar a l’objectiu del projecte de 281.616 tones de CO2.

Acollir-se al projecte BM-CAT, a més a més, suposa un seguiment gratuït dels consums de biomassa fins a 31 de desembre de 2023 i una verificació anual de les emissions.

 

FONT: Associació Leader Ripollès Ges Bisaura