Drac Actiu
Parlem amb Eulàlia Puig, la copropietària de l’empresa Drac Actiu.
L’Eulàlia és Diplomada en Activitats Turístiques per l’Escola Universitària de Turisme Terres de Lleida, Directora de Lleure i Guia de senderisme i bicicleta de muntanya. A nivell professional, l’any 1996 l’Eulàlia va ser sòcia -fundadora, de l’empresa Conca Drac Activitats S.C.P, que l’any 2002 es va convertir en Drac Actiu SL.
D’entre les seves aficions destaquen el senderisme, la marxa nòrdica, la bicicleta de muntanya, i les curses d’orientació.
Una gran esportista que ha fet de la seva passió una professió.
- Com va sorgir la idea de crear Drac Actiu i dedicar-vos al sector de les activitats d’oci i de natura?
Tant el meu soci com jo tenim vincles amb la comarca. Ell és nascut a la Conca de Barberà i jo sempre he estiuejat a la zona. Aquest fet, lligat a la nostra afició a la pràctica d’esports d’aventura, ens va portar a estudiar ell INEF i jo Turisme.
En el moment en què vaig canviar de ciutat i vaig deixar la feina que tenia, va ser quan conjuntament vam decidir fer de les nostres aficions una professió i vàrem crear la societat Conca Drac Activitats SCP. Quan aquesta va començar a créixer, vàrem constituir una Societat Limitada que correspon a l’actual empresa DRAC ACTIU, S.L.
- En aquell moment, quina era la situació del sector al territori? Existien iniciatives similars?
En un inici, Drac Actiu es dedicava exclusivament al sector escolar, treballant en diferents cases de colònies de la zona. Cal subratllar que en aquell moment no existia cap iniciativa dedicada al sector del lleure i l’aventura exclusivament; tan sols hi havia dues cooperatives, una dedicada a l’hípica i l’altra al guiatge a la Cova de Font Major, que actualment ja no existeixen.
És important destacar que, a dia d’avui, la majoria d’iniciatives d’aquest sector que trobem a la zona corresponen a empreses d’altres territoris.
- Us vàreu trobar amb alguna dificultat a l’hora de tirar endavant el projecte?
La veritat és que sí que vam tenir algunes dificultats. Un projecte d’habilitació d’un espai en estat ruïnós, i que a més es troba fora del nucli urbà, és molt costós i suposa un desgast important a nivell personal.
Tota la burocràcia que suposa adequar els permisos i la documentació necessària per poder desenvolupar la nostra activitat (projectes d’arquitectes, llicències d’obres, altes de la llum, l’aigua, la telefonia, etc.), ens va suposar temps i esforç. Hem necessitat 2 anys per solucionar punts tan bàsics pel funcionament de la nostra empresa com el poder tenir llum, amb tot el que això suposa de visites, trucades, viatges a Tarragona, etc.
A dia d’avui, encara no disposem de les instal·lacions de telefonia fixa i tan sols podem funcionar a través de la telefonia mòbil.
- Els programes de Drac Actiu estan dissenyats, organitzats i acompanyats per un equip d'experts en el camp de l'esport, el lleure i la docència, per tal de garantir experiències úniques. Ens pots detallar, a grans trets, les activitats que s’ofereixen?, i el seu valor afegit?
Actualment tenim 2 línies d’activitats: les escolars i les de turisme actiu.
Dins les activitats escolars tenim diferents programes que poden anar des d’un dia d’activitats, fins a 2 o 3 dies. És per això que a les escoles els oferim paquets temàtics que tracten sobre el món medieval, el món rural i les activitats en la natura.
En el cas de turisme actiu tenim activitats per famílies i grups, i per empreses. Disposem d’una oferta molt variada, però sempre des d’un punt de vista de vivència de les activitats més que de viure una aventura extrema. Treballem molt l’orientació, l’espeleologia, l’escalada, el tir amb arc, el senderisme, i les sortides en 4x4 per l’entorn natural del Bosc de Poblet.
El nostre gran valor afegit?, un territori per descobrir amb un gran interès cultural i natural.
- Tenint en compte aquestes activitats, quin és el perfil de la vostra clientela?
No tenim un perfil únic de client, ja que tothom pot gaudir del bosc, des de les famílies amb infants, fins a les persones més grans. Tenim un ventall de clientela molt àmplia: empreses, grups de joves i amics, comiats de solters/res, grups escolars, etc.
El que sí que podem destacar és la proximitat de la nostra clientela, ja que en la seva majoria provenen del propi país. Actualment però, des de Drac Actiu estem treballant per obrir-nos a clients d’altres països.
- A nivell territorial, col·laboreu amb altres agents de la zona per emprendre accions conjuntes que dinamitzin i promocionin la comarca?
En un principi sempre que ens és possible comprem i treballem amb proveïdors del territori, però moltes vegades hem de buscar el material tècnic i més específic que requereixen les nostres activitats en altres poblacions. Tenim diferents convenis de col·laboració amb agents de la zona com pot ser el Paratge Natural d’interès Nacional de Poblet i el Patronat de Turisme de la Cova de la Font Major. Però també col·laborem en qualsevol iniciativa que promogui accions turístiques conjuntes entre diferents agents com pot ser la Tarja Conca Card, que promou les activitats familiars a través de descomptes en diferents comerços de la comarca.
Precisament, aquesta mateixa setmana hem iniciat un nou projecte de senderisme, el Rondarium, on hi ha implicats diferents agents de la zona amb el propòsit d’ajuntar esforços i promocionar la comarca conjuntament.
- Amb el recolzament dels ajuts Leader, l’empresa ha construït el rocòdrom indoor més alt de Catalunya, permetent la pràctica de l’escalada a tots els nivells i durant tot l’any. En el vostre cas, com us vàreu assabentar de l’existència dels ajuts Leader? Quin seria el balanç de la vostra experiència com a beneficiaris?
Ens vàrem assabentar dels ajuts gràcies al Consell Comarcal de la Conca de Barberà, ja que periòdicament ens fan arribar tota la informació que creuen que pot ser del nostre interès, ja siguin cursos de formació, jornades, recursos de finançament...
La nostra experiència és molt positiva. L’ajut Leader ens ha permès adequar les nostres instal·lacions i els nostres serveis amb l’objectiu d’acollir la nostra clientela amb totes les garanties de seguretat.
- Sense deixar de banda el recolzament que reben els/les emprenedors/res en general, creus que les empreses que volen emprendre a les zones rurals necessiten més suport?
Sí, segur que sí. No crec que el problema sigui el suport inicial: ajuts, préstecs, suport formatiu... sinó el suport que es necessita una vegada s’ha engegat el projecte. Crec que el més difícil per a tots és la comercialització dels nostres productes. Els emprenedors/res tenim molt recolzament quan volem engegar un negoci però, un cop està en funcionament, no tenim el suport necessari per donar-lo a conèixer, un punt essencial en els primers anys de tota iniciativa. Personalment, crec que hi ha hagut molt bones iniciatives que s’han quedat pel camí per aquest motiu.
- Actualment ens trobem en una situació econòmica complexa, ha afectat aquest fet a l’empresa?, s’ha pres alguna mesura que ajudi a mitigar els possibles efectes?
Sí, evidentment estem tenint molts problemes per tirar endavant. El nostre producte és oci i temps lliure, i segur que aquest no és el millor moment per les empreses d’aquest sector.
Per tal de poder pal·liar els efectes hem reestructurat serveis, anul·lant aquells que són més costosos en quant a material i personal, i tirem endavant amb nous projectes com el Rondarium amb l’objectiu d’atreure també més públic estranger.
- Nou anys després de l’obertura de Drac Actiu, quina és la valoració que en fas? I els plans de futur?
Si tenim en compte que vàrem fer les inversions en els moments més cars de la construcció, i que no comptàvem amb que el país visqués una situació econòmica tan delicada, crec que hem d’estar contents pel sol fet de tirar endavant el nostre negoci.
Els plans de futur, ara per ara, són a curt termini. L’objectiu principal és intentar “subsistir” dia a dia, esperant una millora general de la situació i treballant perquè els nous projectes siguin un èxit.
- Ja per acabar, algun consell pel jovent que, a dia d’avui, vulguin emprendre el seu propi negoci.
Començar amb petites inversions i, sobretot, a poc a poc. Amb productes o serveis que puguin desenvolupar ells mateixos, sense dependre de tercers, i anar creixent segons millori la situació. Sense por d’invertir molt de temps, i tenint clar que hi hauran de dedicar molt del seu temps lliure i molts esforços. El més important és creure en el que fas i en el teu producte, ja que el més difícil no és començar quan tothom t’anima i et recolza, sinó mantenir els primers anys de vida de l’empresa, quan tinguin la sensació de que estan sols i ningú els ajuda.
Més informació: www.dracactiu.com
Informació i fotografies: Drac Actiu