"Durant el període 2014-2022 el Leader de Catalunya ha estat un referent a nivell europeu"
Parlem amb Oriol Anson i Fradera, Secretari d’Agenda Rural del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de la cooperació Leader a Catalunya i de l'inici de la nova PAC 2023-2027.
- Enguany encetem la nova PAC 2023-2027 que, per primera vegada, inclou la redacció d’un Pla Estratègic (PEPAC) on cada país ha definit les mesures que s’ajusten més a les seves necessitats. Quins canvis ha suposat aquest fet pel programa Leader?
Els canvis han estat rellevants, hem passat de tenir un programa propi per Catalunya amb interlocució directa amb la Comissió Europea, a estar en un annex regional d’un pla estratègic nacional espanyol, amb una dependència total del Ministeri d’Agricultura. El fet de tenir aquesta dependència estratègica, funcional i jurídica, ens ha portat ha crear un programa paral·lel i complementari, un programa de desenvolupament rural de Catalunya, amb les línies d’ajut més estratègiques pel nostre país, finançat amb fons propis de la Generalitat de Catalunya.
Pel que fa al Programa LEADER, el canvi és la incorporació al Pla Estratègic de l’Estat Espanyol, però la metodologia, que és exitosa, no canviarà. Això si, perdem interlocució i quedem pendents de les decisions i calendari que es defineixi des del Ministerio.
Per altra banda hem de ressaltar que, dins del territori LEADER, en aquest proper període passem de 556 municipis a 571, el que representa que passem del 73,24% de la superfície del país al 74,59%, passant a donar cobertura del 9,80% de la població al 10,13%. Per tant, s’incrementa el nombre de municipis, la superfície LEADER i el nombre de població potencialment beneficiària. Això és una mostra de què el programa funciona. - En breu es tancarà el programa Leader actual, corresponent al període 2014-2022. 8 anys en què els Grups han pogut desenvolupar els seus projectes de cooperació, a la vegada que han recolzat 1.850 projectes arreu del territori, generant inversió i la creació de llocs de treball. Quina valoració es fa des del Departament dels ajuts privats?
L’objectiu principal dels ajuts Leader a inversions és la diversificació de l’economia rural i la generació d’activitat econòmica a les zones rurals. Durant aquest període 2014-2022 podem estar molt satisfets, els ajuts Leader han mobilitzat més de 200 M€ a les zones rurals, amb la creació de més de 1.450 llocs de treball directes, a aquest impacte també hi hem de sumar la generació d’activitat indirecta, on la major part dels proveïdors que han generat aquesta inversió provenen de zones rurals, i també les sinergies que aquestes 1.850 projectes generen amb els teixit socioeconòmic de les zones Leader.
Tot i això, el més destacable dels ajuts Leader és que els projectes són valorats i proposats pels Grups d’Acció Local, des de cada territori, i en base a les seves Estratègies de Desenvolupament Local. Cal destacar també la tasca dinamitzadora que realitzen els equips tècnics del Grups d’Acció Local, i la seva connexió amb els agents públics i privats. - La cooperació ha estat un dels altres eixos de treball que ha pres força en aquest període.
Durant el període 2014-2022, la cooperació Leader de Catalunya ha estat un referent a nivell europeu. Els GAL han liderat projectes d’un gran impacte territorial en temàtiques tan diverses i transversals com "ODISSEU", que fomenta el retorn dels joves universitaris a les zones rurals; "ENFOCC", que fomenta l’estalvi i l’eficiència energètica basant-se en la transició energètica i la lluita i adaptació vers el canvi climàtic; "Leader Natura", que fomenta el desenvolupament socioeconòmic i sostenible de les zones rurals incloses o properes als espais naturals més destacats de Catalunya; "Col·labora X Paisatge", que desenvolupa actuacions al voltant de la pedra seca; "FER.Cat. Emprenedoria a l’escola", que fomenta l’arrelament i la vocació emprenedora de les generacions més joves a les escoles; "Cowocat_Rural, Coworking en zones rurals de Catalunya", que vol afavorir i potenciar el coworking o treball col·laboratiu per atraure i fixar el capital humà qualificat als territoris rurals; "GUSTUM. Productes de la terra", de divulgació i promoció del productes agroalimentaris locals; o "Start-up Rural", que impulsa a les empreses de les zones rurals.
En el marc del projecte ODISSEU cal destacar el Pràcticum, on estudiants de les universitats catalanes fan pràctiques curriculars a les empreses rurals.
També cal destacar els projectes estratègics dels grups amb els agents públics i privats de cada territori, novetat en aquest període de programació 2014-2022, que ha permès la col·laboració i implicació d’aquests agents en els projectes de cooperació a escala local i la cohesió territorial, i on podríem destacar projectes com "Espais Naturals de ponent", "Gratitud Pallars" o "Ens mengem les Valls".
En aquest sentit, els grups Leader han donat resposta a l’aposta per la cooperació que el Departament va fer en la programació del 2014-2022, amb un dotació total de més de 10 M€, la més elevada, amb diferència de tots els PDR espanyols. - Amb el nou període Leader que iniciem (2023-2027), els Grups han definit noves Estratègies de Desenvolupament Local (EDL) juntament amb les entitats del seu territori. Quina valoració es fa des del Departament d'aquestes Estratègies?
El Departament fa una valoració molt positiva de les noves estratègies Leader 2023-2027. En primer lloc, per l’elevat grau de participació dels agents públics i privats, i de la ciutadania en general, en la seva elaboració; en segon lloc, per la seva alineació amb l’Agenda Rural de Catalunya, amb la que comparteixen objectius i reptes; i en tercer lloc, per la seva evolució en relació al període 2014-2022, on destaquen noves temàtiques com el relleu agrari, la gestió forestal i els serveis a les persones. - Uns nous eixos de treball que van en consonància amb els reptes que s’han marcat a nivell de país a l’Agenda Rural de Catalunya. En aquest sentit, l’Agenda Rural de Catalunya naix com un eina de caire transversal per aconseguir un equilibri territorial, amb igualtat d’oportunitats independentment de si estem en una zona rural i/o urbana.
L’Agenda Rural de Catalunya estableix uns objectius per al món rural que des de Leader fa anys que es treballen. Pensem que a través del desenvolupament de l’Agenda Rural es visibilitzarà encara més la tasca dels grups Leader i es compartiran objectius de forma transversal des dels diferents Departaments de la Generalitat de Catalunya. - I si parlem de futur, quin seria l’objectiu del Departament per aquest període?
El principal objectiu del Departament pel territori Leader és el de consolidar el bon funcionament dels GAL i recolzar els projectes que es derivin de l’aplicació de les seves Estratègies, tot coordinant-les amb el desenvolupament de l’Agenda Rural. En aquest sentit, en el període de programació 2023-2027, els Grups podran ser beneficiaris de projectes propis d’inversió, petites inversions que siguin estratègiques pel seu territori; a la vegada que també s’ha incrementat la dotació en els projectes de cooperació, projectes que generen un gran impacte territorial.