Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

Eduard Barcons Comellas: "El nostre enfoc principal és la creació de valor vers els nostres socis i sòcies"

Eduard Barcons Comellas és Director Banca Institucional –Catalunya i Balears- del Grup Caixa d’Enginyers

Eduard Barcons, Director Banca Institucional –Catalunya i Balears- del Grup Caixa d’Enginyers.
Eduard Barcons, Director Banca Institucional –Catalunya i Balears- del Grup Caixa d’Enginyers

Després del seu pas com a gerent d’un grup d’acció local Leader, com arriba Eduard Barcons a una entitat financera de caire cooperatiu?

A nivell professional vaig dedicar-me a la gestió pública, on, més enllà d’encapçalar la gerència del Consell Comarcal del Berguedà i de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, vaig dirigir dos grups local leader, concretament Berguedà Iniciatives SD,SL (Leader II i PLus) i l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central. 

Des que vaig començar en l’àmbit del desenvolupament rural gestionant una entitat de governança publicoprivada, sempre havia dit que, tant bon punt ho cregués pertinent, passaria a la gestió privada. I així ha estat. Fa un any vaig incorporar-me com a director de banca institucional a Catalunya i Balears del Grup Caixa d’Enginyers, la qual vaig conèixer per mitjà d’una Escola d’Estius per a persones emprenedores des del grup Leader. Així doncs, vaig descobrir com una entitat bancària privada, més enllà de la viabilitat econòmica, anhelava tenir un impacte a nivell mediambiental i social i posava l’interès dels seus socis i sòcies al centre de totes les decisions, generant un valor compartit.

Sempre dic que "el secret de la felicitat no està en fer sempre el que es vol, sinó en voler sempre el que es fa". I ho confirmo. Me n’alegra saber que actualment puc treballar de la mà amb el Grup i que sóc partícip d’aquest desenvolupament intel·ligent, sostenible i socialment integrador. 

Quin és el tret distintiu d’una cooperativa de crèdit enfront la banca tradicional? 

Caixa d'Enginyers és una cooperativa de crèdit en què el soci és, alhora, client i propietari de l'Entitat, per tant, els beneficis obtinguts li reverteixen directament, i això ens permet oferir-li nombrosos avantatges addicionals.

A diferència de les Entitats bancàries convencionals, el nostre enfoc principal és la creació de valor vers els nostres socis i sòcies establint una relació a llarg termini basada en la ètica, el compromís i la confiança. La nostra visió és esdevenir l'Entitat de referència per als nostres socis, establint un vincle que vagi més enllà de la vessant financera, prioritzant l’interès general per sobre dels interessos particulars. 

Aquest model ens fa ser un referent de banca diferent caracteritzada per una gran solidesa, una liquiditat extraordinària, una magnífica solvència, i una qualitat dels actius, però el més important per a nosaltres és precisament la confiança dels nostres socis, que continuen apostant per nosaltres, reafirmant la seva fidelitat i vinculació. De fet, creiem que la nostra transparència, la nostra professionalitat i el nostre assessorament expert i pròxim són els que ens han permès continuar incrementant la nostra base social d'una forma continuada al llarg dels anys. 

Com creieu que el món rural es pot beneficiar d’un model cooperatiu com el vostre? Doneu suport a projectes empresarials? 

La meva missió és triple. D’una banda, ser responsable dels socis del meu segment (universitats, col·legis professionals, entitats d’economia social, clústers, cambres de comerç, centres de coneixement, associacions empresarials, entre d’altres). Per altra banda, el de representar a l’Entitat i treballar transversalment per obrir possibles noves col·laboracions que reverteixin en nous serveis pels socis/es i oportunitats pels altres segments de l’Entitat.

La tercera missió està vinculada amb les dues anteriors: versa en la cerca d’oportunitats d’ampliar territorialment Caixa d’Enginyers al voltant de les oficines que tenim a Catalunya, i gràcies a la combinació que efectuem entre tecnologia i l’atenció personalitzada, esdevenim un bon aliat per les persones, les empreses, les  cooperatives i les administracions públiques del món rural. 

Actualment disposem d’un segment específic de Banca d’Empreses on donem solucions d’operativa, finançament i inversió per donar suport a projectes empresarials. Cada vegada les empreses són més conscients de la importància i la necessitat d’obrir el pool bancari a la banca responsable i a productes i serveis financerament sostenibles.  

Així doncs, més enllà d’estar atents a les demandes que ens realitzen els socis i sòcies, som proactius amb el desplegament del fons Next Generation EU, amb projectes d’eficiència o transició energètica, o bé amb finançar iniciatives empresarials que poden ser emparades o no amb programes de desenvolupament rural.

Veieu línies d’actuació futures per a projectes del món rural? 

Caixa d’Enginyers disposa d’una excel·lent relació de servei amb l’Associació Rural de Catalunya, amb sindicats agraris o amb col·legis professionals, entre d’altres, i ha establert relacions amb grups leader, clústers, cooperatives de l’àmbit agrari, cooperatives energètiques, etc.

El Grup basa el seu creixement en base a un model orgànic, i com a Entitat compromesa amb el Planeta i que té una ferma aposta per la sostenibilitat, aquesta també passa pel reequilibri territorial i els serveis. D’aquesta manera, recentment hem llançat un nou servei de “cashback”, de manera que els socis i sòcies de l’Entitat poden retirar diners a la caixa dels supermercats Bon Preu. En aquest sentit, crec que és una  fórmula excel·lent i que es podria valorar per replicar-la en altres pobles que no tenen caixer automàtic i, d’aquesta manera,  retroalimentar determinats establiments. 

En definitiva, el món i el desenvolupament rural és clau i crec fermament en que, entitats amb valors arrelats com la nostra, poden jugar un paper molt rellevant.