Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

"Som rurals, som futur!"

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El Bicibús, un grup d’infants que es desplaça en bicicleta a l’escola, desperta l’interès de municipis i escoles

Dins els actes de la Setmana de la Mobilitat l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura promou la implantació de nous models de mobilitat sostenibles presentant la iniciativa del Bicibús al territori

Aparcament del Bicibús.
Aparcament del Bicibús

El dimecres 22 de setembre, mitjançant la plataforma de videoconferències Zoom, es va dur a terme la Xerrada introductòria "Que és un Bicibús?". L'esdeveniment promogut per l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura (ALRGB) pretenia donar a conèixer a la comunitat educativa del territori la iniciativa que l'Associació Canvis en Cadena ha implantat amb èxit a diverses ciutats i pobles de Catalunya.

El president de l'ALRGB, Joaquim Colomer, va donar la benvinguda de l'esdeveniment i va presentar el Bicibús com una alternativa de mobilitat sostenible al trajecte que fan els infants des de casa cap a l'escola. Colomer va recordar l'èxit que té aquest model en els països nòrdics on el clima és sensiblement més advers que a Catalunya.

En el seu torn de paraula, els representants de Canvis en Cadena i impulsors del Bicibús, Helena Vilardell i Eduard Folch, van explicar que l'origen de la seva iniciativa neix de la reducció del trànsit motoritzat durant el confinament. Aquest fet sobrevingut els va inspirar per potenciar un model més sostenible que convertís els carrers dels municipis en espais més amables.

Vilardell i Folch van recordar als assistents que per a una implantació exitosa del Bicibús es requereix la implicació activa de les escoles, les AFA i de les administracions públiques locals. A continuació, van detallar el funcionament bàsic del Bicibús; un grup d'infants en bicicleta es desplacen de casa cap a l'escola acompanyats d'un adult voluntari. La gestió del trajecte es fa a través d'una aplicació per a telèfon mòbil on es gestionen els recorreguts, les parades i horari de pas. Les famílies, mitjançant l'aplicació, indiquen a quina parada s'incorporarà l'infant de camí cap a l'escola.

Entre els assistents a la xerrada hi havia representants dels municipis del territori, representants d'AFA de diverses escoles del Ripollès i Bisaura i assistents d'altres territoris de la Catalunya central i terres de ponent.

En el torn de preguntes, Canvis en cadena van resoldre els dubtes que van sorgir entre les persones connectades a la xerrada. Dubtes com l'aparcament de bicicletes dins l'escola, la cobertura d'assegurança d'accidents o el procés d'implantació gradual van ser alguns dels aspectes que van generar més aportacions entre els assistents.

L'Associació Canvis en Cadena facilita la formació a escoles, voluntaris i infants que en vulguin formar part d'aquesta iniciativa.

L'acció de promoció i difusió del Bicibús s'emmarca en el projecte Energia, Forest i Canvi Climàtic (ENFOCC) de l'Associació Leader Ripollès Ges BISAURA. És un projecte de cooperació que té com a finalitat fer arribar a les entitats locals, als diferents sectors econòmics i a la població en general la idea que una nova cultura energètica i forestal és possible, a fi de generar un impacte important als nostres territoris rurals