Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El Comitè de Seguiment del programa de la Xarxa Rural Nacional presenta els avenços dels projectes d'experiències innovadores realitzats per les CCAA i els resultats dels grups de treball.

El director general de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural del MARM, Jesús Cases, va presidir ahir la reunió del Comitè de Seguiment del programa de la Xarxa Rural Nacional, en què han participat representants de les comunitats autònomes, organitzacions ecologistes, organitzacions professionals agràries, organitzacions de dones rurals i xarxes de desenvolupament rural, a més de la Comissió Europea.

Durant la reunió s'han presentat els avenços de l'avaluació intermèdia del programa, l'estat d'execució del mateix, els projectes d'experiències innovadores que estan realitzant les comunitats autònomes en el marc d'aquest programa, així com la informació dels resultats dels grups de treball.

Els grups de treball, integrats pels membres del comitè de seguiment han abordat les temàtiques de muntanya, transhumància, sistemes agroforestals d'alt valor natural i bones pràctiques.

En la reunió s'ha repartit el monogràfic de "Bones pràctiques en desenvolupament i gent gran" que recull experiències transferibles destinades a aquest sector de la població que habita en el medi rural. Aquesta publicació constitueix el segon volum d'una col.lecció destinada a identificar i difondre bones pràctiques per a diferents col.lectius del medi rural.

D'altra banda, també s'ha presentat al Comitè les diferents contribucions que s'han realitzat des d'aquest programa, finançat pel Fons Europeu Agrari de Desenvolupament Rural per a 2007-2013, a la xarxa Europea de Desenvolupament Rural, a fi de realitzar transferències de coneixements i experiències al medi rural europeu.

A més, com a conseqüència de la importància del caràcter participatiu del programa, en aquesta reunió del comitè de seguiment s'ha proposat l'ampliació del mateix a entitats vinculades al medi rural, com ara la Fundació Félix Rodríguez de la Fuente, l'Associació de Forestals d'Espanya (PROFOR), la Confederació d'Organitzacions de Silvicultors d'Espanya (COSE) i la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada (FEDME). L'objectiu és disposar de les diferents visions d'agents que treballen en i per el medi rural.

Finalment, s'ha abordat el projecte d'ordre ministerial per la qual s'estableix l'organització de la Xarxa Rural. L'objectiu d'aquesta ordre és dotar d'estabilitat i d'un horitzó més enllà del 2013 a l'estructura ja creada gràcies a la programació comunitària.

La Xarxa Rural Nacional constitueix per tant, un fòrum de cooperació i coordinació entre totes les institucions i agents implicats en el desenvolupament rural i té com a objectius: millorar l'aplicació de la programació de desenvolupament rural 2007-2013, augmentar la capacitat de desenvolupament dels territoris rurals i, potenciar l'enfocament ascendent i promoure el coneixement sobre el món rural.