El Comitè Europeu de les Regions i l'Intergrup RUMRA del Parlament Europeu reclamen una agenda específica per a les zones rurals després de la crisi de la Covid-19
El Comitè Europeu de les Regions (CDR) i l'Intergrup Zones Rurals, Muntanyoses i Perifèriques (RUMRA) i pobles intel·ligents del Parlament Europeu, amb el suport de l'Associació Internacional Ruralitat - Medi Ambient - Desenvolupament (R.E.D.) i Euromontana, van organitzar una conferència per debatre les necessitats específiques de les zones rurals després de 2020.
Després de la presentació del concepte de visió a llarg termini per a les zones rurals per part de la vicepresidenta de Democràcia i Demografia de la Comissió Europea, Dubravka Suica, va intervenir el diputat del Parlament Europeu i copresident de l'Intergrup RUMRA i pobles intel·ligents del Parlament Europeu, Franc Bogovic. «La vicepresidenta Suica i jo estem convençuts que el desafiament de revitalitzar i desenvolupar l'Europa rural és un repte horitzontal que s'ha d'abordar mitjançant una estratègia coordinada intel·ligent des de molts angles de manera simultània», va declarar Bogovic. En aquest sentit, el diputat va destacar que «l'agricultura, la cohesió, la connectivitat, l'energia verda, la mobilitat, l'educació, els serveis, les plataformes digitals i l'atenció i assistència sanitària són àmbits igualment pertinents en aquest context que han de desenvolupar-se en un esforç coordinat que he definit amb el terme de 'pobles intel·ligents'».
Per la seva banda, el president d'Euromontana, Juan Andrés Gutiérrez, va afirmar que «ja és hora de crear a escala de la Unió Europea les condicions propícies per a unes zones rurals i muntanyoses dinàmiques, atractives i resilients». «La visió ha de proposar mesures concretes i ambicioses que permetin garantir la vitalitat i resiliència de les nostres regions, juntament amb les persones que viuen, treballen i viatgen allà», va subratllar. «Volem alliberar el potencial de les nostres regions, tal com mostren les diferents bones pràctiques actuals, i mantenir la vida dels territoris rurals i muntanyencs», va manifestar.
Gérard Peltre, president de R.E.D. i del Moviment Europeu de la Ruralitat, ha afegit que «les zones rurals conformen un mosaic de territoris rurals resilients en els quals els agents locals cooperen per afrontar els reptes d'un món canviant». «Per tant, R.E.D. demana a la Comissió que adopti una agenda rural europea amb objectius polítics ambiciosos i concrets per reforçar la dinàmica innovadora dels territoris rurals, organitzar una cooperació interterritorial intel·ligent i estimular la mobilització dels ciutadans en les estratègies de desenvolupament local», va matisar.
Ulrika Landergren (SE / Renew Europe), regidora de Kungsbacka i presidenta de la Comissió de Recursos Naturals (NAT) del Comitè Europeu de les Regions, va dir que «l'actual crisi pandèmica ha posat de manifest i accentuat les conseqüències d'una sèrie d'amenaces persistents que afronten les zones rurals, ha intensificat la urgència de revitalitzar les zones rurals a les regions de tota la Unió Europea i fa necessari que les zones rurals es tinguin més en compte en el pròxim període de programació, augmentant el nivell de despeses del Feader i vetllant perquè totes les polítiques de la Unió prestin suficient atenció al desenvolupament rural de manera àmplia i no centrant-se únicament en qüestions relacionades amb l'agricultura».
FONT: Red Rural Nacional