Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Ctra. Sant Llorenç de Morunys, Km 2
25280 Solsona (Lleida)
T+ 93 653 94 19 | secretaria@arca-dr.cat

El conseller Josep Maria Pelegrí destaca la importància del medi rural en el conjunt del territori de Catalunya

El conseller Josep Maria Pelegrí destaca la importància del medi rural en el conjunt del territori de Catalunya.
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha inaugurat avui, a la seu dels Serveis Centrals del Departament, a Barcelona, la Jornada ‘Desenvolupament Local Participatiu: Leader.cat 2020. El Leader, una oportunitat’.
 
La jornada va adreçada als representats dels 66 municipis que s’incorporen a l’àmbit Leader en el nou període de programació 2014-2020, per tal d’informar-los del funcionament dels programa Leader, en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, de la participació d’aquests nous municipis en l’elaboració de les estratègies de desenvolupament dels seus territoris, i de l’oportunitat que representen els ajuts Leader per a la diversificació econòmica dels seus municipis.
 
En el decurs de la seva intervenció, Josep Maria Pelegrí ha posat en valor aquest programa com a eina per a promoure l’activitat econòmica en els territoris rurals, i ha fet una crida “a impulsar la participació de tots els agents del territori actius en aquests temes fomentant la col·laboració pública-privada, i el foment de pimes, veritables generadores de llocs de treball”.
 
Pelegrí ha incidit, de nou, en la importància del medi rural en el conjunt del territori de Catalunya, que es fa palesa en dades com que representa unes tres quartes parts de la superfície del territori català i, en canvi, hi viu poc més del 10% de la població catalana; a banda del fet que des d’aquestes zones es preserva els recursos naturals, es manté la diversitat de paisatges, es dóna resposta als consumidors en matèria de seguretat i qualitat alimentària, són generadores d’activitat econòmica, etcètera.
 
Així, el conseller ha remarcat que “tot plegat posa de manifest la necessitat d’implementar programes dirigits a mantenir una massa crítica de població que asseguri el manteniment d’aquestes àrees, atenent al criteri de cohesió territorial per a les persones que hi viuen, fomentant la diversificació de la seva economia, i millorant la seva qualitat de vida”.
 
I, com ha constatat Josep Maria Pelegrí, una de les eines principals per a diversificar l’economia i millorar la qualitat de vida de la població rural és, precisament, la metodologia Leader, que s’ha vingut aplicant a Catalunya des de l’any 1991. Inicialment, Leader, que són les sigles de ‘Relacions entre activitats de desenvolupament rural’ en francès, va néixer per a implicar als habitants i agents locals d’aquestes zones rurals en el desenvolupament del seu propi territori, mitjançant una estratègia, a mig termini, basada en el foment de les seves potencialitats i recursos endògens.
 
Aquest nou període de programació 2014-2020 serà la sisena programació Leader a Catalunya, Leader I (1991-1993), Leader II (1994-1999) i Leader +(2000-2006), PRODER (2000-2006) i Eix 4 Leader PDR 2007-2013, on per primera vegada es va integrar en els programes de desenvolupament rural.
 
En aquest punt, Pelegrí ha assenyalat que, durant aquests anys, la metodologia Leader ha permès mobilitzar i fomentar el desenvolupament de les zones rurals, on el seu principal valor és el d’apropar la planificació i el poder de decisió al territori, mitjançant la coneguda programació estratègica ascendent o ‘bottom-up'.
 
Les bases fonamentals de la metodologia Leader són les següents: les estratègies de desenvolupament local; l’enfocament ascendent amb decisió del territori; els grups d’acció local com a vertebradors del sistema; el foment d’actuacions innovadores, integrades i multisectorials; el treball en xarxa; i la cooperació entre territoris.
 
El conseller també ha remarcat el fet que, en el nou període de programació 2014-2020, el Departament  hagi incrementat l’àmbit territorial del Leader amb la inclusió de 66 nous municipis rurals, municipis que complien amb els criteris demogràfics, d’envelliment i gènere de la població, de població aturada i dependència de l’agricultura, i que s’ha validat mitjançant un procés de participació pública, que ha permès incorporacions tan significatives com la Vall d'Aran, la Cerdanya gironina, la part sud de l’Alt Empordà, o els municipis costaners del Baix Ebre i del Montsià; “una oportunitat per a aquests 66 municipis que s’incorporen a l’aplicació del Leader de participar de l’elaboració i del desenvolupament de l’estratègia local del seu territori i de beneficiar-se dels ajuts a la diversificació econòmica dels seus municipis”.
Amb la incorporació d’aquests 66 municipis rurals, el Leader s’implementarà a 556 municipis que representen el 73,24 % del territori català.
 
D’altra banda, el Departament ha convocat la selecció dels Grups d’Acció Local (GAL) Leader, les normes per a la seva presentació i els criteris de selecció d’estratègies de desenvolupament local per a l’aplicació a Catalunya del desenvolupament local participatiu en el marc del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) de Catalunya 2014-2020.
 
El procés de selecció dels GAL tindrà lloc en dues fases: en la primera s’ha realitzat una selecció provisional dels GAL i del seu territori, i en la segona s’aprovarà les estratègies de desenvolupament local presentades pels GAL i es procedirà a la seva selecció definitiva, mitjançant la signatura d’un conveni de col·laboració del Departament amb cada GAL. 
 
Font i fotografia: Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural